HABER

KKTC'ye mali yardım tüzüğüne onay

Brüksel (AA)- AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının katıldığı Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi, AB Komisyonu tarafından 2004 yılında hazırlanan KKTC'ye mali yardım tüzüğünü, AB Daimi Temsilciler Komitesi'nin (COREPER) cuma günü vardığı uzlaşma doğrultusunda doğrudan ticaret tüzüğünden ayırarak onayladı.

KKTC'nin ve Türkiye'nin tepki gösterdiği haliyle onaylanan mali yardım tüzüğüyle ilgili yazılı bir açıklama yayımlayan AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, şunları kaydetti:

"Bu sayede enerji ve çevre gibi acil ihtiyaç duyulan alanlarda AB'nin yardımı mümkün olacak. Gerçekleştirilecek birçok somut projeyle Kıbrıslı Türkler AB'ye yakınlaştırılacak. Yardım Tüzüğü ayrıca, Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümünün ardından AB Komisyonu'na, Kıbrıs Türk toplumunun AB hukukunu hazırlanması yetkisi veriyor."

Yardım Tüzüğü'nün onaylanmasıyla Kıbrıs Türk toplumu üzerindeki izolasyonların kaldırılması yolundaki ilk adımın atıldığını savunan Rehn, Ada'nın yeniden birleştirilmesinin de kolaylaştığını iddia etti.

Rehn açıklamasında, AB Konseyi'ne Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nün de onaylanması çağrısında bulunurken, AB Komisyonu'nun uzun süredir Birleşmiş Milletler önderliğindeki kapsamlı bir çözüme destek verdiğini hatırlattı.

AB Dönem Başkanı Avusturya'nın Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik de yaptığı yazılı açıklamada, "Mali yardımın Kıbrıslı Türklerin yaşam koşullarını gözle görülür şekilde iyileştireceğini" belirterek, "Tüzüğün onaylanmasıyla biz de AB olarak yükümlülüğümüzü yerine getirmiş olduk" dedi.

Plassnik'in açıklamasında, mali yardım tüzüğünün onaylanmasının "siyasi koşullara bağlı olduğu" yolunda bir ifadeye yer verilmedi.

En Çok Aranan Haberler