Sivas (AA)- Türkiye'nin en uzun nehri olan Kızılırmak'ın su seviyesi, yağış azlığı ve sıcak havalar nedeniyle düştü. Başkent Ankara'nın da içme suyu ihtiyacını karşılaması planlanan Kızılırmak'ın Sivas bölümü, bugünlerde dere görünümünü andırıyor.
Sivas'ın İmranlı ilçesindeki Kızıldağ'ın güney yamaçlarından doğup, Sivas, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Çankırı, Çorum ve Samsun illerinden geçerken çok sayıda dere ve çayın sularını toplayarak Bafra Burnu'ndan Karadeniz'e dökülen Kızılırmak'ın su seviyesi, bugünlerde kuraklık nedeniyle iyice düştü.
Başlıca kolları Tecer Irmağı, Devrez Irmağı, Delice Irmağı ve Gökırmak olan ve yağmur-kar sularıyla beslenen Kızılırmak'ın Sivas bölümü, yağış azlığı ve sıcak havalar nedeniyle bugünlerde dere görünümünü andırıyor.
Toplam bin 150 kilometre uzunluğunda olan ve üzerinde Sarıoğlan (Yamula), Kesikköprü, Hirfanlı, Kapulukaya, Altınkaya, Derbent ve Obruk barajları bulunan Kızılırmak'ın su seviyesinin düşmesi, hem Kızılırmak havzasındaki, hem de bu barajlardaki ve Kızılırmak Deltasındaki tarımı ve canlı hayatını tehdit ediyor.
Ayrıca, Başkent Ankara'nın da içme suyu ihtiyacını karşılaması planlanan ve bu nedenle çok büyük önem arz eden Kızılırmak'ın su seviyesinin düşmesi, yetkilileri de düşündürüyor.
Kızılırmak'ın Sivas sınırları içerisindeki Oğlakpınarı Gözlem İstasyonu'nda temmuz ayında yapılan incelemelerde, nehrin şu anki su seviyesi ortalama 10 metreküp/saniye olarak tespit edildi.
Nehrin rejiminin düzensiz olduğunu ifade eden yetkililer, ırmağın yıllık ortalama debisinin 184 metreküp/saniye olduğunu kaydettiler.