KastamonuAA - Kastamonu'nun Küre ilçesinde bakır madeni üreten tesislerden bırakıldığı iddia edilen zehirli atıklar nedeniyle çevre köylere hayat veren Özlüce çayında artık canlı yaşamadığı öne sürüldü.
Özlüce köyü sakinleri, Küre'de 1988'de kurulan ve 2 yıl önce özelleştirilerek adı değiştirilen maden tesisinin, kurulduğu günden bu yana çevreye zarar verdiğini savundular.
Köy Muhtarı Cemal Öveç, maden atıkları nedeniyle çayda artık tek canlının yaşamadığını öne sürdü. Zehirli atıklar nedeniyle Karadeniz'e dökülen Özlüce çayının
sularının da karardığını ifade eden Öveç, şöyle konuştu:
"Bu denizdeki balıkları bile etkiliyor. Balıkçılarımızın kalkan balığı ağları birkaç gün denizde durduğu için simsiyah çıkıyor. Son yıllarda yöremizde kanser vakalarında da artış oldu. Önlem alınmasını istiyoruz."
Öveç, Özlüce çayındaki kirliliğin belirlenmesi için Orman ve Çevre Müdürlüğünce bir çok kez sudan numune alındığını ve yapılan tahlillerde kimyasal madde, kurşun ve katı maddeye rastlandığını, uyarılara rağmen maden şirketinin önlem almadığını da idda etti.
Kastamonu Çevre ve Orman Müdürü İsmail Menteş de Özlüce çayındaki kirliliği yakından takip ettiklerini, alınan su numunelerinin İl Tarım Müdürlüğü laboratuvarlarına gönderildiğini ve sonuçların bir kaç gün içinde kendilerine ulaştırılacağını söyledi.
Maden şirketini 3 yıldır uyardıklarını ifade eden Menteş, "Geçmiş yıllarda para cezası da uygulanmış. Bu seferki sonuçlar da kötü çıkarsa işletmeye artık uyarı yerine cezai işlem yapacağız" dedi.
İddiaları kabul etmeyen şirket yetkilileri ise atık suların arıtılarak çaya gönderildiğini, Küre Belediyesince Özlüce çayına çöplerin atıldığını, kirliliğin bundan kaynaklanmış olabileceğini savundular.