HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kirli sular dış kulak yolu iltihaplarına yol açıyor

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yücel Tanyeri, sıcak yaz günlerinde serinlemek için mikroplu sulara giren insanlarda dış kulak yolu iltihaplanmalarının sık görüldüğünü söyledi.

Kirli sular dış kulak yolu iltihaplarına yol açıyor

Yazın en sıklıkla karşılaşılan sağlık sorunlarının kulaklarla ilgili ve kulaklarda en sık görülen rahatsızlığın "eksternal otit" denilen dış kulak yolu iltihabı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Yücel Tanyeri, "Bu iltihap öncesinde havuz, deniz veya ırmak gibi özellikle içerisinde mikropları barındıran sulara girmek söz konusu olmaktadır. Ayrıca hassas kişilerde suya girme hikayesi olmadan da; yazın artmış nem oranı sayesinde iltihaplanma olabilmektedir. Dış kulak yolu iltihabı suyun kaçmasından ziyade beraber mikrobik bir ajanın kulak yoluna yerleşmesiyle oluşmaktadır" dedi.

"KULAĞI KARIŞTIRMAK SAKINCALI"

İltihaplanan kulağı tırnakla zedelemek, kulak pamukları ile karıştırmak, kibrit veya tığ gibi sert cisimlerle karıştırmanın sakıncalarına dikkat çeken Prof. Dr. Tanyeri, "Bu davranışlar mikrobun kulağa yerleşmesini ve tutunmasını kat kat artırmaktadır. Öncelikle kulak kaşıntısı hafif ağrı ve şişkinlikle başlar. Ağrı giderek fazlalaşır ve kulak yolu tıkanır. Kulak yolundan gelen bir akıntı duruma eşlik eder. Erken teşhisle tedavi çok kolaydır. Gecikmiş vakalarda ki, biz KBB hekimlerine daha ziyade gecikmiş vakalar gelmektedir, ilaç tedavisinin yanında günlük pansumanlara da gerek duyulur. Daha ileri vakalarda yatırarak tedavi etmek de gerekebilir" diye konuştu.

Yüzmeyle beraber "otit media" denilen orta kulak iltihabının da sık görüldüğüne işaret eden Prof. Dr. Tanyeri, "Bu durum daha çok önceden kulağı akmış veya kulak zarında delik olmuş kişilerde görülür. Bu bazen dış kulak yolu iltihabıyla beraber bulunur. Bazen her iki iltihabi olay birbirine karıştırılır. Dış kulak iltihabı ile orta kulak iltihabının tedavilerinde benzer yanlar olsa da çok önemli farklılıklar vardır, bu da tedaviyi olumsuz etkiler. Şüpheye düşülen durumda bir KBB uzmanının görmesi
seçilecek en emin yoldur. Her iki iltihabi olayın durgun ve temiz olmayan sulardan bulaştığı göz ardı edilmemelidir. Suya dalma ve atlama kulaklarda iltihapları artırmaktadır" şeklinde konuştu.

Özellikle suya dalmalarda rastlanılan bir başka rahatsızlığın kulak zarı delinmeleri olduğunu ifade eden Tanyeri, hastanın olayın hemen akabinde kulağından kan gelebileceğini vurguladı. Tanyeri, "Bir kısım hastalar kulağından hava çıktığını belirtebilmektedir. Bu hastalar bir KBB hekimine müracaat etmeli ve tedaviye erkenden başlanmalıdır. Başlangıçta yapılacak tedaviyle tam bir iyileşme mümkünken; geç kalındığında tedavi uzamakta ve cerrahi olarak müdahale gerekli olabilmektedir" dedi.

(İHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler