DİYARBAKIR (İHA) - AB Kültürel Mirası Geliştirme Projesi ile ilgili düzenlenen toplantıda konuşan GAP Bölge Kalkınma İdaresi Kültürel Mirası Geliştirme Projesi Sorumlusu Dr. Kadriye Aday, bu kapsamda tarihsel değere sahip kültürel dokunun tahrip edilmeden ve içinde yaşayan insanlarla birlikte korunması için pek çok faaliyetin söz konusu olduğunu söyledi.
Diyarbakır Ticaret Odası'nın ev sahipliği yaptığı ve Müze Müdürlüğü'nde düzenlenen GAP Bölgesi'nde Kültürel Mirası Geliştirme Programı tanıtım toplantısına alt kademe Belediye Başkanları, Sivil Toplum Kuruluşları ve KOBİ temsilcileri katıldı.
Tanıtım toplantısında konuşan Aday, projenin kültürel mirasın geliştirilmesi, kırsal kalkınma ve küçük ölçekli girişimcileri destekleme olarak 3 temel bileşenden oluştuğunu belirterek "Uzun zamandan beri idaremiz ve AB uzmanları tarafından büyük emek verilerek, GAP Bölgesi'nde yaşayan insanların ekonomik ve sosyal koşullarının iyileştirilmesi, sürdürülebilir bölgesel kalkınmanın sağlanması amacı ile 47 milyon euro finansman tutarında GAP Bölgesel Kalkınma Programı ve Projesi hazırlandı" dedi.
15 milyon euronun 12 milyon eurosunun çeşitli hibe programları kapsamında bölgede kullandırılacağını söyleyen Aday, çalışmanın uygulama alanlarından birisinin de yerel sanatçı ve ustaların restorasyon ve yenileme eğitimi olduğunu belirtti.
Aday şöyle konuştu: "GAP Bölgesel Kalkınma Programı'nın sağlayacağı 47 milyon euro tutarındaki finans desteğinin yanında önemli bir faydası da, bölgedeki sivil toplum kuruluşlarına Avrupa Komisyonu standartlarına uygun projeler hazırlama yeteneğinin verilmesidir. Bölgesel kalkınmanın en önemli bileşenini oluşturan sivil toplum kuruluşlarının kurumsal ve teknik kapasitesinin geliştirilmesini sağlayacaktır."