Kobani'yi üç cepheden kuşatan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının ilerleyişinin hava saldırıları ve şehri savunan YPG militanlarının mevzilerini koruması sonucunda durduğu bilgileri geliyor.
IŞİD'in gün içerisinde Kobani'nin üçte birini ele geçirdiği bilgileri gelmişti. Ancak ABD önderliğindeki koalisyon güçlerinin hava operasyonlarıyla birlikte ilerleyişin durduğu ve bazı bölgelewrde IŞİD'in geri çekildiği ifade edildi.
ABD Mekrez Kuvvetler Konutanlığı CENTCOM'dan yapılan açıklamada Perşembe günü Kobani çevresinde toplam 9 hava saldırısı düzenlendiği ifade edildi.
"Kobani'nin güneyinde gerçekleştirilen 6 operasyonda IŞİD'in kontrol ettiği 2 bina, bir tank, bir ağır makinalı tüfek mevzii vuruldu. Ayrıca örgütün çatıştığı bir cephe de hedef alındı. Cephede düzenlenen operasyonda biri büyük ikisi küşük IŞİD militan grubu etkisiz hale getirildi" denen açıklamada, Kobani'nin kuzeyinde ise 3 hava saldırısı gerçekleştiği açıklandı.
Gün içerisinde Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi IŞİD'in Kobani'de ilerlediğini ve şehrin üçte birini kontrol altına aldığını söylemişti. Ancak BBC'ye konuşan YPG komutanı İdris Nassan ise, "Bombardımanların ve YPG'nin özel operasyonlarının IŞİD'i püskürttüğünü" söyledi. Nassan, son gelişmelerden sonra örgütün kentin üçte birinden azını kontrol eder hale geldiğini kaydetti.
Nassan, hava operasyonlarından memnun olduklarını ancak silaha ihtiyaç duyduklarını belirtti.
'YPG doğu cephesinde ilerliyor'
Türkiye-Suriye sınırındaki Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan bildiren BBC muhabiri Stephanie Hegarty, son durumu şöyle anlattı:
"IŞİD kontrolünde olan Miştenur tepesinde son birkaç saattir siyah dumanlar yükselmeye devam ediyor. IŞİD'in binalara ateş ederek görüş alanını genişlettiği bilgileri geliyor.
Gökyüzünde jetlerin uçtuğunu sürekli duyuyoruz. Koalisyon kentin batısında bombardimana devam ediyor.
Kobani'den görüştüğümüz Kürt kaynaklar, YPG'nin doğu cephesinde ilerlediğini söyledi.
Ancak örgütün doğuda diktiği bayrak hala görünüyor."
'Türkiye kara operasyonu yapmayacak'Üç haftadır devam eden kuşatmada, ABD liderliğindeki koalisyon güçleri, hava operasyonlarıyla Kobani'deki Kürtlere destek veriyor.
Kürt liderler IŞİD mevzilerinin bombalanmasını memnuniyetle karşılıyor fakat operasyonun devam etmesi gerektiğini söylüyor.
Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı asker ve tanklar, Kobani'nin karşısındaki Suruç ilçesinde konuşlandırıldı ancak şimdiye dek Türkiye herhangi bir askeri adım atmadı.
Perşembe günü Türkiye'ye gelen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara'da yaptıkları görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.
Mevlüt Çavuşoğlu konuşmasında, sınırdaki sorunlarla ilgili olarak Suriye yönetimini suçladı ve "Sadece hava saldırılarıyla arazideki güç dengesi değiştirilebilir ya da kısa vadeli terör örgütleri ya da IŞİD durdurulabilir ama yeterli değildir. Kara operasyonu dahil diğer opsiyonlar değerlendirilmelidir ve Özgür Suriye Ordusu desteklenmelidir" dedi.
Türkiye'nin tek başına kara operasyonu yapmasını beklemenin gerçekçi olmadığını belirten Çavuşoğlu, müttefiklerle anlaşılması halinde Türkiye'nin üzerine düşeni yapacağını kaydetti.
Dışişleri Bakanı, "Sadece Türkiye'nin tek başına kara operasyonu yapmasını beklemek gerçekçi değildir. Müttefiklerimizle görüşmeler devam ediyor. Ortak karara vardıktan sonra Türkiye üzerine düşeni yapacaktır" dedi.
'Türkiye daha aktif olmalı'NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise "Ben Irak ve Suriye'deki sonların çok basit bir şekilde çözülebileceğine inanmıyorum. Uzun bir süreç olacak" şeklinde konuştu.
İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon ise, Türkiye'ye, IŞİD'le mücadelede daha aktif olması çağrısında bulundu. BBC'ye konuşan Fallon, "Bu, Amerika tarafından ve İngiltere tarafından değil, ancak yalnızca bölgenin kendisi tarafından çözülebilecek bir durum. Bu yüzden Türkiye'nin daha fazla müdahil olduğunu görmek isteriz" dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, katıldığı bir programda koalisyon güçlerinin Esad'a karşı harekete geçmemesi halinde IŞİD'in yenilgiye uğratılmasının da mümkün olmadığını söylemişti.
Davutoğlu,"IŞİD'den sonra ne olacağına dair net bir strateji ortaya konursa üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Artık sınırın öte tarafında insanları Türkiye'ye doğru iten bir rejimin olmasını istemiyoruz" şeklinde konuşmuştu.
Başbakan ayrıca tampon bölge oluşturulması gerektiğini, aksi takdirde tüm yükün Türkiye'nin ve diğer komşu ülkelerin omuzlarına bineceğini belirtmişti.
Davutoğlu'nun bu açıklamasının ardından Fransa'dan tampon bölge önerisine destek açıklaması gelmiş, ancak ABD ve İngiltere "bu fikri değerlendireceklerini" söyleyerek mesafeli durmuşlardı.
Suriye'deki Kobani kentinde 20 günü aşkın süredir devam eden yoğun çatışmalarda en az 400 kişi öldü, yaklaşık 160 bin Suriyeli Türkiye'ye sığındı.