Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Bakanlığın kaynaklarını göstermelik alanlarda popülist amaçlarla kullanmıyoruz. Tam tersine olması gereken yerlerde kullanıyoruz" dedi.
Bakan Günay, Milas'ta, Hekatomnos Anıt Mezarı ve Kutsal Alanı ve tarihi Beçin Kalesi'nde incelemelerde bulundu, kazı işçileriyle duvar restorasyona harç dökerek taş döşedi. Beçin Kalesi Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş'dan çalışmaları hakkında bilgi alan Bakan Günay, burada AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Milas'ta devam eden Hekatomnos kazı çalışmalarını birçok kez incelediğini ifade eden Günay, son dönemlerde yeni ilgi odaklarından birisinin de Beçin Kalesi ve çevresindeki tarihi yerleşim alanları olduğunu söyledi.
Burasının bir anlamda Anadolu Selçukluları'nın arkasından gelen Menteşoğlu Beyliği'nin özel yerleşim merkezlerinden birisi olduğunu dile getiren Günay, "Ahmet Gazi Külliyesi bazı restorasyonlardan geçmiş, ama arkadaşlarımızın tespitlerine göre eksiklikleri var. Bunları düzelttikten sonra burayı da halkın kullanımına açık hale getireceğiz" dedi.
Hızlı bir şekilde bölgeyi gezdiklerini, bölgede hanlar, sivil mimari yerleşim alanları, ticaret merkezi, askeri alan, hamam bulunduğunu anlatan Bakan Günay, "Bundan 800 öncesine tarihlenen sivil mimari örnekleri var. Bir yandan 2 bin 500 yıl önceye kadar giden Hekatomnos Anıtı ve çevresinde çalışırken, bir yandan da buradaki Selçuklu beylikler dönemi eserlerini ayağa kaldırmaya ve Anadolu toprağının kültür çeşitliliğini 5 kilometrelik bir alanda birlikte sergilemeye çalışacağız" diye konuştu.
Beçin Kalesi'nde yapılan çalışmalara çok önem verdiğini vurgulayan Bakan Günay, ilerleyen süreçte Milas'a her gelişinde Beçin Kalesi'ni gezeceğini ifade etti.
Bakan Günay, Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak yaptıkları çalışmalarda bakanlığın artık eskisi gibi olmadığını dile getirerek, "Hocaları ve kazı ekiplerini maddi sıkıntı içinde bırakmamaya çalışıyoruz. Bakanlığın kaynaklarını göstermelik alanlarda popülist amaçlarla kullanmıyoruz. Tam tersine olması gereken yerlerde kullanıyoruz. Bu yüzden maddi sıkıntımız da yok" dedi.
Beçin Kalesi'nin çevre düzeni planının hazırlandığını bildiren Bakan Günay, hazırlanan planı değerlendireceklerini kaydetti.
Özel idarenin de emlak vergisinden toplanan paralarla çalışmaları desteklediğini belirten Bakan Günay, şunları söyledi:
"Bu kaynakları kullanmaya çalışacağız. Milas'ı hem Roma öncesi dönem, hem Roma dönemi hem de daha sonra Selçuklu, Osmanlı beylikler dönemi eserleriyle kültür turizminin çok özel mekanlarından birisi haline getirmeyi amaçlıyoruz. Muğla ili turizmde çok önemli bir il. Ama sadece Muğla ilinin o güzel deniz kıyısında, o güzel koylarıyla, plajlarıyla tanınması değil, arkasındaki tarih zenginliğiyle tanınması Türkiye'nin yapması gereken ve gelmesi gereken aşamadır. Bu anlamda Milas'ı kültür turizminin pilot öncelikli alanlarından birisi olarak ilan ettik. Niyet ettik ve çalışıyoruz."
Bakan Günay, kazı alanındaki işçilerle hatıra fotoğrafı da çektirdi.
Muhabir: Ferdi Aşıcı
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz