HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kazakistan'da "Türkiye’de Uzay Radyasyonu Testleri Oluşturma Projesi" konferansı

Kazakistan'da "Türkiye’de Uzay Radyasyonu Testleri Oluşturma Projesi" konferansı

Kazakistan'ın başkenti Astana'da "Türkiye’de Uzay Radyasyonu Testleri Oluşturma Projesi: Bir Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) İş Birliği” konulu konferans düzenlendi.

Türkiye Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Türkiye'nin Astana Büyükelçiliğinin katkılarıyla Yunus Emre Enstitüsü tarafından yürütülen Türkiye Bilimsel ve Akademik İş Birliği Projesi (TABİP) çerçevesinde başkent Astana'daki Nazarbayev Üniversitesinde yapılan konferansa, Türkiye'nin Astana Büyükelçisi Nevzat Uyanık, Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Astana Program Koordinatörü Evren Rutbil, Astana Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdür Vekili Almagül İsina ve Türk diplomatların yanı sıra bilim adamları ve öğrenciler katıldı.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilge Demirköz, konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye’deki uzay radyasyonu testleri oluşturma projesi hakkında bilgi verdi ve öğrencilerin sorularını cevapladı.

Konferansın ardından gazetecilere konuşan Demirköz, Türkiye ile Kazakistan arasındaki bilimsel alandaki iş birliklerini geliştirmek için Kazakistan'a geldiğini belirterek, "Türkiye'yi Yunus Emre Enstitüsü kültürel alanda çok iyi tanıttı. Enstitü, bu tanıtım programını bilimsel alana yayarak ve bu alandaki iş birliklerini artırarak hem Türkiye'ye hem akraba topluluklara faydalı oluyor." dedi.

Astana Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdür Vekili İsina da konferansın amacının uzay araştırmaları alanındaki uzmanlarla tanışmak, iş birliği yapmak ve gelecekte ortak projeler gerçekleştirmek olduğunu söyledi.

Türk bilim adamının konferanslar için Kazakistan’ı seçmesinin tesadüf olmadığına işaret eden İsina, "Çünkü Kazakistan uzaya giden yolu açan, uzay araştırmaları gelişmekte olan bir ülke. 1993’te Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in kararıyla kurulan Kazakistan Uzay Ajansı büyük bir merkez haline geldi." ifadelerini kullandı.

Kazakistan ziyareti çerçevesinde Türkistan kentindeki Uluslararası Kazak-Türk Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesinde ve Almatı’daki Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesine bağlı Avrasya Araştırmaları Enstitüsünde konferanslara katılacak olan Demirköz, Kazakistan Uzay Ajansı ve Kazakistan Savunma ve Havacılık Endüstrisi Bakanlığı yetkililerinin yanı sıra Kazak kozmonotları, bilim adamları ve öğrencilerle görüşmeler gerçekleştirecek.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve Oxford gibi dünyanın en önde gelen üniversitelerinde eğitim alan Demirköz, Avrupa Nükleer Araştırma Merkezinde (CERN) Türkiye’yi temsil ediyor.

TABİP, Türkiye'nin bilimsel potansiyelini yurt dışında tanıtmayı, iş birliği yaptığı üniversitelerin sayısını arttırmayı ve uzman değişimini teşvik etmeyi hedefliyor.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler