YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kurban Bayramı'nda "zoonoz Hastalıklar" Uyarısı

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tayar, "Kurban Bayramı sonrasında zoonoz

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tayar, "Kurban Bayramı sonrasında zoonoz hastalıklarda yüzde 30 oranında artış gözlenmektedir" dedi.

Prof. Dr. Tayar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurban kesildikten sonra hayvanların atıklarının toplum sağlığını tehdit etmeyecek şekilde yok edilmesi gerektiğini söyledi.

Kurbanın kullanılmayan kısımlarının gelişi güzel etrafa atıldığını belirten Tayar, "Bunun neticesinde sokak hayvanları, doğal olarak açlıklarını gidermek için atıklarla karınlarını doyurmakta ve 'zoonoz hastalıklar' zincirinin halkaları birer birer kenetlenmektedir" dedi.

Tayar, hayvan atıklarının uygun derinlikteki çukurlara gömülerek kedi ve köpeklerin bu atıkları yemesinin önlenmesi gerektiğini vurgulayarak, "Hayvanların sokaklarda dolaştırılması, açık alanlarda bekletilmesi, evlerin bahçelerinde, tutulması ve bu yerlerde kesilmesi halk sağlığı açısından ciddi tehdit kaynağıdır" dedi.

Kurbanlık hayvanların deri, tırnak, kıl ve mide, bağırsak içeriği ile çok değişik tür mikroorganizmaları kesim yerlerine taşıyabileceğini ifade eden Tayar, "Bu bağlamda normal bağırsak florası, yemler ve topraktan gelen mikroorganizmalar en önemli bulaşma kaynağıdır. Ayrıca hayvanların ağız ve burun boşluğunda, yemek ve soluk borusunda, cinsel organlarında da mikroorganizmalar bulunabilir, bu unsurların ete bulaşması enfeksiyon ve gıda zehirlenmelerine neden olabilir. Nitekim Kurban Bayramı sonrasında zoonoz hastalıklarda yüzde 30 oranında artış gözlenmektedir" diye konuştu.

Tayar, veteriner hekim kontrolünden geçmemiş hayvanların kesiminden de kaçınılması gerektiğini ifade ederek, "Kurbanlık hayvan alınırken, kurban hizmetleri komisyonu tarafından belirlenen kurban satış yerleri dışında hayvan satın almamaya dikkat edilmelidir. Kurban edilen hayvana ait ürünlerin nakli, temizlik şartlarına riayet edilerek yapılmalıdır. Kurbanlık hayvanlar, son yıllarda yerel yönetimlerin de çabaları sonucu oluşturulan kesim merkezlerinde kestirilmelidir" görüşünü kaydetti.

Sağlıklı ve temiz bir kesim sonrası bazı konuların titizlikle kontrol edilmesi gerektiğini belirten Tayar, şöyle konuştu:

"Kesilen hayvanın karkasında renk anormal ve tuhaf koku mevcut mu- Hayvanın kanı koyu renkli ve akışkanlığı az pıhtılaşmıyor veya rengi normalden açık mı- Etlerin üzerinde veya kesitinde pirinç tanesi görünümünde hareketsiz cisimcikler var mı- Göğüs kafesinde yapışmalar, su toplanması ve inci tanesi gibi oluşumlar var mı- Deri altında aşırı kanlanma, morarma ve çürüme bulunuyor mu- Karaciğer büyümüş mü ve yüzeyinde beyaz noktalar görünüyor mu- Akciğerlerde aşırı şişlik veya peynirimsi bir görünüm var mı- Dalak normalden 3-5 kat daha büyük ve çamur kıvamında mı- Bağırsaklarda aşırı derecede gaz veya kan oturmaları mevcut mu- Etlerde ve et yağında belirgin sarı renk bulunuyor mu- Akciğerler üzerlerinde su keseleri, apse, parazit ve kurtçuklar bulunuyor mu- Bu sorulardan herhangi birine 'evet' denilmesi durumunda kurbanın derisi dahil bütün kısımları serin bir yerde muhafazaya alınıp en yakın veteriner hekime başvurulmalıdır. Veteriner hekimin muayenesi sonucu vereceği karara göre değerlendirilme yapılmalıdır."

Muhabir: Büşra Nur Özcan

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler