HABER

Klasik müzikteki "altın" kız Türkiye'ye döndü

Klasik müzikteki "altın" kız Türkiye'ye döndü

Klasik müzik çevrelerinin gözbebeği ve dünyadaki başarısı ile Türkiye'nin haklı gururu olan altın kızımız Başak Dilara Özdemir, Türkiye'ye döndü.

6 kasım pazartesi akşamı Koç Üniversitesi'nde bir konser verecek olan Başak Dilara Özdemir, repertuarında öncellikle klasik müzik olmak üzere 21.yy çağdaş müzik bestecilerine de yer veriyor. Henüz 25 yaşında olmasına rağmen Almanya, Avusturya, Macaristan, Fransa, Italya ve Kanada'da verdiği konserlerle dünya çapında başarıya ulaşan Özdemir'in 100'ü aşkın bestesinin enaz yarısı, Amerika, Kanada, İtalya, Almanya, Fransa ve Portekiz'deki ünlü grupların repertuvarında yer alıyor. Başak Dilara Özdemir 5 dil biliyor.

Rahmi Koç ile ilginç anısı ve ilk piyanosu

Bindiği araç Dolmabahçe'de ışıklarda durdu. Yandaki otomobilde Rahmi Koç'u görünce tereddüt etmeden indi. Camını tıklattı. Birşeyler söyledi. Rahmi bey otomobile davet etti. Az sonra indiğinde Rahmi beyden bir piyano sözü almıştı.

Başak Dilara Özdemir

1981'de İstanbul'da dünyaya geldi. 1989'da İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı'na Doç.Dr.Sibel Atal'ın piyano sınıfına kabul edildi. Daha sonra sınıf atlayarak konservatuarın tam zamanlı lise bölümüne geçti ve 1997'de birincilikle konservatuarın piyano bölümünden mezun oldu. Daha sonra 97-98 öğretim yılında Kompozisyon (Prof.Mete Sakpınar )ve Piyano (Doc.Dr.Sibel Atal) bölümlerinin lisans kısmına kabul edilen tek öğrenci oldu.

1999 yılında, Budapeşte'deki Franz Liszt Müzik Akademisi'nin kompozisyon-piyano bölümlerine tek yabanci ogrenci olarak kabul edildi. Burada Prof.Jeney Zoltan ile kompozisyon, Andrea Szigetvári ile elektronik müzik, Jenö Jandó ile piyano çalıştı. 2001-02 öğretim yılında, Macaristan Devleti'nin ona sundugu burs ile Almanya'ya gönderilen tek yabancı müzisyen oldu.

Almanya'da, Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst adli Stuttgart Müzik Akademisi'nde Prof.Marco Stroppa ile kompozisyon ve Prof.Shoshana Rudiakova ile piyano calismalarina bir yıllığına devam etti. Bu arada 2000-04 yıllarında Macaristan ‘da yapılan ünlü modern müzik festivali ve kursu olan BARTOK festivallerine katılıp çok sayida beste yapmıştır. Ayrıca sessiz kısa metraj Joris Ivens Fransız filmine de müzik yapmıştır ve hepsi aynı senelerde konserde yer almıştır.

Orada, Prof.Martin Bresnick (USA-YALE University), Prof.Manuel Hidalgo, Jacopo Baboni Schilingi (Ircam,Tempo Reale Firenze), Johannes Kretz (Viyana Muzik Akademisi-Hocschule für Musik und Darstellende Kunst Wien), Prof.Marco Stroppa (IRCAM, Ecole Normale conservatoire de musique de Paris,Stuttgart Hocschule für Musik und Darstellende Kunst ) gibi bir çok değerli hocalarla çalışmıştır.

Bunun yanısıra Sergei Dorentsky, Balazs Szokolay, Roland Batik, Thomas Duis, Florrent Boffardi, Pierre Laurent Aimard , Ferenc Rados,Andras Schiff ve Gyorgy Kurtag gibi birçok klasik ve çağdaş müzik piyanistleri ile Budapeşte, Viyana, Berlin, Paris ve İstanbul' da çalışmıştır. 2002 yılında Almanya'da yapılan büyük bir seçme sonucu, hem Almanya'da hem de Kanada ‘da yapılacak olan konserler dizisine Almanya'yı temsil etmek üzere tek besteci olarak seçilmiş ve ondan istenen iki yaylı dörtlü için bir beste yapmistir (Dos gardenias).

2002 yılında Fransa'da Paris yakınlarında Royaumont'da yapılan "Session de Compositionvoux nouvelles" adlı bir ustalık kursuna katılmış, Prof.Brian Ferneyhough, Prof.Jonathan Harvey adlı profesörlerle çalışmış ve içinde Ney de bulunan bir bestesini Sn.Kudsi Ergüner ve diger Fransiz müzisyenler, Fransız Radyosunun canlı kaydıyla gerçekleştirmişlerdir. Bu arada Jaycees Türkiye tarafından genel olarak Türkiye'de yapılan bir yarışma sonucunda "The Most Outstanding Young Person" -2004 yılında Türkiye'nin Kültürel alanda en basarılı genci odülünü almaya hak kazanmıştır.

Yine 2004 yılı Eylül ayında Budapeşte'deki Franz Liszt Müzik Akademisi'nden pekiyi derceyle mezun olup doktora çalışmalarını yapmak üzere Fransa'ya gitmiştir.

İlk olarak Paris Konservatuarında piyano ve kompozisyon bölümünde bu çalışmalarına başlamış, daha sonra 2005 yılı Ekim ayında da IRCAM adlı Center Pompidou'ya bağlı Elektroakustik Müzik Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü'ne seçilen en genç müzisyen olmuştur.

Repertuarında öncellikle klasik müzik olmak üzere 21.yy çağdaş müzik bestecilerine de yer vermektedir. 1999-2006 yılları arasında hem solist hem de oda müziği piyanisti olarak bir çok değişik grup ve orkestra ile çalışmış, Türkiye, Almanya, Avusturya, Macaristan, Fransa, Italya ve Kanada'da konserler vermiştir. Piyano çalışmalarına halen Itamar Golan ile devam etmektedir.

Besteleri ise Editions Musicales Européennes (eme publish) tarafindan basılmaya başlanmıştır.

En Çok Aranan Haberler