HABER

Kırım Kango Kanamalı Ateşi Sinop'ta yok

SİNOP (İHA) - Kene ısırmasıyla bulaşan, özellikle Tokat, Sivas ve Çorum gibi illerin kırsal kesiminde görülen öldürücü ve bulaşıcı "Kırım Kango Kanamalı Ateşi"

hastalığının Sinop bölgesinde görülmediği belirtildi.

Sinop Sağlık İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Sinop bölgesinde şu ana kadar böyle bir vakaya rastlanmadığı, ancak bunun da hastalığa rastlanmayacağı anlamına gelmeyeceği belirtilerek, hayvancılıkla uğraşan vatandaşların hastalığa karşı dikkatli olmaları gerektiği belirtildi. Açıklamada, vatandaşların her kene ısırığının hastalığa yol açacağı zannedilip paniğe kapılmaması gerektiği vurgulandı.

Sinop Sağlık İl Müdürü Dr. Abdülkerim Köroğlu, ateş, kırıklık, baş ağrısı, halsizlik, aşırı duyarlılık, kollarda, bacaklarda ve sırtta şiddetli ağrı ve belirgin bir iştahsızlıkla başlayan hastalığın ilk günlerinde yüzde ve göğüste kızarmalar ve gözlerde kanamaların ortaya çıktığını söyledi. Hastalığın daha çok hayvancılıkla uğraşanlarda, mezbaha çalışanlarında ve kırsal alanlarda yaşayanlarda görüldüğünü belirten Dr. Köroğlu, hasta hayvanların kan ve dokularıyla temas sonucu bulaşmasının mümkün olduğunu, ancak hastalığın aşısının henüz olmadığı tedavisinde çeşitli ilaçlar ve yöntemlerin kullanıldığını kaydetti.

Korunma yollarını da anlatan Köroğlu, "Hayvanlardaki kenelerle mücadele edilmeli, hayvanlar kenelere karşı ilaçlanmalıdır. Hayvan barınakları kenelere karşı ilaçlanmalı, hayvanların kanına veya başka bir vücut sıvısına temas edilmemeli, bu durumlarda eldiven kullanılmalıdır. Hayvan barınaklarına girdikten veya hayvanlarla temastan sonra insanlar vücutlarını kene yönünden muayene etmeli kene varsa uzaklaştırılmalıdır. Çalı, çırpı, su kenarı veya gür otların bulunduğu alanlara piknik veya başka amaçlı gitme durumunda pantolon paçaları çorap içine alınmalı ve dönüşte vücut mutlaka kene yönünden kontrol edilmelidir. Keneler vücuttan uzaklaştırılırken koparılmamalı bir cımbızla sağ sola oynatılarak çıkarılmalı. Keneler kesinlikle elle öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Vücuttaki kenelerin üzerine herhangi bir kimyasal madde dökülmemelidir. Çünkü bu kenelerin kusmasına sebep olur" dedi.

Kırım Kango hastalığının özellikle Tokat, Sivas ve Kelkit vadisi üzerindeki yerleşim yerlerinde görüldüğünü açıklayan Köroğlu,
"Keneyle bulaşan daha birçok hastalık bulunduğundan halkımızın bu konuda endişesine bir mahal yoktur. Her kene ısırığı Kırım Kango Kanamalı Ateşi hastalığı değildir.

Özellikle Sinop bölgesinde şu ana kadar bu konuda herhangi bir vaka saptanmamış, ayrıca bölgemiz bu konuda riskin yüksek olduğu bir bölge değildir. Ancak bu olmayacağı anlamına gelmemektedir. Bu nedenle özellikle hayvancılıkla uğraşan vatandaşların bu hastalık yönünden belirttiğimiz konulara dikkat etmeleri gerekir" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler