BURSA (İHA) - Anadolu'daki yüzlerce orta ölçekli ve gelişmekte olan şirketin finansman meselesine çözüm olması beklenen KOBİ piyasasının kurulacağı açıklandı.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Fransa Büyükelçiliği ve Bursa Sanayici İşadamları Derneği (BUSİAD) tarafından organize edilen "Türkiye'de KOBİ finansmanı" konulu seminer başladı.
Sermaye Piyasası Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Dönmez, Avrupa Birliği sürecinin hızlanması ve Türkiye'nin tam üyelik müzakerelerine başlayacak olması, sağlanan siyasi ve makro ekonomik istikrarla enflasyon ve reel faiz oranlarındaki düşüşün, Türkiye'deki sermaye piyasasını canlandırdığını söyledi. Dönmez, "Önümüzdeki dönemde, özel sektör borçlanma araçları tekrar ihraç edilmeye başlanabilecek. İpoteğe dayalı konut finansmanı gibi uzun vadeli sistemler uygulanabilir hale gelecek. Özetle sermaye piyasalarının ekonomimizdeki ağırlığı artacak. AB tam üyelik müzakerelerinin başlayacak olması, piyasalarımıza olan yabancı yatırımcı ilgisini artırırken, diğer yandan sermaye piyasası düzenlemelerimizle ilgili uyum çalışmalarının yoğunlaşmasına yol açacak. Kurulumuzda AB'yle ilgili çalışmaların önceden başlatılmış olması, uyum sürecinin daha kolay ve sorunsuz tamamlanmasına büyük katkı sağlayacak. Bu süreçte ekonomik büyümenin kalıcı olması ve büyümenin halkımızın refahına yansıması açısından, Anadolu'daki küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ) gelişmesi ve dünya ölçeğinde rekabet edebilir seviyeye gelmesi büyük önem taşıyor. Bu konuda girişimcilikleri önemli aşamalar kaydetmiş olan ve istihdamın önemli bir bölümünü oluşturan Anadolu şirketlerine destek verilmesi gerekmektedir. Bu şirketlerin mali yapılarının daha güçlü hale getirilmesi ve işlerini büyütebilmek için gerekli finansman kaynaklarına ulaşabilmelerinde, ekonomimizde yaşanan genel iyileşmeyle birlikte sermaye piyasaları önemli bir rol üstlenecektir. Yıllarca yüksek reel faizler yüzünden sermaye temini konusunda büyük sıkıntılar çeken Anadolu şirketlerinin, finansman konusunda bankacılık sektörünün sağladığı imkanların yanı sıra, sermaye piyasalarının avantajlarından yararlanma zamanı geldi. Bu maksatla, ülkemiz şartlarında özellikle Anadolu'da bulunan ve İMKB ölçeğine göre de küçük kalan birçok işletmenin sermaye piyasalarından fon temin edebilmeleri için, gelişen şirketler piyasası (KOBİ piyasası) kurulması için kurulumuzca yürütülen çalışmalar son aşamaya geldi" dedi.
"MÜZAKERELERİN BAŞLAMA TARİHİ ÖNEMLİ"
Sermaye Piyasası Kurulu tarafından KOBİ'lere yönelik olarak üzerinde yoğun olarak çalışılan bir başka konunun da teşebbüs sermayesi modeli olduğunun altına çizen SPK Başkan Yardımcısı İbrahim Dönmez, "Modelin temel özelliği, girişim sermayesi yatırım ortaklıklarının (GSYO) sermayelerini, kurulmuş veya kurulacak gelişme potansiyeli taşıyan ve kaynak ihtiyacı olan girişim şirketlerine yatırmalarıdır. Tüm şirketlerimiz için olduğu gibi, KOBİ'ler için de bir başka önemli konu, yatırım kararlarının verilmesinde, yatırımcıların en önemli dayanağı olan mali tabloların uluslararası standartlara yakınlaştırılmasıdır. Özellikle gelişme potansiyeline ve dolayısıyla yüksek getiri potansiyeline sahip şirketlere yatırım yapmak isteyen yabancılar, bu konuya büyük önem veriyor. Netice olarak, reel kesimle birlikte el ele yapacağımız tüm bu çalışmalarla, reel sektöre yeni finansman imkanları, yatırımcılara ise geniş bir yelpaze içinde yeni yatırım fırsatları sağlanmış olacak. Böylece şirketlerimiz üretim kapasitilerini arttırıp yeni iş imkanları oluşturarak ekonomimizin lokomotifi haline gelecektir" diye konuştu.
Fransa Ankara Büyükelçili Maslahatgüzarı Elisabeth Barsacq ise, Türkiye'nin ekonomik kalkınmasının KOBİ'lerin kalkınmasından geçtiğini belirterek, şunları söyledi:
"Çünkü KOBİ'ler sanayi kumaşının yüzde 80'ini oluşturuyor. Onun için KOBİ'lere yardım etmek lazım. Böylelikle lokal farklılıkları ortadan kaldırmak kolaylaşabilir. Türkiye'nin en önemli meselelerinden biri de bu bölgeler arası eşitsizliği kaldırmaktır. KOBİ'lerin dokusunu güçlendirdiğiniz zaman daha kolay sermayeye ulaşabilecekler ve bankalardan daha kolay kredi alabilecekler. 17 Aralık 2004'te Avrupa Birliği Konseyi, Türkiye ile müzakerelere 3 Ekim'de başlama kararı aldı. Bu çok önemli bir karar. Böylelikle bu karar sayesinde ek bir takım finansmanları da sağlamak mümkün olacak. Bu da temel hedeflerden birine ulaşılması anlamına geliyor. Türkiye'ye verilecek kredilerin bir kısmı üyelik öncesi dönemde, aslında KOBİ'lere yönelik olarak sağlanacaktır. Fransa bölgesel kalkınma meselelerine çok önem veriyor. KOBİ'lere mali destek konusuna da bu sebeple çok önem veriyoruz. Bu toplantı ile bizim bu alanda yaptığımız çalışmaları anlatacağız."
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mahmut Yılmaz ise, bu seminerle iki farklı ülke Fransa ve Türkiye'nin KOBİ'ler konusundaki tecrübelerini paylaşmalarına imkan sağlanacağını kaydetti. Yılmaz, "Yeni ihracat alanları oluşturmak için Türkiye'de başlatılan çalışmalar sevindiricidir. Bu desteklerin yeterli olup olmadığı tartışalabilir. KOBİ borsasının kurulması, yeni finansman araçlarından KOBİ'lerin yararlanması, bankacılık sektörünün KOBİ'ler için yapabilecekleri gibi konularda bugünün gündem maddelerini oluşturuyor. Küreselleşme olgusu, birçok konunun yeniden değerlendirilmesini zaruri hale getirdi. Büyük ve küçük sermaye kavramlarını değiştirdi. Onun için yeni şartlarda finansman kaynaklarının gelişmesini değerlendirmek gerekiyor" diye görüş belirtti.