TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Fikri Işık, kız öğrencilerle erkekler arasındaki okullaşma oranı arasındaki farkın yüzde 1'in altına indiğini belirterek, "Hedefimiz, kız öğrencilerin okullaşma oranını orta öğretim seviyesinde yüzde 100'e çıkarmak. Yüksek öğretim seviyesinde de maksimum noktaya taşımaktır" dedi.
Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eğitimde "4+4+4" sisteminin çok önemli bir mantalite değişimi getirdiğini belirterek, bunun öğrencinin yeteneğini, becerisini, ilgisini ve ailenin tercihini eğitim sistemine yansıtan ve demokratik eğitim açısından çok önemli bir adım olduğunu söyledi.
Sistemin, Türkiye'de basmakalıp eğitim sistemini savunanlar için çok ciddi bir problem olduğunu anlatan Işık, 4+4+4'ün, vatandaşlar açısından demokratik bir eğitim modeli, Türkiye'nin kolaylıkla özümsediği, benimsediği ve kabullendiği bir sistem olarak şu anda iyi gittiğini vurguladı.
Işık, seçmeli derslerde son derece güzel bir dağılım olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Şu anda korkulan, korku pompalanan, empoze edilen konuların hiçbirisinin gerçekleşmediği ortada. Buna mukabil, evrensel değerlerle yerel değerlerin örtüştüğü, milletin medeniyet algısını çok ciddi derecede yansıtan bir kompozisyon oluştu. En çok seçilen seçmeli ders, matematik uygulamaları, Kur'an-ı Kerim, yabancı dil, Peygamberimizin hayatı. Yani öyle bir kombinasyon içinde şekillendi ki, birilerinin dediği gibi 'mahalle baskısı olacak da herkes Kur'an-ı Kerim'i seçmek zorunda kalacak' safsatası tamamen boşa çıktı."
-Kız çocuklarında okullaşma oranı-
Kız çocuklarında okullaşma sorunun çok büyük oranda aşıldığına dikkati çeken Işık, kız öğrencilerle erkek çocukları arasındaki okullaşma oranındaki farkın yüzde 1'in altına indiğini söyledi.
Okullaşma oranının her ikisinde de yüzde 100 olması gerektiğine işaret ederek, şöyle devam etti:
"Bu noktada Türkiye çok ciddi mesafe aldı. Haydi Kızlar Okula Kampanyası'ndan tutun, Milli Eğitim Müdürlükleri, valilikler ve kaymakamlıklarımızın her aileyi tek tek ziyaret etmesi, kız çocuklarının okula gönderilmesi yönünde Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yaptığı çalışmalar, kız çocuklarının okullaşması oranını çok iyi bir noktaya taşıdı. Hedef, kız çocuklarında okullaşma oranını orta öğretim seviyesinde yüzde 100'e çıkarmak. Yüksek öğretimde de maksimum noktaya taşımak durumundayız."
"Şu anda hiç kimse 'maddi sorunlarımdan dolayı kız çocuğumu okula gönderemiyorum' deme durumda değil" diyen Işık, "Zorunlu eğitime, parasız, fakir ailelere kız çocuklarına yönelik pozitif ayrımcılık yaparak destek veriyoruz, okul kitaplarını ücretsiz veriyoruz, fakir ailelere belediye aracılığıyla her türlü yardımı yapıyoruz. Şimdi tablet bilgisayarlarını veriyoruz. Şu anda devlet bu konuda her türlü desteği veriyor, vermeye de devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
-İmam hatip orta okullarının açılması-
Işık, "28 Şubat zihniyetinin, sadece imam hatiplerin önünü kesmek için saçma sapan uygulamalar yaptığını" öne sürerek, şunları kaydetti:
"Onlar sadece imam hatiplerin önünü kapatmak için 'kesintisiz 8 yıl' dediler ve imam hatiplerin orta kısmını kapattılar. 4+4+4 Eğitim Sistemi'ndeki düzenlemeyle orta okullar açıldı, üniversiteye girişte önündeki engeller kalkınca da çok ciddi talep oluştu. Bu talebe cevap vermekte zaman zaman Milli Eğitim Bakanlığımız zorlanıyor ama bunlar da önümüzdeki süreçte aşılacak" şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz