Brüksel (AA)- Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, "Ne pahasına olursa olsun, sonuçları ne olursa olsun Kıbrıs'la ilgili tek yanlı hiçbir adım atılmayacak. Bunu daha kuvvetli nasıl ifade ederim bilmiyorum" dedi.
Babacan, AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn ve ABD'nin eski BM Daimi Temsilcisi ve Kıbrıs Özel Temsilcisi Richard Holbrooke'la birlikte
düşünce kuruluşu Alman Marshall Fonu tarafından düzenlenen "Türkiye'yi Kaybediyor Muyuz?" başlıklı panele konuşmacı olarak katıldı.
Türkiye'nin AB yolundan sapması ihtimalinden daha çok AB'nin nereye gittiği sorusunun kendilerini endişelendirdiğini belirten Babacan, bu kapsamda AB projesinin genişlemeyle birlikte ileri mi götürüleceğinin yoksa korkularla ve kısır tartışmalarla geriye mi döndürüleceğinin belirleyici olacağını vurguladı. "Türkiye AB'den imtiyaz istemiyor" diyen Babacan, AB Komisyonu'nun son yayımladığı ilerleme raporunda bazı konularda adil olurken, Kıbrıs'la ilgili konularda bunu başaramadığını dile getirdi.
Türkiye'de bazı eski dışişleri bakanlarının "AB'nin tutumu netleşinceye kadar üyelik müzakerelerinin Türkiye tarafından askıya alınması" yönünde önerisi olduğunu hatırlatan Babacan, "Herhangi bir durdurmanın Kuzey Afrika'dan Orta Doğu ve Kafkaslar'a kadar Türkiye'deki reform sürecinden etkilenen geniş bir bölgeye
oldukça olumsuz etkileri olur" dedi.
BM'nin "sorunu ithal edersiniz" uyarısına rağmen AB'nin Kıbrıs Rum kesimini üye olarak kabul ettiğini hatırlatan Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü: "AB artık Kıbrıs konusunda adil olamaz. Eğer Rum kesimi bugün AB'nin bir parçasıysa, tarafsız olunamaması doğal. AB, Kıbrıs Rum kesimini alarak sorunun bir parçası haline gelmiştir. Eğer AB ve Türkiye arasında bir sorun söz konusu ise çözüm için iki tarafa yardımcı olabilecek BM gibi bir kuruluş var."