Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, konuşmasının öncelikli konusunun terör olduğunu söyledi. Büyükanıt, konuşmasında Kuzey Irak'a operasyon düzenlenmeli mi? diye sordu ve yanıt verdi: Evet düzenlenmeli... Olayın ikinci boyutu siyasal, bunun için bir siyasi kararın çıkması lazım.
Büyükanıt, PKK terörünü etnik milliyetçilik olarak tanımladı ve bunun teröre giden yolun başlangıcı olduğunu söyledi. Büyükanıt şöyle konuştu: Bu ırkçı çağdışı, şiddete yönelik terörle karşı karşıyayız. Ülkemizde gerçek anlamda bir terör örgütü varken, Türk toplumunun en ufak bir tepki göstermesi bile milliyetçilikle bağdaştırılıyor. Bizim milliyetçiliğimiz kendi milliyetimizi, vatanımızı, bayrağımızı sevmektir. Bizim milliyetçiliğimiz vatanseverliktir, Atatürk milliyetçiliğidir. Bunda endişe edilecek hiçbir şey yoktur. Atatürk ve anayasa etnik ayrımcılığa izin vermez. Türkiye'de hiçbir zaman ırkçılık olmamıştır. Terör çok boyutlu bir sorundur. Terörün ekonomik, sosyal, siyasal ve toplumsal boyutları vardır. Bu nedenle terörün tüm boyutlarıyla aynı zamanda mücadele edilmesi kaçınılmazdır. Terör mücadelesi konusunda kararlılığımız kesindir. 10 şehit verdik, 29 terörist öldürüldü. Mayıs ayından itibaren terör örgütünün faaliyetlerine ağırlık vereceği istihbaratını aldık. Amacımız baharla birlikte onları etkisiz hale getirmektir. Halen birçok bölgede geniş çaplı operasyonlar yapılmaktadır. 1991'den sonra PKK güç kazanmaya başladı ve 92'den itibaren terörün boyutu zirveye çıktı. 1992'de 496 şehit, 955 yaralı, 93'te 533 şehit, 95'de 615 şehit, 1342 yaralı , 2005'de 92 şehit, 2006'da 87 şehit, 2007'de 13 şehit verdik."
Teröristi dağda tutan onun iş birlikçilerdir. Dış desteğin kesilmesi çok önemlidir diyen Büyükanıt, "Avrupa PKK'nın siyasi destek alanıdır. Ülke içinde ve dışında bazı oluşumlar PKK'yı ümitlendirir. Terörö örgütünü destekleyen partinin pervasız tavrını hepimiz görüyoruz. Mevcut yasa çerçevesinde kalarak terörle mücadeleyi zorlukla sürdürüyoruz.Teröristin emeklilik hakkı olabileceğini kabul edemiyorum. Bu bölümdeki açıklamalarımın bir kısmı özeleştiri 1. Körfez savaşından sonraki oluşum dönüm noktasıdır. 2. Körfez savaşından sonra Türkiye coğrafyasına hapsoldu. Her iki körfez savaşından Türkiye zaralı çıkmıştır. PKK Kuzey Irak'ta büyük hareket özgürlüğüne sahip. Irak anayasası incelendiğinde çok zayıf bir konfederasyon öngörüldüğü anlaşılır. PKK, Kuzey Irak'ta kök salmıştır. Süleymaniye Havalimanı'nda Irak bayrağı yoktur, kürt bayrağı vardır. Kuzey Irak'ta bir tek Irak güvenlik gücü bulamazsınız"