HABER

Kiralık okul dönemi başlıyor

ANKARA (İHA) - Bakanlar Kurulu'nda 'kiralık okul' dönemini başlatacak tasarı, imzaya açıldı. Milli Eğitim Temel Kanunu'nda Değişiklik Öngören Yasa Tasarısı ile özel ve tüzel kişilerin kendilerine ya da devlete ait arazi üzerinde okul kurup bunu 49 yıllığına devlete kiralamasına imkan sağlanıyor.

Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu'nda Milli Eğitim Temel Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın imzaya açıldığını açıkladı. Devlet imkanları ve hayırsever vatandaşların katkılarıyla okul yapımına hız verdiklerini dile getiren Çiçek, 100 bin derslik yapılmasına rağmen birçok şehirde yeterli okul olmadığını kaydetti. Bir taraftan yeni kaynaklar üretmeye çalışırken, diğer taraftan okul açığını kapatabilmek için yeni bir kısım modeller üzerinde çalıştıklarını dile getiren Çiçek, "Özel sektörün ister kamuya ait, ister kendi arazisi üzerinde kiralamaya imkan veren düzenleme getiriyoruz. Okulu vatandaş 49 yıllığına yapacak, devlet de okul olarak kiralamayı daha baştan taahhüt edecek. Hem yatırımcı açısından karlı hem de okul sıkıntısını ortadan kaldıracak. Bu kanun tasarısı usul ve esaslarını gündeme getiriyor. Hazine arazileri, belediyelere ait araziler kullanabilir. Gerekli şartları ve kayıtları tapuya koymak suretiyle Bakanlığın kendisi bu arazileri tahsis edebilir. Vatandaş da kendi arazisi için Milli Eğitim Bakanlığı ile konuşacak. Milli Eğitim Bakanlığı veya il özel idarelerine kiralanacak" diye konuştu.

Milli Eğitim Temel Kanunu'nda değişiklik öngören ve 'kiralık okul' dönemini açacak tasarı şu düzenlemeyi öngörüyor:
"Yapılmasının gerekli olduğuna Yüksek Planlama Kurulu tarafından karar verilen eğitim tesisleri, Milli Eğitim Bakanlığı'nca verilecek ön proje ve belirlenecek temel standartlar çerçevesinde, kendisine veya Hazine'ye ait ya da Milli Eğitim Bakanlığı'nca kamulaştırılan taşınmazlar üzerinde ihale ile belirlenecek gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerine 49 yılı geçmemek şartıyla belirli süre ve bedel üzerinden kiralama karşılığı yaptırılabilir." Tasarı, bu amaçla Maliye Bakanlığı tarafından gerçek veya özel
hukuk tüzel kişilerine Hazine'ye ait taşınmazların bedelsiz devredilmesini öngörüyor. Bu taşınmazların sözleşme süresince amacı dışında kullanılamayacağına, Maliye ve Milli Eğitim Bakanlıkları'ndan izin alınmaksızın devredilemeyeceğine dair tapu kütüğüne şerh konulacak. Kira bedeli ve kiralama süresinin tespitinde, taşınmazın gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerine ait olup olmadığı, bedelsiz taşınmaz verilip verilmediği, yatırımın maliyeti, eğitim tesisinin donamının bu kişiler tarafından sağlanıp
sağlanmayacağı hususları dikkate alınacak. Kiralama konusu taşınmaz ve üzerindeki eğitim tesislerinde eğitim hizmetleri dışındaki hizmetlerin ve alanların işletilmesinin kiralayana verilmesi durumunda bu gelirler kira bedelinden mahsup edilecek. Bu şekilde yapılacak kiralama işlemlerine ait kira bedelleri için bütçeye bu amaçla ödenek konulacak."

En Çok Aranan Haberler