HABER

"Kısa çalışma ödeneği" düzenlemesine eleştiriler

Ankara (AA)- Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, kısa çalışma ödeneğinin süresini ve miktarını artıran düzenlemenin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile konfederasyonların vardığı mutabakatı yansıtmadığını öne sürdü.

Salim Uslu, yaptığı açıklamada, kısa çalışma ödeneğiyle ilgili olarak hazırlanan yasa tasarısında, iki teknik ve bir Üçlü Danışma Kurulu toplantısında vardıkları bazı mutabakat konularının yok sayıldığını tespit ettiklerini belirtti.

"Son mutabakat üzerinde hiçbir şekilde oynama olmaz. Oynama olacaksa işçi lehinde olmalıydı, en azından aleyhte olmamalıydı" diyen Uslu, bunun aksi bir uygulamanın, diyalog çalışmalarını torpilleyip, güvensizlik yaratacağı uyarısında bulundu.

Kısa çalışma ödeneğinin süresi ve miktarının artırılması konusunda mutabakatın düzenlemeye yansıdığını, ancak "mahsuplaşma olmaması" konusundaki mutabakatın yok sayıldığını ifade eden Salim Uslu, şunları kaydetti:

"Kısa çalışma ödeneğinin daha sonra işsizlik sigortası ödemesinden mahsup edilmesi, düzenlemenin bu hali, fona borçlu işsizler yaratır. Hangi bürokrat bunu düşünüp Hükümet'e sunduysa hem Hükümeti, hem konfederasyonları aldatmış oluyor. Bunun akla mantığa uyan yanı yok. Hangi bürokrat bunu düşünüp Hükümet'e sunduysa, hem Hükümeti hem konfederasyonları aldatmış oluyor.

Bu kurgunun mantığı yanlış. Uzlaşmaya, varılmak istenen amaca aykırı. Hükümet, anlaşmayı yok sayan bu bürokratı ortaya çıkarmalı. 4 konfederasyon başkanının ve bakanın vardığı mutabakatı yok saymaya kalkan bürokrat haddini aşmış olur. Hükümet umarım bu ayrıntıyı kaçırmaz ve bu konudaki mutabakatı yasaya yansıtır."

Uslu, ayrıca kısa çalışma ödeneğinden yararlanmada aranan son 3 yılda en az 600 gün sigortalı çalışıp prim ödemiş olma şartının mağduriyet yarattığını, bunun 120 güne çekilmesini istediklerini söyledi.

-Türk-İş'ten de eleştiri-

Türk-İş Araştırma Müdür Yardımcısı Enis Bağdadioğlu da mahsuplaşma konusundaki mutabakatın yasa tasarısına yansıtılmadığını gördüklerini söyledi.

Kısa çalışma ödeneği ile işsizlik sigortası ödemesinin birbirinden ayrı değerlendirilmesi gerektiğini, mahsuplaşmanın olması durumunda işçilerin mağdur olabileceğini vurgulayan Bağdadioğlu, mahsuplaşma yoluna gidilmesi halinde, örneğin 4 ay kısa çalışma ödeneği alan bir işçinin daha sonra işsiz kalması durumunda 6 ay alması gereken işsizlik ödeneğinden ancak 2 ay yararlanabileceğini ileri sürdü.

En Çok Aranan Haberler