Emektar köpek sahipleri, genellikle köpeklerinin kendilerini anladığını iddia ederler.
Yapılan yeni bir bilimsel çalışma, bu iddialarını haklı çıkarabilir nitelikte.
Köpekleri MRI (Manyetik Rezonans Görüntüleme) tarama cihazına sokan Macar bilim insanları, köpeklerin beyinlerinin tıpkı insan beyni gibi seslere tepki verdiğini ortaya çıkardı.
Ağlama ya da kahkaha gibi duygu yüklü seslerin benzeri tepkilere yol açtığı tespit edildi.
Bu da köpeklerin insan duygularına neden uyum gösterdiğini açıklayabilir.
Current Biology dergisinde yayımlanan araştırmayı yürüten Attila Andics, "Köpeklerin ve insanlar, duygusal bilgiyi işlemden geçiren çok benzer mekanizmalara sahipler." dedi.
Çalışmada 11 köpek yer aldı ve köpeklere uzun süre eğitim verildi.
Dr. Andics, "Olumlu davranışları teşvik edecek stratejiler uyguladık. Övgüye çok yer verdik." diye konuştu.
"Ön eğitimde 12 seans yaptık. Ardından tarama odasında yedi seans uygualdık. Sonrasında köpekler hareketsizce sekiz dakika süreyle yatıyorlardı. Eğitim aldıklarında öyle mutlulardı ki görmesem inanmazdım."
Kıyaslama açısından, gönüllü olarak araştırmaya dahil olan 22 kişinin beyni de MRI taramasından geçirildi.
Bilim insanları hem insanlara hem de köpeklere araba seslerinden ıslıklara kadar çevresel gürültülerden, insan ve köpek seslerine kadar geniş bir yelpazede 200 farklı ses dinletti.
Araştırmacılar, gerek insanların gerekse köpeklerin insan sesi duyduklarında beyinlerindeki aynı bölgede -temporal lopun en gerisindeki temporal kutupta- hareketlenme olduğunu tespit etti.
Dr. Andics, "İnsanların beyninde insan sesine duyarlı bölgeler olduğunu biliyoruz. Bu bölgeler insan sesine herhangi bir başka sese kıyasla çok daha güçlü tepki veriyorlar." dedi.
"Köpek beyninde bu faaliyetin görüldüğü alan da insan beynindeki alanla çok benzer. Bu gibi alanların köpeklerin beyninde bulunduğunu tespit etmemiz ise sürpriz oldu. İlk kez primat olmayan bir türde böyle bir şeye rastlıyoruz.
"Köpeklerin sahiplerinin hislerini anlamakta çok başarılı olduklarını, iyi bir köpek sahibinin de köpeğindeki duygusal değişimleri tespit edebildiğini biliyoruz. Ama şimdi bunun nasıl mümkün olduğunu anlamaya başladık."
Araştırmaya göre, köpeklerin insan seslerine tepki veriyorlar ancak köpek seslerine verdikleri tepki çok daha güçlü.
University College London'dan Prof. Sophie Scott, araştırmanın çok önemli olduğunu belirtti, ancak "Köpeklerin sadece insan seslerine değil kelimelere de nasıl tepki verdiklerini görmek çok ilginç olurdu." diye konuştu.
Dr. Andics araştırmalarındaki bir sonraki aşamanın odağında da bunun olacağını söylüyor.