DENİZLİ (İHA) - Türkiye'de izlenme rekoru kıran Kurtlar Vadisi dizinde Baron Mehmet Karahallı rolünü oynayan Zafer Ergin, dizinin gençlere kötü örnek olduğunu belirterek eleştirilerde bulundu.
Denizli'de ERPA Diyaliz Merkezi'ni ziyaret ederek, böbrek hastalarıyla görüşen oyuncu Zafer Ergin, hastalarla bir süre sohbet ettikten sonra basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Kurtlar Vadisi dizisindeki Baron rolünden önce 45 yıl oyunculuk yaptığını belirten Zafer Ergin, baron rolünün içinde bulunduğu Kurtlar Vadisi dizisi, seyirci tarafından çok sevilen bir dizi olduğunu söyledi. 90 bölüm olan Kurtlar Vadisi dizisinin 74'ünde rol aldığını belirten Ergin, "Dizinin 40.bölümünden itibaren diziden ayrılmak istedim. Çünkü dizi başlardaki gibi gitmiyordu. Her ne kadar büyük beğeni topluyorsa da toplum için yararlı olmadığına inanmaya başlamıştım. Zararlarını da ben 1.5 yıl önce söylediğimde beni kimse dinlememişti. Şimdi zararları konuşulmaya başlandı" dedi. Kurtlar Vadisi dizisinin gençlere kötü örnek olmak gibi biçimsel bir yönü olduğunu belirten Zafer Ergin, "Fazla, sigara, silah, kan ve toplumu rahatsız edici şeyler vardı. Aslında bizim toplumumuz rahatsız olduğunun farkına bile varmadı. Çünkü alışkanlık haline gelmişti. Her lisede, her sınıfta, bir Polat bir Çakır çıkmaya başladı. Evden kaçan çocuklar, 'Ben mafya olacağım' diyenler, mafyalığı meslek olarak görmeye başlayanlar oldu. Bu tür gençler türedi" diye konuştu. Televizyonda küçük veya büyük program yapan yapımcıların kesinlikle toplumsal sorumluluğu taşıması gerektiğine inandığını söyleyen Zafer Ergin, "Toplum bunu istiyor, bunu beğeniyor düşüncesi ile hareket edilecek olursa, zararlı üretimlerde de bulunulabilir. Kurtlar Vadisi de bunlardan biridir" şeklinde konuştu.
Diziden ayrılma sebebinin, dizinin kötü örnek olmasından kaynaklandığını belirten oyuncu Zafer Ergin, "Toplum, Polat Alemdar kimliğine bürünmek için çaba sarf etmeye başladı. Çok komik şeyler yaşanmaya başladı. Dizide beyaz gömlekli, lacivert takım elbiseli, elinde tespihle Polat'ı izleyen milyonlarca insan var. Topluma iyi şeyleri göstermekte yarar var. Biz gelişmiş bir toplum değiliz. AB'ye bile nasıl girmekte zorlandığımızı herkes biliyor. Bu da gelişmemiş bir toplum olduğumuzdandır. Bizi AB'ye alıp almayacaklarını hala düşünüyorlar ki ben de almayacaklarını sanıyorum" dedi.
"KURTLAR VADİSİ DİZİSİ GENÇLERE KÖTÜ ÖRNEK OLUYOR"
Televizyonların kültürel bakımdan en iyi iletişim aracı olduğunu ifade eden Zafer Ergin, "Bunu, toplumun yararına, toplumun değişimine değil, gelişimine, pozitif değişime kullanmakta büyük yarar var. Bunun böyle bilinmesi ve yerine getirilmesi gerekir" diye konuştu. Türkiye'de frekans ayarı olmadığı için tüm televizyonların kaçak durumda olduğunu ve herkesin istediği gibi yayın yaptığını belirten Ergin, gerekli yasal düzenlemelerin yerine getirilmesi gerektiğini söyledi. Kurtlar Vadisi-Irak filmini izlemediğini belirten Zafer Ergin, film sebebiyle Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin bozulduğu yönündeki değerlendirmelere katılmadığını ifade ederek, "Böyle bir şey varsa, o zaman o filmi çekenleri tekrar durumu düzeltmeleri için Dışişleri'ne getirmek lazım" şeklinde konuştu. Kurtlar Vadisi dizisinin gençlere kötü örnek olduğunu düşündüğünü belirten Zafer Ergin, "Gençlere örnek olma konusunda, kötü örnek olduğunu düşünüyorum. Bu diziyi herhangi bir batı ülkesinde yayınlasanız kimse ilgilenmez" dedi. Kendisine herkesin 'Baba' dediğini ancak batıda böyle rollerdeki insanlara bunun yapılmadığını belirten Ergin, "Çünkü onlar, bunun bir oyun olduğunu biliyorlar. Ama Türkiye'de izleyici, altyapısı olmadığı için oyunla özdeşleşiyor. Çakır'ın ölümünde okunan mevlitler, yapılan saygı duruşları batıda yapılsa büyük komedi olur. Bu halkın beğeni eksikliğini pozitif yönde kullanarak, daha güzel şeylerle beraber olmaya, daha moral kazanacakları şeyleri vermeye gerektiğini inanıyorum" diye konuştu.
Kurtlar Vadisi'nin çok sevilen bir dizi olduğu için çok daha geniş kitlelere ulaştığını belirten Zafer Ergin, bunun matematiksel bir olay olduğunu ifade ederek, "500 kişilik bir tiyatroda bin gece oynasanız 500 bin kişiye ulaşırsınız. Ama televizyonla bir gecede 30-40 milyon insana ulaşma şansınız var. Sanat hayatımda elde ettiğim başarıların aynısını 'Kaynana Semra Hanım' da bir gecede elde etmiştir" açıklamasını yaptı.
Oynadığı rolden dolayı kendisini gerçek baron olarak görenlerin olduğunu söyleyen Zafer Ergin, "Bazen bindiğim taksiden veya yediğim yemekten para almayanlar bile oluyor. Bir defasında Ankara'ya giderken çantama tıraş için makas koymuştum. Havaalanı'nda çantamdaki makası fark eden bayan polis yanındaki polis arkadaşına dönerek benim duymadığımı sanarak, 'Çantada makas var' dedi. Yanındaki arkadaşı da, 'Başına bela mı alacaksın?' dedi" şeklinde konuştu.