ANKARA (ANKA) - Merkezi Paris'te bulunan Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü, sinir gazına maruz kaldığı belirtisi gösteren 3 bin 600 hastanın Suriye'de üç hastanede tedavi gördüğünü açıkladı.
Amerika'nın Sesi'nin haberine göre, örgüt raporunda tedavi gören kişilerden 355'inin kurtarılamadığı bildirildi. Birkaç gün önce Şam'ın banliyölerine Esat rejimine bağlı güçler tarafından düzenlendiği iddia edilen saldırıda, önceleri bini aşkın kişinin öldüğü öne sürülmüştü.
Raporu yayınlayan Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü, yerel nüfusun "kitlesel boyutlarda sinir gazına maruz bırakıldığını", bunun kimyasal ve biyolojik silahların kullanımını yasaklayan uluslararası insani yasaların ihlali anlamına geldiğini bildirdi.
Suriye kimyasal silah kullandığı iddialarını yalanladı. Devlet kontrolündeki medya organları, bu haftaki sinir gazı saldırısını isyancıların yaptığını iddia ediyor. Resmi SANA haber ajansı da, Esat güçlerinin Şam'da bulunan tünelleri tararken bu tarz kanıtlara rastladığını belirtti.
-BEYAZ SARAY SEÇENEKLERİ DEĞERLENDİRİYOR-
Beyaz Saray Amerika'nın Suriye'de kimyasal silah kullanımı ile ilgili farklı seçeneklere sahip olduğunu bildirdi.
Bir Beyaz Saray yetkilisi Başkan Obama'nın, bu konuyla ilgili ulusal güvenlik ekibiyle görüştüğünü açıkladı.
Obama geçmişte Suriye'ye Amerikan askeri gönderilmesi konusunda çekincelerini belirtmişti.
Ancak Amerika Savunma Bakanı Chuck Hagel Başkan Obama'nın Suriye ile ilgili vereceği karar beklenirken, Amerikan deniz kuvvetlerinin bölgeye sevk edildiğini söyledi.
Hagel Başkan Obama'nın Savunma Bakanlığı'ndan, Suriye'ye müdahale kararı alınması durumunda eldeki farklı saldırı seçenekleri ile ilgili bilgi aldığını söyledi.
Ayrıca dün yapılan bir açıklamada, Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili Amerikan Deniz Kuvvetleri'nin Akdeniz'deki varlığını artırmakta olduğunu ve bölgeye Cruise füzeleriyle donatılmış dördüncü bir savaş gemisinin konuşlandırıldığını söyledi.
Amerika ve diğer dünya güçleri kimyasal silah kullanımıyla ilgili iddialarla ilgili bir Birleşmiş Milletler soruşturması başlatılmasını istiyor. Bugün üst düzey bir BM yetkilisi zehirli gazla vurulan bölgeye giriş izni talep etmek amacıyla Şam'a vardı.
BM Silahsızlanma İşleri Yüksek Temsilcisi Angela Kane olayın araştırılması için baskı yapmaya çalışıyor. Esat rejimi ise ayaklanmacılara karşı kimyasal silah kullandığını reddediyor. Birçok dünya lideri Suriye hükümetinin kullanımı yasak olan kimyasal silahları kullandığını düşünmesine rağmen Rusya Esad hükümetini savunmaya devam ediyor.
Suriyeli isyancılar ve eylemciler birçoğu küçük çocuk olmak üzere saldırıda ölen birçok kişinin cesetlerini gösteren videolar yayınladı. Görüntülerde fiziksel şiddet ya da kan görülmüyor. Bu görüntülerin yanı sıra, hastanelerden gelen ve hastaları fiziksel bir şiddet belirtisi olmamasına rağmen acı içinde kıvranırken gösteren diğer görsel unsurlar, sinir gazı ya da diğer bir kimyasal silaha maruz kaldıklarına dair bir ipucu olarak kabul ediliyor.
-ULUSLARARASI TOPLUM İDDİALARIN ARAŞTIRILMASINI İSTİYOR-
Rusya ve Çin, Amerika, Fransa, İngiltere ve diğer Batı güçlerinin olayların ayrıntılı olarak araştırılması için yaptığı çağrıya katıldı.
Rusya, Esat rejiminin ayaklanmacıların kendi yandaşları üzerinde kimyasal silah kullandığı iddiasına destek verdi, ancak Rusya Dışişleri Bakanlığı Suriye'ye BM ile işbirliği yapma çağrısında bulundu.
İran'ın yeni cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise Suriye'de kimyasal silah kullanımını kınadı. Devlet haber ajansının haberine göre Ruhani konuşmasında olayla iki tarafa da suçlama yöneltmedi. İran Suriye'nin müttefiki ve İran Dışişleri Bakanlığı konuşma öncesinde kanıtların, silahların Suriyeli ayaklanmacılar tarafından kullanıldığına işaret ettiğini söylemişti.