HABER

'Kraliçenin babası Nazi değil kahramandı'

İsveç Kraliçesi Silvia'nın babasının Nazi rejimiyle arasındaki ilişkiye dair iddialar Kraliyet Ailesi'nce yalanlandı.

İsveç Kraliyet Ailesi, 1930'lu yılların sonunda Kraliçe'nin babasıyla Almanya'daki Nazi rejimi arasında yakın ilişki olduğu yolundaki iddiaları çürüttü.

Almanya doğumlu Kraliçe Silvia, bu yıl başlarında hazırlanmasını istediği bir raporu kamuoyuna ilan etti.

Rapor, Kraliyet Ailesi'ne ait internet sitesinde yayımlandı.

Kraliçe Silvia yerel bir gazeteye verdiği mülakatta "Arşivleri incelemeye başladığımda neler bulacağım konusunda korku duymadım. Çünkü endişelenecek bir şey olmadığını biliyordum." dedi.

Kraliçe Silvia'nın bu girişimi babası Walther Sommerlath'ın Berlin'de Yahudi bir işadamına ait bir fabrikayı devralmak için Nazi rejimini kullandığı yolundaki iddiaları içeren bir haberi izliyor.

Ancak AFP ajansının haberine göre İsveçli bir tarihçi olan Erik Norberg'in hazırladığı rapor, Kraliçe'nin babasının tam tersine bahsi geçen işadamının Almanya'dan kaçmasına yardımcı olduğunu gösteriyor.

Rapor Kraliçe'nin babasının bunun için, Berlin'deki fabrika karşılığında Brezilya'da bir mülkünü değiş tokuş ettiğini öngörüyor.

Sommerlath'ın 1934 senesinde ailesiyle birlikte Brezilya'da yaşarken Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi NSDAP'nin üyesi olduğu biliniyor.

Ancak Kraliçe babasının siyasi anlamda faal olmadığını ve kariyerini kurtarmak için bir çoklarının o dönemde benzer şekilde partiye üye olduklarını savunmuştu.

Bu yıl Mayıs ayında ise özel TV4 kanalı Sommerlath'ın 1939 yılında Yahudi işadamı Efim Wechsler'e ait bir fabrikayı alarak Nazilerin yürüttüğü "Arileştirme" programından faydalandığını öne sürdü.

Ancak Norberg'in hazırladığı 34 sayfalık rapora göre Sommerlath tam tersine Wechsler'e bir iyilik yapmış ve Berlin'deki fabrika karşılığında Brezilya'daki bir kahve tarlasının bir kısmını satarak Yahudi işadamının Almanya'dan ayrılmasını mümkün kılmıştı.

Tarihi araştırmalar Nazilerin "Arileştirme" politikaları yoluyla edinilen Yahudi mülklerinin yüzde 80'inin sadece kendi refahını düşünen kişilerce elde edildiğini gösteriyor.

Ancak geriye kalan yüzde 20'nin ise devraldıkları mülk karşılığı Yahudi sahiplerine de makul ödemeler yapmaya çalışan iyi niyetli işadamları olduğu belirtiliyor.

Sommerlath'ın geçmişi

20'li yaşlarında 1920'lerde Brezilya'ya giden Sommerlath, burada Kraliçe'nin annesi Alice ile tanışmıştı. Alice'in ailesi kahve tarlalarına sahipti.

Sommerlath, 1939'da Wechsler'in elektrik ürünleri fabrikasını alarak Almanya'ya taşındı ancak fabrika 1940'da askeri malzeme üreten bir şirkete dönüştürüldü.

Fabrika 1944'de bombardıman sonucu tahrip edildikten sonra aile 1947'de Brezilya'ya geri döndü.

Silvia Sommerlath, 1943 yılında Almanya'da doğmuş ve 1972 Münih Olimpiyatları sırasında çevirmen olarak çalışırken geleceğin Kralı Carl XVI Gustaf ile tanışmıştı.

En Çok Aranan Haberler