LEFKOŞA (İHA) - Açıldığı günden beri konserler ve diğer etkinlikleriyle gündemden hiç düşmeyen Cratos Hotel bu defa yangın haberiyle gündeme geldi.
Geçtiğimiz gün jeneratör odasında meydana gelen yangın otel ve çevre sakinlerince paniğe neden olmuştu. Bu arada yangını görüntülemeye çalışan kameraman ve foto muhabirleri otelin çalışanları tarafından darp edilerek görüntü almaları engellenmeye çalışıldı. Olay yerinde görev yapan hemen hemen bütün gazetecilerin maruz kaldığı bu saldırının yanında tehdit de edildikleri kayıtlara yansıdı.
Bu olay üzerine KKTC'de birçok sivil toplum örgütü ve siyasi parti açıklamalarda bulunarak, gazetecilere yapılanları kötü muameleleri kınadıklarını belirttiler. Basın alanındaki meslek örgütleri, son dönemlerde medya mensuplarının görev bölgelerinde maruz kaldığı şiddet olayları üzerine ilk kez bir araya geldi. Basın Emekçileri Sendikası (Basın-Sen)'in çağrısıyla Dış Basın Birliği'nde yapılan toplantıya, Haber Kameramanları Birliği, Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Çalışanları Sendikası (Bay-Sen), Dış
Basın Birliği, Spor Yazarları Derneği, Gazeteciler Cemiyeti ve Gazeteciler Birliği başkan ve temsilcileri katıldı. Toplantının ev sahibi Dış Basın Birliği Başkanı Fevzi Tanpınar toplantının başında yaptığı açıklamada, basın alanındaki örgütlerin mesleki sorunlarına yönelik kısa, orta ve uzun vadeli yol haritalarını belirleme amacıyla tek çatı altında toplanmalarını devamlı olarak gündeme getirdiğini, ancak son günlerle basın mensuplarının maruz kaldığı şiddet olaylarından dolayı bıçağın kemiğe dayandığını
söyledi. Basın alanındaki örgütlerin ilk kez bir araya geldiğini, bu akşam saat 19:30'da tekrar toplanacaklarını ifade eden Tanpınar, toplantıda yeni yasal düzenlemeler ve basına karşı şiddet kullanımının görüşüleceğini söyledi.
Tanpınar, toplantılarda mutabık kalının noktaların basın ile paylaşılacağını söyledi.
Basın-Sen Başkanı Kemal Darbaz da, basın alanında yaşanan istenmeyen olayların sadece son dönemlere ait olmadığını, kısa bir süre içerisinde bir gazetenin kurşunlanması, bir gazetecinin arabasına iki kez bomba konması, iki darp olayının vuku bulması ve alınan ölüm ile tehdit mektuplarının basın mensuplarını bunaltır halde getirdiğini kaydetti.
Son denemde yaşanan olayların belli dönemlerde nükseden olaylar olduğunu belirten Darbaz, toplantıda amacın gazetecilerin maruz kaldığı olaylara dur demek olduğunu söyledi.
Gazeteciler Birliği Başkanı Cenk Mutluyakalı ise, sektörün ve gazetecilerin çalışma koşullarında ciddi sorunları bulunduğunu söyledi.
Son dönemlerde basın mensuplarına yönelik şiddet olaylarından sonra gazetecilerin örgütlenme ve örgütlerin işbirliğine ihtiyacın arttığını vurgulayan Mutluyakalı, daha iyi örgütlenerek gazeteciliğin saygınlığını artırmak ve gazetecilik alanındaki sorunları gidermek gerektiğini kaydetti.