Bitlis Eren Üniversitesi'nin Rahva Kampüsü'nde yaklaşık bin metrekare alan üzerine kurduğu ve Türkiye’nin birçok üniversitesinde bulunmayan cihazlarla donatılan merkezi laboratuvar, bölgede yaşanan elektrik kesintileri ve dalgalı elektrik akımı nedeniyle çalıştırılamıyor. Üniversite yönetimi, konu ile ilgili girişimlerde bulunmasına rağmen çözülemeyen soruna kendi imkanları ile çare bulmaya çalışıyor.
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan BEÜ Rektör Vekili Prof. Dr. İbrahim Güney, hazırlanan projelerin de bu yüzden gerçekleştirilemediğini, projelere belirtilen cihazlardan dolayı destek aldıklarını, çalıştıramamaları durumunda projelerde ciddi sıkıntılar yaşayacaklarını dile getirdi.
Prof. Dr. İbrahim Güney, bulundukları bölgede yaşanan elektrik kesintileri ve dalgalı elektrik akımlarının yapılan çalışmaları olumsuz etkilediğini, ayrıca aldıkları cihazların firmalar tarafından elektrik problemi yüzünden kurulamadığını dile getirdi. Güney konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Burada yaşanan aksaklıklar için gerekli kurumlara başvuru yaptık. Bu konuda yaşayacağımız sıkıntılardan kendilerini sorumlu tutacağız. Bu kurum bize düzenli elektrik vermekle sorumludur. Burada yaptığı hizmetin kalitesi tartışılır. Bitlis elektrik kesintisinin sık yaşandığı bir yerdir. Kesin olarak yatırım yapılması gerekiyor. Yöneticilerin de bunu kabul etmesi gerekiyor. Kabul etmedikçe, çözmek için çalışılmadıkça bu sorunlar çözülmez” dedi.
Birçoğu yurt dışından alınan ve çok pahalı olan cihazların çalıştırılması için satıcı firmaların bu elektrik sorunu ile ilgili sorumluluk almadıklarına da değinen Rektör Vekili Prof. Dr. İbrahim Güney, “Burada milyon dolarlık yatırım var. Devlet Planlama Teşkilatı'ndan, projelerden bize gelen birçok cihaz var. Bu cihazların çalışabilmesi, düzgün elektrik üretimi ile mümkündür. Hiçbir firma buraya cihazını kurmak istemiyor çünkü garanti kapsamında düzgün gelmeyen elektrikte sorumluluk kabul etmiyorlar. Bunun için tutarlı kesintisiz elektrik gücü gerekiyor. Bunu bize sağlayamadılar” ifadelerini kullandı.
“KENDİ İMKANLARIMIZI ZORLUYORUZ”
Güney açıklamasının devamında elektrik konusunda yaşanan ciddi sıkıntıların ardından üniversite olarak bir planlamaya gittiklerini, önümüzdeki aylarda bu konuda ciddi adımlar atacaklarını söyledi. Güney, şunları ifade etti:
“Bitlis’te şu anda üniversite olarak suyumuzu da kendimiz üretiyoruz. Kanalizasyonumuzu da kendimiz temizliyoruz. Elektrik konusunda da ciddi projeler için çalışmalar yapıyoruz. Kendi elektriğimizi nasıl üretebiliriz, bu arayışın içindeyiz. Burada en önemli sorunlardan biri elektriktir. Biz bu sorunların çözüleceğini umuyoruz. Belediyenin ve diğer kamu kuruluşlarının konuya eğilmelerini bekliyoruz.”
Fizik Bölümü Araştırma Görevlisi Fatih Kuluöztürk, bulundukları laboratuvarda yaklaşık 650-700 milyon dolarlık cihazların olduğunu ancak elektrik kesintileri ve dalgalanmaları nedeniyle düzenli bir çalışma ve araştırma yapamadıklarını dile getirdi. Kuluöztürk, birçok projenin bu yüzden askıda kaldığını, çözüm için ciddi bir planlama yapılması gerektiğini belirtti.
Bitlis Eren Üniversitesi'nin önümüzdeki yıllarda kullanacağı elektriğin Bitlis’in geneline eşit olduğunu dile getiren üniversite yönetimi konunun çözümü için yetkilileri göreve davet ederken, kampüs alanı içinde yeni bir trafo merkezi oluşturulması gerektiğini de yineledi.
(İHA)