LEFKOŞA (İHA) - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, cumhurbaşkanlığı makamında ayrımsız tüm Kıbrıs Türk halkı adına, halkın barış, demokrasi, çözüm ve Avrupa Birliği doğrultusundaki iradesini başarıyla gerçekleştirmek için bulunduğunu vurguladı.
Cumhurbaşkanı Talat, görevi 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'tan devraldıktan sonra yaptığı konuşmada, "Kıbrıs adlı bu geminin direksiyonu başında ant içerek göreve başladığım KKTC cumhurbaşkanlığı makamında kimin adına ve niçin bulunduğumu bir an bile unutmayacak, sözüme her zaman sadık kalacağım. Elime verdiğiniz pusuladan şaşmayacağım" dedi.
KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'a, topluma verdiği hizmetler için teşekkür eden Cumhurbaşkanı Talat, "Sayın Denktaş'ın çalkantılı ve zor dönemlerdeki uzun ve yoğun çalışmalarını, toplumsal var oluşumuz için yapmış olduğu katkıları tarih yazacaktır" ifadelerini kullandı. Kıbrıslı Türklerin tarihin esiri olmak yerine, yeni bir tarihin yaratıcısı olmaya karar verdiklerini ve şimdi de Kıbrıslı Rumları da tarihi birlikte yazmaya çağırdıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıslı Türklerin kendisini bu barış çağrısını yapmak için görevlendirdiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Talat, uluslararası topluma ve garantör ülkelere yaptığı çağrılarda, çözüme katkı koymalarını isteyerek, Kıbrıslı Türklerin barış, demokrasi ve kardeşlik içinde dünyayla bütünleşmek için gösterdiği iradeye hemen fiili uygulamalarla cevap verilmesi gereğini vurguladı.
YENİ DÖNEM VURGUSU
Cumhurbaşkanı Talat, KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı'ndan görevi devraldıktan sonra yaptığı konuşmada, bugünün, Kıbrıs tarihinde yeni bir dönemin açıldığı çok özel bir gün olduğunu, yeni cumhurbaşkanlığı döneminin resmen başlaması yanında, Kıbrıs Türk Halkının çözüme ve Avrupa Birliği'ne yüzde 65'le "evet" dediği referandumun birinci yıldönümü olduğunu anımsatarak sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bugün, benim hayatımda da olağanüstü bir gün. Kıbrıs Türk Halkı tarafından ilk turdan cumhurbaşkanlığı görevine getirilmiş olmaktan büyük bir mutluluk duyuyor ve gösterilen güven için yürekten teşekkür ediyorum. Bu, aynı zamanda, zorlu bir an; çünkü tarihin gel-gitli sularının akışını değiştirmek için, benim omuzlarıma büyük bir sorumluluk yüklendi. Bana bu sorumluluğun niçin verildiğinin bilincinde olarak, halkıma hizmet etmek sözü ve amacıyla göreve geliyorum."
Görevi devraldığı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'a, topluma verdiği hizmetlerden dolayı teşekkür borcu olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, "Sayın Denktaş'ın, çalkantılı ve zor dönemlerdeki uzun ve yoğun çalışmalarını, toplumsal var oluşumuz için yapmış olduğu katkıları tarih yazacaktır. Kendilerine, yaşamlarının geriye kalan döneminde mutluluk ve sağlık diliyorum" dedi.
"Kıbrıs'ta yaşayan insanlar, kıyılarımıza çarpan dalgaların sesini hep dinleye gelmişlerdir. Denizin sesi, bir yandan, bize, bir adada yaşamakta olduğumuzu hatırlatırken, bir yandan da kalbimize ve aklımıza seslenip, hiç kimsenin yapayalnız bir ada olamayacağını söylüyor. Denizcilerin, binlerce yıldır işittiği dalgaların sesi, dünyaya açılmaya bir çağrıdır" diyen Cumhurbaşkanı Talat, denizin yeni ufuklara doğru bir geçit olduğunu, izolasyon altında yaşamanın mümkün olmayacağını Kıbrıs Türkünün kendi tarihinden bildiğini ifade etti.
"ADALETLE BAĞDAŞMAZ"
Dünyayla kucaklaşma arzusunu ve uluslararası adalet ilkelerine bağlılığını, son yıllarda yapılan her seçim ve referandumda tekrar tekrar dile getiren Kıbrıs Türk Halkını, izolasyon altında yaşatmanın adaletle bağdaşmadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Talat, uluslararası topluma şu sözlerle çağrıda bulundu:
"Artık bu konuda vaatlerde bulunmak da yetmiyor8 Uluslararası toplum, Kıbrıslı Türklerin, barış, demokrasi ve kardeşlik içinde dünyayla bütünleşmek için gösterdiği iradeye, hemen, fiili uygulamalarla cevap vermelidir. Çünkü bu halk, dünyadan kovulmayı ve cezalandırılmayı değil, tersine kucaklanmayı ve onurlandırılmayı hak ettiğini kanıtlamıştır. İşte biz buradayız. Tarihsel dönemlerin, geniş coğrafyaların birbiriyle kavuşma noktası olan Kıbrıs'ın kuzeyindeyiz. Binlerce yıl, Doğu'dan ve Batı'dan gelen uygarlıklara vatan olmuş bir adadayız. Kıbrıslı Türklerin, Kıbrıslı Rumların ve azınlık grupların ortak tarihsel mirasını, çocuklarımızın ortak geleceğini gözeterek, Avrupa Birliği içinde yeni bir Kıbrıs yaratmak üzere olduğumuz bir dönemeçteyiz."
Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat konuşmasında, Kıbrıs Türk ve Rum halklarına seslenirken de tarihin öğrettiklerini ve gelen yüzyılın beklediklerini iyi okumalarını istedi ve Avrupalı olmanın anlamını şu sözlerle özetledi:
"Avrupalı olmak demek, AB'ye kağıt üstünde üye olmak demek değildir. Avrupa Birliği Üyeliği demek, ayrımcı, ırkçı, otoriter ve uzlaşmaz politikaların, diğer toplumlara, hele kendi ülkesindeki bir başka halka dayatılması için, uluslararası bir araç elde etmek demek değildir. Kıbrıs Rum toplumu lideri Papadopulos'un, izlediği uzlaşmazlık politikası, sadece Kıbrıslı Türkler ile Kıbrıslı Rumların barış içinde yaşayabilmesine değil, ama Kıbrıs ile Avrupa'nın ve dünyanın barışmasına da engeldir. Kıbrıslı Türkler, tarihin esiri olmak yerine, yeni bir tarihin yaratıcısı olmaya karar verdiler. Şimdi, Kıbrıslı Rumları da, tarihi birlikte yazmaya çağırıyorlar. Beni, bu barış çağrısını yapmam için görevlendirdiler."
"KIBRIS RUM HALKINA, BARIŞ, DOSTLUK, KARDEŞLİK ELİNİ UZATIYORUZ "
Cumhurbaşkanı Talat konuşmasında, Kıbrıslı Rum ve Türklerin aynı gemide olduklarını ve kendi kaptanlarının yanlışları nedeniyle fırtınaya tutulan Kıbrıs Rum toplumunu dev dalgaların yutmasına terk etmeyeceklerini vurgulayarak, "Hepimiz aynı gemideyiz. Kıbrıs Rum halkına, barış, dostluk, kardeşlik elini uzatıyoruz. Israrla uzatmaya da devam edeceğiz. Onları, ortak vatanımız Kıbrıs'ın çıktığı yolculuğu birlikte sürdürmeye ikna edinceye kadar, her iki toplumun siyasi eşitliğine dayalı, adil ve kalıcı bir çözüm çağrımızı tekrarlayacağız" şeklinde konuştu.
Kıbrıs'ın garantör ülkeleri Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'ye, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri gözetimindeki çözüm çabalarını desteklemeye devam etmeleri için çağrılarını tekrarladıklarını ve tekrarlayacaklarını belirten Cumhurbaşkanı Talat, sözlerini şöyle tamamladı:
"Kıbrıslı Türklerin haklarını koruyacak ve kuzey yarısıyla da Avrupa Birliği üyesi olacak bütünleşmiş bir Kıbrıs'ın kurulması için, üstümüze düşen iyi niyeti göstereceğiz. Bunun için Genel Sekreter'in Rum tarafına yönelik taleplerinin karşılanarak görüşmelere başlanabilmesi için uluslararası toplumun, Avrupa Birliği'nin ve dünya devletlerinin daha aktif olmalarını ve Kıbrıslı Türklerin tecridini sona erdirmelerini bir gereklilik olarak görüyoruz. Kıbrıs sorununa bulunacak çözüm, BM'yi meşgul eden Orta-Doğu ve Balkanlar'daki sorunlar başta olmak üzere, tüm dünyadaki barış arayışlarına umut ve ivme kazandıracaktır. Çünkü adamızı saran deniz, bizi dünyanın üç kıtası ile ayırmıyor, birleştiriyor. Türkiye ile kader birliğimizi tekrar tekrar vurguluyor, iyi ve kötü günümüzde, hep yanımızda bulduğumuz Türkiye Cumhuriyeti'ne, gösterdiği sınırsız destek ve dayanışma için, halkımız adına teşekkür etmeliyim. Atatürk'ün, 'Yurtta sulh cihanda sulh' ve 'Muasır medeniyet seviyesine ulaşma' ilke ve hedefleriyle, Avrupa Birliği üyeliğine yürüyen Türkiye, Kıbrıs Türkü'nün en güvenilir dayanağı olmaya devam edecektir. Tarihin açık denizlerindeki ortak yolculuğumuz sürecektir. Ben sizin adınıza, ayrımsız tüm Kıbrıs Türk Halkı adına buradayım. Sizin, barış ve demokrasi, çözüm ve Avrupa Birliği doğrultusundaki açık iradenizi başarıyla gerçekleştirmek için buradayım. Burada, Kıbrıs adlı bu geminin direksiyonu başında, ant içerek göreve başladığım Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti cumhurbaşkanlığı makamında, kimin adına ve niçin bulunduğumu bir an bile unutmayacak, sözüme her zaman sadık kalacağım. Elime verdiğiniz pusuladan şaşmayacağım. Çocuklarımız, gelecek nesillerimiz için barış, refah ve kardeşlik içinde, Avrupalı bir ülke yaratmak inancı ve azmiyle hepinizi selamlıyorum."