HABER

Kılıçdaroğlu'nun tazminat talebi reddedildi

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun, kendisini Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın elini öperken gösteren montajlı fotoğraf yayımladıkları gerekçesiyle yerel gazete yetkililerine açtığı tazminat davası reddedildi

Yargıtay'ın bozma kararı sonrasında İstanbul 7. Asiye Hukuk Mahkemesi'nde 4'üncüsü yapılan duruşmaya, davalılar yerel Yön gazetesi sahibi Osman Şahin ile gazetedeki dava konusu fotoğrafta imzası olan Aysel Oturak'ı temsilen avukatı Mehmet Kılıç katıldı. Davacı Kemal Kılıçdaroğlu'nun avukatı, mazeret bildirerek duruşmaya gelmedi.

Kılıçdaroğlu'nun avukatının celse arasında mahkemeye bir dilekçe sunarak yokluklarında davanın kabulüne karar verilmesini istediği tutanağa geçirildi. Söz alan davalıların avukatı Kılıç ise davanın reddine karar verilmesini talep etti.

Davayı karara bağlayan mahkeme, davacı Kemal Kılıçdaroğlu ile ilgili açılan tazminat talepli davayı reddetti, CHP yönünden açılan dava hakkında ise Yargıtay bozma kapsamında olmadığı ve kesinleştiği gerekçesiyle karar vermeye yer olmadığına hükmetti.

- Davanın geçmişi

Kılıçdaroğlu'nun avukatı Şenal Sarıhan tarafından İstanbul 7. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne sunulan dava dilekçesinde, İstanbul Kağıthane'de aylık olarak yayımlanan yerel Yön gazetesinin Ağustos 2011 tarihli sayısının birinci sayfasında, davalılardan Aysel Oturak'ın imzasıyla yer alan montajlı fotoğrafta, Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan'ın elini öperken gösterildiği ve fotoğrafla Kılıçdaroğlu'nun kişilik haklarının ağır saldırıya uğradığı öne sürülmüştü.

Yayında eleştiri sınırlarının aşıldığı kaydedilen dilekçede, Oturak'ın yanı sıra Yön Gazetesi İmtiyaz Sahibi Osman Şahin'den alınacak beşer bin liradan toplam 10 bin liralık manevi tazminatın, yasal faiziyle davacı Kılıçdaroğlu'na verilmesi talep edilmişti.

Davayı 21 Haziran 2012'de karara bağlayan mahkeme, üçer bin liralık manevi tazminatın, Yön gazetesinin fotoğrafı yayınladığı 24 Ağustos 2011'den itibaren işletilecek yasal faiziyle davalılar Şahin ve Oturak'tan tahsil edilerek Kılıçdaroğlu'na ödenmesine hükmetmişti.

-Yargıtay'ın "siyasi gelişme" kriteri

Kararın temyiz edildiği Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, dava konusu yayının 12 Haziran 2011'de yapılan genel seçimler sonrasında ortaya çıkan siyasi kriz (tutuklu milletvekilleri) ile ilgili olduğu ve meclis açılışında tutuklu vekillerin tahliye olmamasına rağmen davacı CHP'den milletvekili seçilenlerin yemin ettiğinin anlaşıldığı hatırlatarak, bu siyasi gelişmelerin fotomontajla oluşturulmuş dava konusu fotoğrafla eleştirildiğine dikkat çekilmişti.

Yargıtay kararında, "Resmin basın ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiği, davacının ana muhalefet partisinin genel başkanı olup siyasi kişiliğinin bulunduğu, ağır siyasi eleştirilere katlanması gerektiği, yayının güncel siyasi durumun ağır eleştirisinden ibaret olup, bu hali ile hukuka uygunluk unsurlarını taşıdığı anlaşılmakla davacı Kemal Kılıçdaroğlu'nun isteminin tümden reddine karar verilmesi gerekirken, yanılgı gerekçe ile davanın kısmen kabulüne karar verilmesi doğru görülmemiş ve bu nedenle hükmün bozulması gerekmiştir" ifadesine yer verilmişti.

Yargıtay'ın bozma ilamının ardından geçtiğimiz şubat ayında İstanbul 7. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde yapılan üçüncü duruşmada, usul ve yasaya uygun bulunan 31 Ekim 2013 tarihli bozma ilamına uyulmasına karar verilmişti.

En Çok Aranan Haberler