HABER

Kayıt olmayan çiftçiye destek yok

Kayıt olmayan çiftçiye destek yok

BURSA (İHA) - Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın, Türkiye'deki tarım politikasının sağlıklı hale getirilmesi için hazırladığı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) uygulamasında yaşanan sıkıntıları ortadan kaldırmak amacıyla, hazırlanan yönetmelik üreticilere tanıtıldı.

Bursa Tarım İl Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Koçkaya, üreticilere yapılacak her türlü destekleme ödemelerinde, Çiftçi Kayıt ve Hayvan Kayıt Sistemleri'nin esas alınacağını belirterek, "Kayıtsız üretim yapan doğrudan gelir desteğinden yararlanamayacak. Çiftçi kayıt sistemi, tarımın ve tarıma dayalı sanayiinin fotoğrafını ortaya çıkaracaktır" dedi. Koçkaya, Ulusal Tarım Stratejisi Belgesi'nde belirtilen 2006-2010 döneminde Tarım Bakanlığı tarafından yürütülecek olan bitkisel üretime yönelik destekleme programlarının Çiftçi Kayıt Sistemi'ndeki verilere dayanılarak yapılacağını anlatarak, "Bugüne kadar sadece doğrudan gelir desteği uygulamaları ve mazot desteği ödemeleri için kullanılan Çiftçi Kayıt Sistemi, bundan böyle bitkisel üretime yönelik olarak yapılacak tüm destekleme programlarını da kapsayacak bir sistem haline dönüştürüldü" şeklinde konuştu.

Koçkaya, konut veya arsa kooperatifinden kiralanan araziler, sahibi ölmüş ve mirasçıları bulunamayan tarım arazileri, tapudaki vasfı tarım arazisi olmayan arsa, çalılık, kayalık, taşlık, ham toprak ve benzeri arazilerin Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıt olamayacağını da hatırlattı. Koçkaya, yönetmelikle sağlıklı tarım politikalarının oluşturulması için kurulan çiftçi kayıt sisteminin güncellenmesi, geliştirilmesi ve tarımsal desteklemelerin denetlenebilir, izlenebilir bir şekilde yürütülmesinin amaçlandığını bildirdi.

Koçkaya, çiftçi kayıt sistemine dahil olabilmek için istenen bilgi ve belgelerle ilçe müdürlüklerine yıl boyunca başvuruda bulunabileceklerini ifade ederek, "Birden fazla ilçe sınırları dahilinde tarımsal faaliyet sürdüren çiftçiler çiftçi kayıt sistemine kayıt olmak için başvurularını ikamet ettikleri yerde arazileri varsa bu yerleşim birimine, yoksa arazinin bulunduğu ilçe müdürlüğüne, arazi merkez ilçede ise il müdürlüğüne yapacaklar. Çiftçiler başvuruda bulundukları ilçenin çiftçisi olarak kabul edilecekler. Buna göre çiftçi kayıt sisteminin yönetimiyle ilgili idari konulardaki iş ve işlemler, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü (TÜGEM) tarafından, bilgi işlem yapısı ile ilgili teknik konulardaki iş ve işlemler, Bilgi İşlem Merkezi tarafından, uygulamaya ve kayıtların doğruluğunu sağlamaya ilişkin iş ve işlemler de tahkim ve tespit

komisyonlarıyla il ve ilçe müdürlükleri tarafından yürütülecek" değerlendirmesinde bulundu.

En Çok Aranan Haberler