ANKARA (İHA) - Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile görüşen Irak İslam Devrim Yüksek Konseyi Başkanı Abdülaziz El-Hekim, Irak'ta bir an önce seçimlerin yapılmasının ve tüm halkı temsil edecek bir meclisin kurulmasını arzu ettiklerini belirterek, söz konusu meclisin ABD tarafından seçilmesini kabul etmeyeceklerini söyledi.
Dışişleri Bakanı Gül ve El-Hekim, Dışişleri Konutu'nda yaptıkları görüşmenin ardından birlikte bir basın toplantısı düzenledi. Gül, El-Hekim'in Irak'taki başlıca hareketlerden birinin başkanı olduğunu belirterek, Türkiye'nin böyle önemli gruplarla istişarelerini devam ettirdiğini söyledi. Gül, Irak'ın huzura ve istikrara kavuşması, demokrasinin gerçekleşmesi, barışın ve huzurun gelmesi, ekonomik kalkınmanın sadece Irak halkının değil Türkiye ve bölgenin çıkarına olduğunu söyledi.
Gül, Türkiye'nin yapıcı olarak elinden geleni yapmaya devam ettiğini belirterek, bu çerçevede en önemli konunun, Irak'ın toprak ve siyasi bütünlüğünü muhafaza edilmesi, Irak'ın bütün kaynaklarının bütün Irak halkının olduğunun kabul edilmesi, savaş öncesi toplantılarda nasıl karar alındıysa bundan sonra da bu şekilde devam edilmesi olduğunun altını çizdi.
Bir sürecin devam ettiğini belirten Gül, önce bazı temel yasaların kabul edileceğini ve bu yasaların esas anayasa kabul edilene kadar Irak'ın yönetimini sağlayacağını, daha sonra da Irak anayasasının yapılacağını bildirdi. Gül, bu süreçte, Araplar'ın, Türkler'in, Kürtler'in ve diğer azınlıkların hepsinin bir işbirliği içinde ve kendi vatanlarına sahip çıkacak şekilde hareket etmelerini Türkiye'nin teşvik ettiğini belirtti. Bu konuda Irak'a komşu ülkeler toplantıları yapılmakta olduğunu hatırlatan Gül, bu toplantılarda Irak'ın bütünlüğünün çok önemli bir şekilde vurgulandığını kaydetti. Irak halkının geçen yıllar içinde çok büyük sıkıntılar ve eziyetler çektiğini belirten Gül, bu dönemin kapanıp yeni bir dönem açılırken barış, huzur, istikrar ve refahın Irak'a hakim olmasını istediklerini söyledi. Gül şöyle devam etti:
"Bütün korkumuz şudur: Herkes orada huzur, barış ve istikrar beklerken yeni karışıklıklar olmasın. Bunlara fırsat verilmesin. Bunun için de bütün Iraklılar'la birlikte Irak'a komşu olanların elbirliği ile bunu sağlamaları gerekir. Oralarda yanlış adımların atılmayacağını ümit ediyoruz. Bu bütün Iraklılar'ı ve komşularını ve de ABD, İngiliz ve tüm koalisyon güçlerinin sorumluluğundadır."
"KÜRTLER İLE FEDERASYONDA ANLAŞTIK"
El-Hekim ise, dost, kardeş ve Müslüman ülke Türkiye'de bulunmaktan memnunluk duyduğunu söyledi. El-Hekim, Irak'ın bütünlüğünü korumanın ve adil seçimlerin yapılmasının önemli olduğunu belirterek, politik sistem ve yönetimin tüm etnik ve dini yapıları içine alacak şekilde kurulmasının Irak'ın ve Irak halkının geleceği için önem taşıdığını söyledi. El-Hekim, Türkiye'nin Irak'ın yeniden yapılandırılması konusunda, siyasi iktisadi ve insani konularda Türkiye'nin rolünün büyük olduğunu belirtti.
