Denizli'de inşaat, otomotiv ve hafriyat alanlarında faaliyet gösteren Akça Holding, 2002 yılında kapanan kum ocağının bulunduğu 250 dönüm alanı 18 bin asma çubuğu ve 2 bin zeytin fidanı dikerek bağa dönüştürdü. 22 yıl kum ocağı olarak kullanılan tesis, dikilen fidanlarla bambaşka bir görüntüye büründü. Akça Holding Başkan Yardımcısı Semra Akça, zaman zaman üzüm bağına giderek asmalarla tek tek ilgileniyor, traktöre binip bağı sürüyor.
Buldan İlçesi'nin Doğanköy Mahallesi'nde bulunan kum ocağı, 1980 yılında Akça Holding tarafından işletilmeye başlandı, 2002 yılına kadar faaliyet gösterdi. 2002 yılında Denizli Valiliği'nin bazı kum ocaklarının faaliyetlerinin durdurulması ve belirlenen alanlara taşınması yönündeki kararıyla Doğanbey'deki kum ocağı da kapandı. Akça Holding, tesislerini Sarayköy Beylerbeyi Mahallesi'ne taşıdı.
ÖNCE BİN 500 ÇUBUK DİKİLDİ
Mülkiyeti kendilerine ait olan 250 dönüm alandaki kum ocağını tarımsal amaçlıdeğerlendirmek isteyen Akça Holding, yaptığı araştırmalar sonucu bölgeye en uygun ürünün sultaniye çekirdeksiz üzüm ve zeytin olduğunu belirledi. Kum ocağı tarıma elverişli arazi haline getirildi ardından önce bin 500 sultaniye çekirdeksiz üzüm çubuğu dikildi. İlk çalışmalardan sonuç alınıp, asmalardan ürün alınınca 250 dönüm alanın tamamına 6 ay önce 18 bin asma çubuğu ve 2 bin zeytin fidanı dikildi, damlama sulama sistemi kuruldu. Dikilen asmalar zemini kumlu toprakta hayat bulmaya başladı. Akça Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Semra Akça, üzüm bağıyla yakından ilgilendi. Sık sık eski kum ocağının olduğu araziye giderek asmalarla ilgilenen Akça, zaman zaman da traktöre binerek bağı sürüyor.
BÖLGE EKONOMİSİNE KATKI
Holding olarak kum ocağının kapatılmasından sonra bölgenin ekonomisine katkıda bulunmak için tarımsal araştırmalar yaptıklarını söyleyen Akça Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Semra Akça şöyle dedi:
"2002 yılında kum ocağı kapatılınca faaliyetimize son verdik. Kullandığımız kum ocağını nasıl faydalı hale getirebiliriz diye araştırmalar yaptık. Bölgenin birinci geçim kaynağı olan bağcılık yapmaya karar verdik. 18 bin bağ çubuğu ve 2 bin zeytin fidanı diktik. Doğaya vermiş olduğumuz zararı verimli hale dönüştürmek istedik."
İHRACATI DÜŞÜNÜYORLAR
Bağların dört -beş yıla kadar verimli hale geleceğini, elde edilen ürünü ihraç etmek istediklerini söyleyen Akça, iş dünyasına da çağrı yaptı. Asmaların dikilmesiyle kum ocağının çehresinin değiştiğini söyleyen Akça, "Doğadan aldığımızı bir şekilde farklı olarak doğaya dönüş yaptırmayı insanlık olarak görevimiz olarak görüyoruz. Herkesin de bu bilinçle hareket etmesini isterim. Asmalar büyüdüğünde yıllardır kum ocağı olarak kullanılan 250 dönüm alan bambaşka bir görünüme sahip olacak" diye konuştu. (DHA)