PYONGYANG (İHA) - Kuzey Kore, Birleşmiş Milletler'den, 10 yıl önce yaklaşık 2 milyon kişinin yaşamını yitirdiği tahmin edilen açlık sırasında başlayan gıda yardımının kesilmesini istedi.
Kuzey Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı Ço Su-Hon, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'a, ülkesinin yeterli gıda kaynağı bulunduğunu, gıda yardımının ABD tarafından siyasete alet edildiğini savundu. Yardım örgütleri, geride kalan 10 yıl boyunca, dış dünyaya en kapalı ülkelerden birisi olan Kuzey Kore'de güç şartlar altında çalışma çabasındaydı. Açlığın en üst seviyede olduğu dönemlerde bile, ülkenin büyük bir kesimine gitmeleri yasaklanmış, hareketleri sınırlandırılmıştı.
Pyongyang yetkilileri, verdikleri sınırlı izni şimdi tamamen kaldırıyor. Ülkede görev yapan yabancı sivil toplum örgütlerine, ülkeyi yıl sonuna kadar terk etmeleri talimatı verildi.
Ayrıca BM'den, gıda yardımının son bulması, bunun yerine uzun dönem verimli gelişme programlarına ağırlık verilmesi istendi.
Kuzey Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı Ço Su-Hon tarafından gıda yardımını siyasete alet etmekle suçlanan ABD ise yaptıkları yardımın insani gerekçelere dayandığını savunuyor. Uzmanlar, Kuzey Kore'nin hala dış yardıma ihtiyaç duyduğuna, yetersiz beslenme oranının dünyada üst sıralarda olduğuna dikkat çekiyor.
Kuzey Koreliler'e en büyük gıda yardımı 'dost ülkelerden' geliyor. Bu yıl yaklaşık yarım milyon ton pirinç yardımında bulunan Güney Kore ve Çin, yaptıkları yardımın nasıl kullanıldığını görmek için gözlemcilerin ülkede bulunması konusunda da ısrarcı değil.
Dünya Gıda Programı, en fazla ihtiyaç duyan bölgelerde yaklaşık 6 milyon Kuzey Koreli'ye gıda yardımı ulaştırıyor. Ancak Kuzey Kore'nin yeni politikası nedeniyle, ihtiyaç duyan kişilere gereken yardımın ulaşıp ulaşmadığını belirlemekte güçlükler yaşanacağı endişesi giderek artıyor.