Veteriner Hekim Günser Erlik, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yol açabilen kene ile mücadelede en etkili yolun, bireysel olarak alınacak tedbirler olduğunu söyledi.
Çorum'da kenelerle korunma yöntemleri ile ilgili bilgilendirme toplantıları sürüyor. Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri son olarak çiftçilerle bir araya geldi. Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şubesi'nde görevli Veteriner Hekim Günser Erlik, yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte, özellikle köylülerin arazilerde çalışacağını ve kene ile temas etme olasılıklarının yükseleceğini belirterek, bireysel tedbirlere önem verilmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye'de KKKA hastalığının görüldüğü iller arasında Çorum'un ilk sıralarda yer aldığını ifade eden Erlik, kene tarafından ısırılan kişilerin, ilk iş olarak en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmesi gerektiğini söyledi. Erlik, KKKA riski olmasa bile keneler aracılığıyla başka hastalıkların da bulaşabileceğine dikkat çekerek, alınması gereken tedbirleri sıraladı:
"Kene riski olan yerlerde bulunulduğunda, vücudu tamamen örtecek giysiler giyilmelidir. Kenelerin vücuda girebileceği açıklıkların kapatılması önemlidir. Örneğin pantolon paçaları çorapların içine sokulmalı, çizme giyilmelidir. Kenelerin bulunduğu alanlara gidilirken vücudun açıkta kalan alanlarına ve elbiselere cilde sürülebilen böcek kovucu maddelerin uygulanması, korunma için etkili olmaktadır. Elbiselere, yıkamaya da dayanıklı olan, etki süresi uzun kene öldürücü ilaçlar sürülmesi etkili bir korunma aracı olabilir. Eve gelindiğinde vücut kene yönünden kontrol edilmeli, kene varsa bir cımbızla, kenenin deriye yapıştığı yerden tutulup sağa sola oynatılarak, çivi çıkarır gibi çıkarılmalıdır. Yine risk altındaki kişilerin, sık aralıklarla vücut muayenelerini yapmaları önemlidir. Kene vücuttan ne kadar kısa sürede çıkarılırsa, hastalık riski de o kadar azalmaktadır. Keneyi vücuttan uzaklaştırmak için sağlık kuruluşuna başvurmaya gerek bulunmamaktadır. Vücuttan kene uzaklaştırmak usulünce yapıldığı takdirde kolayca ve risksiz yapılabilecek bir işlemdir. Vücut üzerindeki keneler öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır."
Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla üzerlerine sigara basmak veya kolonya ve gazyağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmaması gerektiğini vurgulayan Veteriner Hekim Günser Erlik, kene tarafından ısırılan insanların veya hayvanların kanlarına korunmasız temas yapılmaması gerektiğini söyledi.
İHA