HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Kozmik Odada kumpas" davası

"Kozmik Oda" soruşturmasında, TSK personeline FETÖ/PDY üyelerince kumpas kurulduğu gerekçesiyle açılan davada tutuklu sanıklardan 7'sinin tahliyesi, 6 sanığın tutukluluklarının devamı kararlaştırıldı - Sanıklardan, TSK'dan ihraç edilen eski Genelkurmay Adli Müşaviri Muharrem Köse'nin dosyasının ayrılarak, "silahlı terör örgütü yöneticiliği" suçundan yargılandığı Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar verildi

"Kozmik Oda" soruşturmasında, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personeline Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) üyelerince kumpas kurulduğu gerekçesiyle 120 kişinin yargılandığı davada tutuklu sanıklardan 7'sinin tahliyesi ve eski Genelkurmay Adli Müşaviri Muharrem Köse'nin dosyasının ayrılması kararlaştırıldı.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanıklar Muharrem Köse, İbrahim Fıçıcı ve Murat Yılmazer, tutuksuz sanıklar ve sanık avukatları katıldı. Tutuklu sanıklardan bazılarıyla bulundukları cezaevlerinden telekonferans sistemiyle bağlantı kuruldu.

Duruşmada suç tarihinde çoğunluğu Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube müdürlüklerinde görevli sanıkların savunmaları alındı.

Sanıklar, savunmalarında haklarındaki suçlamaları reddetti.

Sanıklardan Yüksel Pasenler, "Kozmik Oda" soruşturmasının her aşamasının sıralı amirlerinin ve cumhuriyet savcısının bilgisi dahilinde yapıldığını söyledi ve "Hiçbir tutanağı suç maksadıyla tutmadım." dedi.

Murat Kuzu ise FETÖ'nün evlerinden birinin "abi"liğini yaptığı suçlamasını reddederek, "Örgüt üyesi değilim. Hatta mesleğim boyunca örgütün hedefi olum. En güçlü oldukları tarihte beni şubeden attılar. Örgütün mağduruyum." diye konuştu.

Duruşmada tutuklu sanıkların tahliye talepleri alındı.

İddianamede Bülent Arınç'a suikast düzenleneceğine ilişkin 19 Aralık 2009 tarihli tutanağı tutan sanıklardan Murat Yılmazer, terör örgütü üyesi olduğuna dair tek bir delil olmadığını, buna karşın 16 aydır tutuklu bulunduğunu iddia ederek, "Tuttuğum tutanakta en ufak bir usulsüzlük bulunmamaktadır. O gün ben nöbetçi olduğum için tutukluyum. Nöbetçi olmasaydım benim yerime nöbetçi olup tutanağı tutan kişi tutuklu olacaktı." şeklinde savunma yaptı.

Sanıklardan Muharrem Köse ise Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesinde darbe ve terör örgütü yöneticisi olmak suçlarından yargılandığını ifade etti. O mahkemedeki suçlamaların kendisinin Genelkurmay Adli Müşavirliği göreviyle ilgili olduğunu söyleyen Köse, suçlamaların görevle ilgili olduğunu öne sürdü.

Köse, "Benim Yargıtayda yargılanmam gerekir. Benimle aynı statüde olan eski savcı Mustafa Bilgili ve hakimler Yargıtayda yargılanıyor." dedi.

Cumhuriyet Savcısı Ayhan Çelik, tutuklu sanıklardan Murat Yılmazer ve İsmail Yılmaz ile dün etkin pişmanlıktan yararlanmak isteyerek FETÖ/PDY içinde yer aldığını ancak bundan pişmanlık duyduğunu söyleyen sanık Adem Eraslan'ın tahliyesine, diğer sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.

Heyetçe yaptıkları müzakerenin ardından Mahkeme Başkanı Hüsamettin Otçu ara kararları açıkladı.

Buna göre sanıklardan Serhad Yöş, Adem Eraslan, Halil Karacan, Abdurrahman Sadık Yılmaz, İsmail Yılmaz, Rüstem Özbek ve Yasin Öztürk'ün tahliyesine karar verildi.

Sanıklardan Muharrem Köse ile Muammer Acar'ın dosyalarının ayrılmasını, Köse'nin dosyasının Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesine, Acar'ın dosyasının da Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesini kararlaştıran mahkeme, Murat Yılmazer'in de arasında bulunduğu 6 sanığın tutukluluklarının devamına hükmederek duruşmayı erteledi.

- İddianame

Sanıklar, "devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme", "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme", "kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları kaydetme", "özel hayatın gizliliğini i̇hlal", "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" ve "i̇ftira" suçlarından yargılanıyor.

"Kozmik Oda" kumpasının FETÖ/PDY tarafından gerçekleştirildiği belirtilen iddianamede, "Kozmik Oda" soruşturmasının, 19 Aralık 2009'da Ankara Emniyet Müdürlüğüne yapılan, "Çukurambar bölgesinde 2 ayrı araçtaki kişilerin Bülent Arınç'a saldırıda bulunabilecekleri" şeklindeki ihbar üzerine başlatıldığının öne sürüldüğü ancak ihbarın sahte olduğu ifade edilmişti.

Emniyet görevlilerince ihbara konu kişilerin çok önceden takip edildikleri ve bu kişilere kumpas kurulduğu aktarılan iddianamede, şunlar kaydedilmişti:

"Kozmik Oda kumpas soruşturmasının esas itibarıyla eski Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a saldırı yapacağı iddia edilen kişilerin belirlenmesi amacıyla değil, Bülent Arınç'a saldırı iddiaları bahane edilerek, FETÖ hakkında, devletin mahrem bilgilerinin yer aldığı Seferberlik Tetkik Kurulunda ne tür araştırmaların yapıldığı, bu birimde hangi belgelerin bulunduğu ve birimin faaliyetlerinin ne olduğunun belirlenmesi ve devletin askeri sırlarının casusluk amacıyla temin edilmesi için yapıldığı anlaşılmıştır."

Dava, eski Emniyet Müdürü Ali Fuat Yılmazer'in de arasında bulunduğu 121 kişi hakkında açılmıştı. Mahkeme, daha önce Yılmazer'in dosyasını ayırarak, başka davadan yargılandığı İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine yetkisizlik kararıyla göndermiş ancak bu mahkeme de karşı yetkisizlik vermişti. Yılmazer'in davasına hangi mahkemenin bakacağına Yargıtay karar verecek.

Yılmazer'in yanı sıra Köse ve Acar'ın dosyalarının da ayrılmasının ardından davada sanık sayısı 118 oldu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler