Kuresel Hegemon Haberleri

Amerika Yüzyılının Sonunda Türkiye, Rusya ve Çin konferansı

İstanbul Şehir Üniversitesi Doktor Öğretim Üyesi Mustafa Özel: - "Hegemon güçlere karşı durmak için pazarınızı büyütmeniz lazım" - "Sermayeyi servete dönüştürüyoruz. Eğer rekabet dünyasında yaşıyorsak servetin sermayeye dönüşmesi lazım"

Haber 2019-10-29 17:19:12

'Aşırı baskıcı ve koruyucu anne çocuk ilişkisi sağlıklı değil'

Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) Başkanı Cem Keçe, sağlıklı olmayan anne çocuk ilişkilerinde en çok görülen eğilimin, annenin aşırı baskıcı ve koruyucu tutumlar sergilemesi olduğunu söyledi. Bu durumu 'Hegemon Anne Sendromu' olarak adlandırdığını belirten Keçe, "Bu tür anneler, çocukları üzerinde tam bir egemenlik kurarak, onları adeta bir diktatör gibi yönetirler ve bir fanus içinde büyütürler" dedi.

Kadin 2019-04-12 16:15:12

SETA'dan Avrupa Birliği'ndeki Fay Hatları paneli

Sheffield Üniversitesi Politika Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Simon Bulmer: - "Görünen o ki Merkel döneminin sonuna geliyoruz. Franko-Alman ilişkilerin tekrar canlanması söz konusu olabilir. Belki de Avrupa'da şoför koltuğuna Macron oturacak. Almanya'nın daha da güçlenmesi yine ihtimal dahilinde. Almanya hegemon güç olabilir ama burada bir liderlikten söz edemiyoruz" - Yıldız Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çiğdem Nas: - "AB içindeki sorunlar, genişlemeyle olan deneyimler Türkiye ilişkilerini de etkiledi. Romanya ve Bulgaristan'ın kısa sürede üye yapılmaları, yeni üyelerin AB değerlerine tepkisel davranmaları ve değerlerden sapmaları genişlemeye olan şüpheleri daha da arttırdı"

Haber 2018-10-01 17:15:52

ANALİZ - Küresel düzensizlik ve Ortadoğu

Küreselleşme dalgası devam ederken, 2000’lerden itibaren önce 11 Eylül ile ABD’nin Afganistan ve Irak işgalleri, ardından Rusya ve Çin’in farklı nedenlerle güçlenmeye başlamaları, hem küreselleşmenin içeriğinde hem de jeopolitika anlamında yeni değişimler meydana getirdi. Özellikle Ortadoğu bölgesi bu değişim dalgasından fazlasıyla etkilendi - Başlarda Arap Baharı ile “Batı tipi demokrasilerin” bölgeye yerleşeceği beklentisi hakimdi. Fakat Mısır’da gerçekleşen askeri darbe ve Suriye iç savaşında görüldüğü üzere, statükocu güçler değişime izin vermeyerek bölgeyi içinden çıkılmaz bir girdaba sürüklediler - Batılı ülkelerin bölgeye müdahaleleri ve beraberindeki gelişmeler, Ortadoğu’daki halkların, bu uluslararası sistemin meşruluğuna karşı sorgusunun artmasına neden oldu - Bölgesel bir statükonun veya dengenin kurulmamış olması, bölgesel siyasetin de çok değişken ve kaygan bir zeminde cereyan etmesi, bölgedeki ana güçler arasındaki rekabeti kızıştıran, meselelerin geçireceği muhtemel evrimleri kestirmeyi güçleştiren bir duruma yol açtı - Yeni gelişen jeopolitik çatışma alanları, Ortadoğu, Latin Amerika, Asya ve Afrika devletlerinin uluslararası düzenin kurallarını oluşturan uluslararası hukuka ve uluslararası düzene bakışındaki değişiklikler, yeni mücadele alanlarının doğuşunu haber veriyor - Bu süreçte, “süper güç” olan bir hegemon devletin uluslararası sorunlarla kendi başına baş edemeyeceği ve sistemi tehdit eden hatalar yapabileceğini görüldü - Uluslararası alanda diğer devletleri, kültürleri, coğrafyaları temsil edebilecek yeni bölgesel ve küresel güçlerin sistem içinde olduğu yeni bir dünya düzenine doğru dünyanın evrilmesi artık kaçınılmazdır

Haber 2018-09-12 12:39:21

Diğer Haber Etiketleri

ABD ve İsrail bölgedeki istikrarsızlığı derinleştiriyor

Uzmanlar, ABD'nin büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıması ve ardından yaşanan olayların, bölgedeki istikrarsızlığı daha da derinleştireceği görüşünde birleşiyor - İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Uysal: - "Mısır ve Suudi Arabistan gibi önemli ülkeler, Trump'a göz yumdukları için bu olaylar oluyor" - "(İsrail) Küçük cengi kazanıp büyük harbi kaybedebilir. Çünkü, Kudüs'te zaten fiili işgal var ama bunu resmileştireyim derken aslında işgalci olduğunu tüm dünya kamuoyunun gözüne sokmuş oluyor" - Polis Akademisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şahin: - "Ortadoğu'yu ateşe atmaktan çekinmeyen, Ortadoğu'daki barışın sağlanmasının önündeki en büyük engelin İsrail olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim" - SETA Dış Politika Araştırmaları Direktörü Prof. Dr. Muhittin Ataman: - "Şu anda dünyanın mevcut gidişatından memnun olmayan hegemon devlet ve İsrail bu gidişatı kendi yöntemleriyle değiştirmeye çalışıyor. Bu da daha fazla istikrarsızlık getirecek"

Haber 15-05-18 13:20

Dünya Siyasetinde Çin Etkisi

South Florida Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Morgan: - ''ABD ve Çin neredeyse tüm Afrika ülkelerinde aktif. Bu iki güç, farklı formlarda ama sessizce bu rekabeti sürdürüyorlar'' - Çin'in yükselen bir güç olarak algılandığı ve yakında Afrika bölgesinde lider ya da hegemon olarak ortaya çıkacağı düşünülmekte. Çin bu söylemleri doğrularcasına birçok Çin firması Afrika kıtasında boru hatları ve limanlar inşa etmekte'' - Türkiye -Çin Araştırmaları Uzmanı Temiz: - ''Türkiye-Çin ilişkilerinde en önemli konularından biri de Doğu Akdeniz ve Kıbrıs sorunu. Çin-Türkiye ilişkileri normal seyrinde ilerliyor. Çin, genellikle Türkiye’nin dahil olduğu olaylarda tarafsız kalmayı tercih ediyor'' - ''Türkiye- Çin ilişkilerinin 'Türkiye'ye kaç turist geldi' söyleminin çok daha üstünde gelişmesi gerekiyor'' - Doç. Dr. Wu Fengshi: - ''Küresel seviyede çok büyük ve dramatik bir değişiklik olmazsa yani, ABD-Çin ya da ABD-Rusya ilişkilerini etkileyecek çok büyük bir değişiklik olmazsa Rusya ve Çin'in Asya Pasifik'de gücü daha da artacak ve bu ilişki daha da güçlenecek gibi görünüyor''

Haber 22-02-18 20:44