Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, enerji talebinde ortaya çıkacak artışı karşılamak için uzun vadeli planlar yapıyor.
Alınan bilgiye göre, 'kısa zamanda bir enerji krizi beklemeyen' Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yapılan 'Enerji Talep Projeksiyonları'na göre, ancak 2010 yılından sonra arz-talep arasında bir açık oluşmaya başlayacağını öngörüyor.
Bununla ilgili tedbirler kapsamında bir 'Üretim Planı' yapan Bakanlık, 2005-2010 arasında oluşacak bir talep artışını devam eden ve sırasıyla işletmeye alınması beklenen projeler ile mevcut sözleşmeler gereği alınması gereken kaynakları kullanarak kapatmayı planlıyor. Bakanlığın üretim planı kapsamında 2011-2015 yılları arasında gerçekleştirmeyi düşündüğü projeler ise şöyle:
"6 bin 811 megawatt gücünde yeni hidrolik enerji geliştirmek için, Yusufeli, Ilısu, Boyabat barajları 2005 programına alındı. Özel sektörün barajlar için başvuruları devam ediyor.
6 bin megawatt gücünde, devam eden sözleşmeler gereği alınacak doğalgaza dayalı enerji geliştirilecek.
4 bin 500 megawatt gücünde nükleer enerji geliştirilecek.
4 bin 200 megawatt gücünde yerli linyit kullanan ilave termik enerji geliştirilecek.
625 megawatt gücünde rüzgar enerjisi geliştirilecek."
Ayrıca 2015-2020 yılları için alınacak tedbirlerin de 2010 yılından itibaren yürürlüğe konması öngörülürken, Bakanlığın tüm bu projeler için bilimsel çalışmalar içinde olduğu bildirildi.