HABER

Keneye karşı kırmızı karıncalar

ırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığına neden olan kene larvalarını da yiyerek yok ettiği ileri sürülen Kırmızı Orman Karıncalarının sayısı artıyor.

Ormanlık alanlarda yuvalarını kurup, formik asit salgılayarak, ağaçlara zarar veren böcek, tırtıllarla birlikte son yıllarda insan ölümlerine yol açan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığına neden olan kene larvalarını da yiyerek yok ettiği ileri sürülen Kırmızı Orman Karıncalarının sayısı artıyor.

Yozgat İl Çevre ve Orman Müdürü Birol Ayyıldız, Türkiye'nin ilk milli parkı olan Yozgat Çamlığında bulunan ormanlık alanların ve ağaçların dostu ''Kırmızı Orman Karıncası'' yuvalarının koruma altında olduğunu, yapılan yayınlarla yuvalara zarar verilmemesi yolunda halkın bilinçlendirilmesi ile sayılarının her geçen yıl arttığını söyledi.

Orman teşkilatı olarak orman zararlıları ile mücadelede mekanik ve biyoteknik mücadele çalışmaları yaptıklarını, bu mücadelenin en önemli argümanlarının birisinin de biyolojik mücadele olduğunun altını çizen Ayyıldız, şöyle konuştu:

''Kırmızı orman karıncaları en önemli avcı dediğimiz organizmalardır. Bir karınca kolonisinde 300 bin ile 500 bin arasında işçi karınca bulunmaktadır. Yuvalarının ve kraliçelerinin korunması için kendilerini tehdit eden dış unsurlara karşı formik asit fırlatarak, korunurlar. Bilimsel olmamakla birlikte, kırmızı orman karıncaları orman zararlısı böceklerle birlikte kene larvalarını yiyerek, yok ediyor.''

En Çok Aranan Haberler