Gül ve El-Hekim daha sonra basın mensuplarının sorularını cevapladı. El-Hekim, bir soru üzerine Irak'ta federasyon kurulmasına yönelik görüşmelerin ertelendiğini söyledi. El-Hekim, tüm Irak için ve Irak halkının kabul göreceği bir federasyon konusunda Kürt grupları ile anlaştıklarını açıkladı. El-Hekim, şunları söyledi:
"Eski Irak muhalif güçleri olarak federasyon konusunu görüştük. Federasyon konusu aramızda benimsenmiş bir konudur. Ancak bunun tüm Iraklılar için ve tüm Irak halkı tarafından kabul edilen bir federasyon olması gerektiğinin altını çizdik. Bu federasyonun tek bir Irak içerisinde olması konusunda anlaştık. Bu konu Kürt kardeşlerimizle anlaştığımız bir konudur. Ancak daha fazla detaylandırılması gereken bir konudur. Onun için bu konuyu seçilmiş bir Meclis tarafından, Anayasayı yazacak ve hazırlayacak bir Meclis tarafından kabul edilmesi, benimsenmesi ve yazılması gereklidir diye düşündük."
El-Hekim, Kürt gruplarının birtakım sıkıntılarla karşı karşıya kaldıklarını ifade ederek, Kürtler'in bazı endişelere sahip olduklarını bildirdi. Kürtler'in birtakım haklarını elde etmek için çaba sarf ettiğini belirten El-Hekim, bu konunun şu anda detaylandırılmadığını ve kurulacak olan Meclis'e havale edildiğini bildirdi.
El-Hekim, ABD'nin anayasanın hazırlanması için bir ön komisyon kurmasının kendilerini rahatsız edip etmediğine dair bir soruya verdiği karşılıkta, meclisin ABD tarafından seçilmesini kabul etmeyeceklerini bildirdi. El-Hekim, kendilerinin sunduğu öneride, meclisin tüm Irak halkı tarafından seçilmiş bir Meclis olması gerektiğinin vurgulandığını belirterek, meclisin tüm Irak'ı temsil edecek bir Meclis olması gerektiğini söyledi. El-Hekim, Irak'ta en kısa zamanda seçimlerin yapılmasını istediklerini belirterek bu yönde öneriler sunduklarını söyledi.
"ANAYASANIN HAZIRLANMASINDA YARDIMA HAZIRIZ"
Dışişleri Bakanı Gül, bir soru üzerine Türkiye'nin Irak'ın anayasasının hazırlanmasında yardım etmeye hazır olduğunu bildirdi. Gül, bununla ilgili ilerleyen aylarda bazı toplantılar yapılacağını duyurdu. Gül, şöyle konuştu:
"Bütün arzumuz nedir? Irak'ta tüm Irak halkının kabul edebileceği bir anayasanın ortaya çıkması. Buna katkıda bulunma tabi ki Türkiye'nin görevidir de sorumluluğudur da. Ayrıca tüm Irak Yönetim Konseyi'nin üyeleri Türkiye'nin bu konuda yapacağı katkıları memnuniyetle karşıladılar. Önümüzdeki aylarda böyle bir toplantı olacak."
Gül, bu toplantıya Irak'tan ve Irak'ın dışından da katılım olacağını söyledi.
Gül, "El-Hekim, Kürt federasyonu kurulması yönünde Kürt gruplarla anlaştıklarını söylediler. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz" yönündeki bir soruya da tepki gösterdi. Gül, "Dikkat ederseniz burada böyle söylemediler. Kürtler ile federasyonda anlaştık diye birşey söylemediler. Söylediği şey gayet açıktır. 'Bu konular şu anda tartışmalı konular. Bunları dondurduk. Bunları şu anda konuşmuyoruz ' dediler. Söyledikleri şey budur. Kürtler ile bir federasyonda anlaştık demediler. Etnik, dini ve mezhep temeline dayalı bir federasyonun doğru olmadığını konuşmalarında zaten söylediler. Bu konularda hepimiz aynı fikirdeyiz" dedi.
Türkmenler'in endişelerine ilişkin bir soru üzerine El-Hekim, bütün Irak halkının endişeleri olduğunu söyledi. El-Hekim, "Bundan dolayı bir anayasal meclisin oluşturulmasını ve bu meclisin tüm Irak halkını temsil edecek bir meclis olmasını istiyoruz ki bu endişeleri ortadan kaldıralım. Tabi ki Türkmen halkı da haklarını istemek konusunda haklıdır. Her zaman haklarını almak yönünde adım atmaları çok doğrudur" diye konuştu.