HABER

Kırgınlığımız başka yöne çekilmesin

ANKARA (İHA) - Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, TÜSİAD'ın tam desteğinin hem hükümetin hem de Ali Babacan'ın arkasında olduğunu belirtti. Sabancı, Fransa ve Hollanda'daki referandum sonuçlarının Türkiye'nin müzakere sürecini olumsuz etkilemeyeceğini ifade etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı ve Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti. Başbakanlık merkez binadaki görüşme yaklaşık 1 saat 15 dakika sürdü. Görüşmeye Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun da katıldı. Görüşme öncesinde Bakan Coşkun'un, Erdoğan ile Sabancı arasında 8 Mart Dünya Kadınlar günü nedeniyle düzenlenen eylem sonrası yaşanan tartışmayı ima ederek, Sabancı'ya "Barıştınız mı?" diye sorduğu öğrenildi. Görüşmenin ardından Başbakanlıktan ayrılırken bir açıklama yapan TÜSİAD Başkanı Sabancı, Mayıs ayının ilk yarısında ABD'de çeşitli temaslarda bulunduklarını, siyasi çevreler ve finans çevreleriyle görüşmeler yaptıklarını belirtti. ABD'de edindikleri temasları geçen Cuma günü Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'e aktardıklarını anlatan Sabancı, bugün de Başbakan Erdoğan'a, ABD gezisi öncesi bu izlenimlerini ilettiklerini söyledi. Türkiye ve dünya gündeminin sürekli değiştiğine işaret eden Sabancı, görüşmede Fransa ve Hollanda'daki AB Anayasası referandumlarıyla Almanya'daki gelişmeler hakkında da görüş alışverişinde bulunduklarını bildirdi.

Sabancı, dün İstanbul'da okul öncesi eğitimle ilgili bir rapor tanıtımı yaptıklarını hatırlatarak, bu raporun bir kopyasını da Başbakan Erdoğan'a sunduklarını kaydetti. 0-6 yaş grubunun, eğitim sisteminin bir parçası olduğunu vurgulayan Sabancı, özellikle geri kalmış bölgelerde kız çocukların eğitimine de büyük önem verdiklerini söyledi. Sabancı, Haziran ayı içinde de tarımla ilgili bir rapor hazırlayacaklarını duyurdu. Dünyada bir inovasyon gelişimi olduğuna dikkat çeken Sabancı, bu kelimenin Türkçe'de karşılığı olmadığını bildirdi. TÜSİAD olarak bir İnovasyon Girişim Kulübü kurduklarını açıklayan Sabancı, ABD'deki İnovasyon Girişim Kulübü ile işbirliği içinde olacaklarını belirtti.

Türkiye'nin dış tanıtımı konusunda bir komisyon kurduklarını da ifade eden Sabancı, bu komisyonun finansmanının tamamının TÜSİAD üyelerinden sağlanacağını kaydetti. Dış tanıtımın zaman alabileceğini ve bunun bir süreç olduğunu dile getiren Sabancı, "AB ülkelerindeki toplumlara inebilmemiz, oralarda çeşitli faaliyetler yapabilmemiz çok önemli. TÜSİAD olarak çok çeşitli konular üzerinde çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu. Devlet Bakanı Ali Babacan'ın Başmüzakereci olarak tayininin çok doğru bir seçim olduğunu vurgulayan Sabancı, Babacan'ı ve hükümeti kutladı. Sabancı, "TÜSİAD'ın tam desteği hem hükümetin hem de sayın Babacan'ın arkasındadır" şeklinde konuştu.

"BAŞBAKANLA KIRGINLIK GERİDE KALDI" Sabancı, açıklamalarının sonunda basın mensupların sorularını cevapladı. Sabancı, "Başbakan Erdoğan ile aranızdaki kırgınlık geride kaldı mı?" sorusu üzerine, Başbakanla el sıkışmalarının görüntülendiğini hatırlatarak, kişisel düşüncelerin bir tarafa bırakılması gerektiğini kaydetti. TÜSİAD'ın hükümetle kurumlar arası ilişkilerinin eskisi gibi devam edeceğini dile getiren Sabancı şöyle konuştu:
"Ben de sayın Başbakanla zamanı, yeri geldiğinde her zaman görüşeceğim. Bu konuyu daha fazla büyütmenin, daha fazla sağa sola çekmenin bir faydası yok. Şu anda Türkiye'nin önünde çok önemli konular var. Hepimizin, Hükümet dahil bu konulara odaklanmamız, bu konular üzerinde çalışmamız lazım. Diğer tali konulara bulaşmayıp enerjimizi Türkiye'nin menfaati için harcamamız lazım."

Fransa ve Hollanda'daki referandumlar konusunda Başbakan Erdoğan'ın bir değerlendirme yapıp yapmadığı sorusu üzerine Sabancı, Başbakanın değerlendirmeleriyle ilgili bir şey söyleyemeyeceğini kaydetti. Fransa ve Hollanda'daki referandum sonuçlarının, Türkiye'nin tam üyelik hedefine dönük 3 Ekim'de başlayacak müzakereleri üzerinde olumsuz bir etkisi olmayacağını vurgulayan Sabancı, "Yeter ki biz üzerimize düşenleri yapalım. Mesela Ankara Protokolü'nü zamanı geldiğinde imzalayalım. Hükümetin bu doğrultuda bir eğilimi var ve biz de destekliyoruz. Ekonomiyle ilgili reformlarımızda bir yavaşlama yapmayalım. Biz bu referandumların 3 Ekim müzakereleri ile ilgili bir olumsuz etkisi olacağını veya Türk ekonomisine kısa vadede, orta vadede bir olumsuz etkisi olacağını düşünmüyoruz. Biz hep beraber çalışacağız. Daha fazla üreteceğiz. Daha fazla verimli olacağız. Türkiye'nin ana sorunları olan kayıtdışı ekonomi, işsizlik ve yabancı ve yerli sermayenin daha fazla yatırım yapması konusunda hep beraber çalışmalıyız" değerlendirmesinde bulundu. Sabancı, Başmüzakereci yardımcısının iş dünyasından seçilmesiyle ilgili talebin görüşmede gündeme gelip gelmediği yönündeki ısrarlı soruları ise cevapsız bıraktı.

En Çok Aranan Haberler