HABER

Küresel ekonomide rekor büyüme

WASHINGTON (İHA) - Dünyadaki ekonomik büyümenin "yüzde 5'le" son 30 yılın en büyük düzeyine çıkacağını açıklayan Uluslar arası Para Fonu (IMF), gelecek için kaygılı. Gelecekte çeşitli kriz risklerinin bulunduğuna dikkat çeken IMF, faiz oranlarının artmaya devam edeceği uyarısında bulunuyor. Fon, bütçe açıklarının da kaygı verici düzeye ulaştığını vurguluyor.

IMF, bu yıl dünyadaki ekonomik büyümenin "yüzde 5'le" son 30 yılın en büyük düzeyine çıkacağını açıkladı. Küresel büyümenin rekor seviyeye çıkacağını belirten IMF, gelecek içinse kaygılı. Ancak IMF, büyüme oranının önümüzdeki günlerde muhtemelen azalacağı uyarısında bulundu. Uluslararası Para Fonu, bu tahminine gerekçe olarak yükselen petrol fiyatlarını gösterdi.

IMF'nin dünya ekonomisine ilişkin yıllık raporunda yer alan değerlendirmelerde, Amerika Birleşik Devletleri, Japonya ve Çin'de büyümenin yavaşladığı ve bu ülkelerle ilgili ilkbaharda yapılan tahminlerin gözden geçirildiğine dikkat çekildi. Rapora göre, fonun bir diğer uyarısı da, gelecekte çeşitli kriz risklerinin bulunması. IMF, raporunda ayrıca, faiz oranlarının artmaya devam edeceği uyarısında bulunuyor. Bütçe açıklarının kaygı verici düzeye ulaştığı vurgulanıyor ve buna gerekçe olarak, hükümetlerin gelirlerinden daha fazla harcamaları ve ülkelerin ithalatlarının ihracatlarından fazla olması gösteriliyor. Açıkların borçlanarak kapatılması gerektiği, ancak yüksek miktarda borçların, finans piyasalarında kriz oluşma riskini artırdığı belirtiliyor. Bu durumda hükümetler, şirketler ve tüketicilerin borçlarını ödeyemeyecekleri de, IMF'nin yıllık raporundaki bir diğer uyarısı. Raporda dikkat çeken cümle ise şöyle:

"Dünya, gelecekte karşılaşması kaçınılmaz şoklar karşısında çok daha fazla savunmasız"

IMF, yıllık raporunda Türkiye'yle ilgili olarak ise genelde olumlu işaretler veriyor. Ancak IMF, petrol fiyatlarının artmasının, petrol kapasitesinin azalmasından en çok zarar görecek ülkeler arasında Türkiye'yi de gösteriyor. Fakat fon, turizm gelirlerinin yüksek olmasının ve liranın değer kaybının, cari açığı iyileştireceği yorumunu yapıyor.

IMF'nin bu noktada Türkiye'ye iki önemli tavsiyesi var: Harcamaları dizginlemek ve faiz dışı büyümeyi yüzde 6.5'in altına düşürmemek.

En Çok Aranan Haberler