Kolombiya hükümeti ve barış görüşmeleri yürüttüğü Kolombiya Devrimci Güçleri örgütü Farc, 50 yıldır devam eden çatışmaları bitirecek bir bir barış anlaşmasına varılması halinde hakikat komisyonu kurulması konusunda ortaklaştıklarını açıkladı.
İki taraf adına yapılan açıklamada komisyonun bağımsızve tarafsız olacağını ve çatışmanın tüm taraflarını dinleyeceklerini söyledi.
Hakikat komisyonun amacı çatışmaların neden gerçekleştiğini anlatarak bir daha asla olmamasını sağlamak.
Komisyonun elde ettiği delillerin hiçbiri gelecekte mahkemede kanıt olarak kullanılmayacak.
Küba'nın başkenti Havana'da yürütülen görüşmelerin şu anki turunun ardından yapılan açıklamada komisyonun ancak barış anlaşmasına varıldığı takdirde ve anlaşma imzalandığı zaman kurulacağı söylendi.
11 kişiden oluşacak olan komisyon altı aylık bir hazırlık sürecinin ardından kurulacak ve 3 yıl görev yapacak.
Komisyonun sonuç raporu tamamlanıp yayınlandığında önerilerinin uygulanabilmesi için ayrı bir izleme komitesi kurulacak.
Komisyonun üç amacı olacak:
Ne yaşandığının netleşmesine katkı sunmak ve çatışmanın karmaşıklığına tam bir açıklama getirebilmekKurbanların tanınmasına katkı sunmak ve bunu teşvik etmekDiyalog atmosferini teşvik etmekFarc ile hükümet arasında süren görüşmelerin şu anki 37. turu şiddetin tırmanması ve Farc'ın Aralık ayında ilan ettiği tek taraflı ateşkesi iptal etmesiyle gecikmişti.
BBC'nin Bogota muhabiri Natalio Cosoy, hakikat komisyonu kararının her iki taraf için de ciddi bir başarı olduğunu, Kolombiyalıların sürecin sekteye uğramakta olduğunu düşündüklerini aktarıyor.
Cosoy iki tarafın en son Mart 2014'te yasadışı uyuşturucu ticareti konusunda anlaşmaya vardıklarını, o zamandan bu yana bir gelişme olmadığını aktarıyor.
Bugüne kadar hükümet ve Farc barış görüşmelerinin gündeminde bulunan beş başlıktan üçü konusunda anlaşmaya vardı. Bunlar toprak reformu, Farc'in siyasi geleceği ve yasadışı uyuşturucu ticaretine son vermek.
Kurbanlara tazminat ve Farc'ın dağıtılması konuları ise hala görüşülüyor.
Her iki taraf da anlaşmaya vardıklarında Kolombiyalılar oy kullanarak anlaşamayı onaylayıp onaylamamaya karar verecek.