HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kriz büyüyor: On binlerce Kuzey Koreli ABD'ye meydan okudu

Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da toplanan on binlerce Kuzey Koreli yumruklarını havaya kaldırarak hep bir ağızdan slogan attı ve Kuzey Kore askerlerinin olduğu pankartlar taşıyan büyük kalabalık Kim Jong-un yönetimine tam destek verdi. 'Dünyanın en yalnız ülkesi' Kuzey Kore ve ABD arasındaki gerilim adım adım yükselirken taraflardan gelen açıklamalara her an bir yenisi ekleniyor. Gözler ise Pasifik'te yer alan 'tatil cenneti' Guam adasına çevrildi.

Donald Trump'ın danışmasnı ise BBC'ye yaptığı açıklamada "Kuzey Kore'nin Guam Adası'na yaklaşması durumunda Donald Trump ne gerekiyorsa yapacaktır" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın danışmanı ABD'nin Guam Adası yakınlarına roket gönderme planları yapan Kuzey Kore'ye karşı gerekli önlemlerin kullanılacağını söyledi. Sebastian Gorka, BBC'ye yaptığı açıklamalarda "Donald Trump ABD vatandaşlarını korumak için gerekli olan en varsa yapacaktır" dedi.

DÜNYAYI SAVAŞIN EŞİĞİNE GETİREN AÇIKLAMALAR GELMEYE DEVAM EDİYOR

Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı KCNA'daki haberde roket komuta biriminin başında bulunan General Kim Rak Gyom, ABD Başkanı Donald Trump için 'çıldırmış' ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Trump'ın söylemlerinin saçmalıklarla dolu olduğunu söyleyen general, "Böylesine çıldırmış bir adamla diyalog mümkün değil, onda sadece mutlak güç işe yarayabilir" dedi.

Kuzey Kore ABD'nin Pasifik Okyanusu'ndaki toprağı olan Guam Adası yakınlarında füze denemeleri yapacakları tarihi açıkladı. Guam'dan 30 ila 40 kilometre uzaklıkta denize düşmesi öngörülen orta menzilli füze denemelerine ilişkin planlar bu ayın ortasında son şeklini alacak ve Kim Jong-un'un onayını bekleyecek.

General Kim ayrıca Guam harekatının, "ABD'nin Kore yarımadasının güneyinde ve çevresinde zıvanadan çıkmış eylemlerinin dizginlenmesi için etkili bir yöntem" olabileceğini söyledi.

KUZEY KORE FÜZELERİNDEN BAZILARI GUAM ADASI'NI VURABİLECEK KAPASİTEDE

Kuzey Kore dün ABD askeri üslerinin bulunduğu Guam'a Hwasong-12 orta-uzun menzilli balistik füze saldırısı hazırlığında olduğunu duyurmuştu.

Uzmanlara göre Kuzey Kore füzelerinden bazıları Guam Adası'nı vurabilecek kapasitede.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Washington'ın Kuzey Kore'nin anlayacağı dilden konuşacağını söylemiş Tillerson, "Trump, Kim Jong-un anlayabileceği bir dilde oldukça sert bir mesaj gönderiyor" ifadesini kullanmıştı.

Ayrıca Tillerson Amerikalılar'a sakin olmaları çağrısında bulunumuş ve Amerikan halkı geceleri rahat uyumaya devam etsin. Kuzey Kore'nin tehdidi bir şeyi değiştirmedi" ifadesini kullanmıştı.

ÜÇ GÜNDE İŞGAL!

Kuzey Kore'deki yarı resmi bir site, çarpıcı bir videoyu sayfalarına taşıdı. Videoda Kuzey Kore ordusu üç günde Güney Kore'yi işgal ediyor. Ayrıca, Pasifik Okyanusu'ndaki Guam Adası ile Japonya'daki ABD üsleri de kısa sürede imha ediliyor.

Kuzey Kore ve ABD arasındaki gerilim, Başkan Donald Trump'ın füze denemelerinin ardından uçak gemisi USS Carl Vinson'ı Nisan ayında Kore Yarımadası açıklarına göndermesiyle başlamıştı.

Çin'i devreye sokmayı planlayan Trump'ın hamlesi başarısız oldu, Kim Jong-un Temmuz ayında ilk kez kıtalararası balistik füze denedi. Temmuzdaki ikinci denemede fırlatılan füzenin ise, ABD topraklarını vurabileceği duyuruldu.

KUZEY KORE'NİN VURMAK İSTEDİĞİ 'TATİL CENNETİ' GUAM ADASI

ABD ve Kuzey Kore'den gelen karşılıklı açıklamalarla birlikte bölgede tansiyon yükselirken, gözler Guam adasına çevrildi

Amerika Birleşik Devletleri ve Kuzey Kore arasında yaşanan gerilim, iki taraftan gelen karşılıklı 'tehdit' demeçleriyle yükselirken, gözler Pasifik'te yer alan 'tatil cenneti' Guam adasına çevrildi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kuzey Kore'nin politikasını değiştirmemesi durumunda 'öfke ve ateşle' karşılacağı yönündeki açıklama, Kuzey Kore'den gelen "Guam'ı vurmayı planlıyoruz" sözleriyle karşılık buldu.

Kuzey Kore'nin Ağustos ortasına kadar 4 adet orta menzilli balistik füzeyle ABD'nin askeri üslerinin bulunduğu Guam'ı vuracağını açıklaması, 160 bin nüfuslu adada sürpriz yaratmadı.

Konuyla ilgili olarak The Washington Post'a konuşan Guam Üniversitesi Başkanı Robert A. Underwood, "Dünyanın bu bölümünde ne zaman savaş tehdidi olsa, Guam bunun bir parçası olmuştur. Eğer Guamlıysanız ve Guam'da yaşıyorsanız bu telaşlı bir durum ancak olağandışı değil." ifadelerini kullandı.

GUAM VALİSİ: ADA SAVUNULACAK

Kim Jong-Un'un gözlediği Guam'ın valisi Eddie Baza Calvo da Youtube üzerinden kısa bir açıklama yaparak, ada sakinlerine endişelenmemeleri gerektiğini söyledi. Vali açıklamasında, "Kuzey Kore'nin ABD'den intikam alacağı ve Guam'ı hedeflemelerine izin veren sözde yeni teknolojisiyle ilgili haberlerle uyandığımızı biliyorum. İç Güvenlik Bakanlığı'yla beraber çalışıyorum. Birleşik Devletler güvenliğimizi sağlayacak. Guam halkına şu an adamıza yönelik bir tehdit olmadığını söylemek istiyorum" şeklinde konuştu.

Adanın Amerikan toprağı olduğunu belirten Calvo, Beyaz Saray yetkilileriyle görüştüğünü ve adanın savunulacağını söyledi.

Vali'den gelen 'itidal' çağrısına karşın, Guam halkı arasında neler olacağına yönelik endişeli bekleyiş sürüyor. Konuyla ilgili AP'ye konuşan 37 yaşındaki otobüs şoförü Cecil Chugrad, "Biraz endişeliyim, biraz da panik yapmış durumdayım. Bu gerçekten olacak mı? Sadece ben olsaydım, umursamazdım. Ancak oğlum için endişelenmek zorundayım. Guam'dan taşınmam gerekiyormuş gibi hissediyorum" ifadeleriyle durumu özetliyor.

GUAM NEDEN ÖNEMLİ?

Hawaii'nin 4000 mil batısında, Kuzey Kore'nin ise 2200 mil güneydoğusunda bulunan Guam adası, Pasifik'teki ABD gücünün kilit noktalarından biri olarak görülüyor. Yüzde 30'u askeri alan olan adada 6 bin ABD askeri bulunuyor.

Donanma ve Hava üslerinin bulunduğu adada, ABD'ye ait nükleer denizaltılar ve Özel Kuvvetler merkezi de bulunuyor. Ada ayrıca Japonya ve Kore yarımadasın üzerinde yapılan stratejik uçuşlar için de bir başlangıç noktası olarak görülüyor.

Guam adası, 1898'de yaşanan İspanyol-Amerikan savaşının ardından İspanya'nın adadan el çekmesiyle, ABD için stratejik bir nokta haline dönüştü. Takvimler 1941'i gösterdiği zaman ise Pearl Harbor saldırısıyla İkinci Dünya Savaşı'na giren Japonya, hemen ardından Guam'ı işgal etti. Bazı tarihçilere göre 1944'e kadar süren bu işgal sırasında ada nüfusunun yüzde 10'u hayatını kaybetti.

ABD toprağı olan Guam'da ekonomi turizm ve askeri hareketlilik üzerinden dönüyor. Guamlılar, ABD toprağında yaşasalar bile ABD başkanlık seçimlerinde oy kullanamıyor ancak ön seçimlerde parti delegeleri için oy kullanabiliyor. Guam'ın Temsilciler Meclisi'nde oy hakkı olmayan bir de delegesi bulunuyor.


En Çok Aranan Haberler