Diyarbakır - Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Kemal Çelen, "Dünyamız ısındığı müddetçe küresel ısınma devam ettiği sürece enfeksiyon hastalıklarının artışı kaçınılmaz. Enfeksiyon hastalıkları artık günümüzün hastalıkları olmaya aday" dedi.
Çelen, son yıllarda dünyada tüberküloz, kuş gribi gibi enfeksiyon hastalıklarında artış yaşandığını bildirdi.
Çelen, şöyle dedi:"Yeni bir virüs ile karşılaştığımızda bu virüsün ne tür bir yapıya sahip olduğunu bilmediğimizden bu virüse karşı bir aşı ve bir tedavi şekli geliştirilemiyor. Tüm insanlık böyle bir hastalıkla karşılaştığında 6-8 hafta süresince çaresiz kalıyor. Öncelikle virüsün üretilmesi, tanınması ve buna yönelik aşının üretilmesi gerekiyor. Ancak bundan sonra hastalığı kontrol altına almak mümkün hale geliyor. Aksi takdirde dünyada hızla yayılan bir salgınla karşılaşmamız muhtemel.
Dünya Sağlık Örgütü yeni bir salgına karşı uyarılarda bulunuyor. Bu salgın ne zaman ve nasıl meydana gelir bilinmiyor. Dünya Sağlık Örgütü bu konuda bazı senaryolar kurarak 20 milyon insanın bu salgından etkileneceği ve bir çoğunun ölebileceğine dair çeşitli bilgilerle internet sitesinde uyarılarda bulunuyor. Bu konu Sağlık Bakanlığı'na da iletildi. Dünyamız ısındığı müddetçe, küresel ısınma devam ettiği sürece enfeksiyon hastalıklarının artışı kaçınılmaz. Enfeksiyon hastalıkları artık günümüzün hastalıkları olmaya aday."
Çelen, Dünya Sağlık Örgütü'nün yeni bir salgın yaşanacağına dair tüm uyarılarına karşı herhangi bir önlem alabilmenin mümkün olmadığına da dikkat çekti.
Çelen, her yıl sonbaharda gripten korunmak amacıyla grip aşısı yapıldığını belirterek, bu aşıların o yıl dünyada görülen virüslere karşı geliştirilen aşıların oluşturduğu karma bir aşı olduğunu söyledi.
Grip aşılarının yeni oluşan virüse etkisinin olmadığını ifade eden Doç.
Dr. Çelen, şunları kaydetti:"Grip aşıları yeni virüse karşı etkili değil. Yeni virüsü tanımak için 6-8 hafta süre gerekiyor. Son yüzyılda meydana gelen 3 salgında 4-6 hafta boyunca hastalık hızla yayılmıştır. Bunun nedeni virüsün henüz tanınmamasıdır. Böyle durumlarda toplumda bir panik ortamı oluşur. Kuş gribinin yaşandığı günlerde ülkemizde üzerinden kuş geçen birçok kişi hastanelere başvurmuştu."
AA