HABER

Kore füze denemelerine devam dedi

PYONGYANG (İHA) - Kuzey Kore, Çarşamba günü füze denemeleri yaptığını doğrularken, denemelere devam edeceğini açıklayarak, baskı görmesi durumunda "somut eylem" uyarısında bulundu.

BBC'nin Türkçe internet sitesi " http://www.bbc.co.uk/turkish/ " adresinde yer alan habere göre, Kuzey Kore'den yapılan açıklamada, "Silahlı kuvvetlerimiz, ulusal savunmamızı güçlendirme çabalarımız çerçevesinde füze denemelerine devam edecektir" denildi. Öte yandan, Kuzey Kore'nin füze denemelerine ortak tepki için destek arayışına giren ABD Başkanı George Bush, ülkesinin Doğu Asya'daki müttefikleriyle temas kurdu. Bush, Japonya Başbakanı Junichiro Koizumi ve Güney Kore lideri Roh Moo-hyun ile telefonda görüştü.

Japon basınında çıkan haberler, Tokyo ve Washington'ın, Kuzey Kore'ye yaptırım uygulanmasına destek bulmak için işbirliği yapma konusunda anlaştığını gösterirken, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi de, Japonya tarafından hazırlanan Kuzey Kore'ye yönelik karar taslağını görüşmeye devam ediyor. Kuzey Kore'nin, Amerikalılar'ın Bağımsızlık Günü'nü kutladıkları 4 Temmuz'da, biri Amerika'nın Alaska kıyılarını vurabilecek menzile sahip 7 füzeyi denemesi, BM Güvenlik Konseyi'ni harekete geçirdi. Füze denemesinin ardından Japonya'nın çağrısıyla olağanüstü toplanan Konsey, Kuzey Kore'nin kınanmasını öngören bir karar tasarısını görüşmeye başladı. ABD ve İngiltere'nin de desteğini alan Japonya, Güvenlik Konseyi'nin üye ülkeleri füze üretiminde kullanılabilecek her türlü teknolojinin transferini durdurmaya çağıran sert bir karar almasını istiyor. Ancak karar tasarısının birkaç günden daha erken oylanması beklenmiyor.

Rusya, yaptırım yerine diplomatik çözümden yana olduğunu bildirirken, Konsey'de Rusya gibi veto yetkisine sahip olan Çin de, daha temkinli bir yaklaşımdan yana görünüyor. ABD Başkanı George Bush, Kuzey Kore füzelerinin geri teptiğini, Pyongyang'ın kendine zarar verdiğini savunarak, "Bu füzeleri ateşleyerek kendilerini daha da yalnızlığa ittiler. Bu Kuzey Kore halkı için üzücü bir durum. Kuzey Kore'nin silah programından vazgeçmesi gerekiyor. Sorunun diplomatik yollardan çözümü için Amerika, Rusya, Çin, Güney Kore ve Japonya'nın aynı dilde konuşması lazım" dedi. Kuzey Koreli diplomat Pi Pyong-dok ise, füze denemelerini, "Füzeler ulusal egemenliğimizi ilgilendiren bir konudur. Hiç kimsenin bize neyin doğru neyin yanlış olduğunu söyleme hakkı yok. Bu konuda bağlayıcı bir anlaşma ya da belge olamaz" şeklinde savundu.

En Çok Aranan Haberler