HABER

"Laiklik karşıtı olanlar anayasa hazırlıyor"

ANKARA (ANKA) - Başkent Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezinde "Anayasa" konulu panele ev sahipliği yaptı. Panele çok sayıda siyasetçi, Yüksek Yargı organları temsilcisinin yanı sıra akademisyenler yoğun ilgi gösterdi.

Panelde konuşan Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Yekta Güngör Özden Türkiye Cumhuriyeti'nin laiklik karşıtlarının eline geçtiğini önesürdü. Özden Anayasa'nın 175. maddesine göre Hükümetin anayasa değişikliği öneremeyeceğine dikkat çekti.

Hükümetin Prof. Dr. Ergun Özbudun'a Anayasa değişiklik taslağı hazırlatmasını da ilginç olduğunu vurgulayan Özden, "Ben tarafsız biri değilim. Laik, Atatürkçü ve cumhuriyetten yanayım. Özbudun Anayasa değişiklik taslağını Atatürk ve laiklik karşıtı kişileri seçerek hazırladı" diye konuştu.

Başkent Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi paneline konuşmacı olarak Dışişleri eski bakanı Prof Dr. Mümtaz Soysal, Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süheyl Batum, Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Yekta Güngör Özden, Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr Mehmet Turhan ve Prof. Dr Zeki Hafızoğulları katıldı. Panelin açılış konuşmasını Başkent Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi Müdürü Prof Dr Selçuk Uslu ve Başkent Üniversitesi Rektörü Mehmet Haberal yaptı.

Uslu, konuşmasında Rektörler Komitesi'nin anayasa taslağına ilişkin görüşlerini açıklamasına Başbakan Erdoğan'ın, "Herkes kendi işini yapsın" yanıtını elşetirdi.
Uslu üniversitelerin görevinin eğitim ve öğretiminin yanı sıra toplumu aydınlatma, toplumu uyarma ve çeşitli sorunlara ilişkin çözüm üretmek olduğun belirterek, "Üniversiteler bu konulara ilişkin görüş belirtmiyorsa görevini yapmıyordur. Panelin amacı Anayasa değişikliği konusunu da topulumu bilgilendirmektir" dedi.
Haberal da birinci görevlerinin Atatürk tarafından kurulan Türkiye Cumhuriyeti'ne sahip çıkmak olduğun belirterek şunları söyledi:

"Rahmetli Arafat ‘Gömülecek toprağım bile yok' demişti. Bu güzel vatanı imar etmek bizim görevimizdir. Liberaller bugünkü anayasa taslağını yaptılar. 1982 Anayasası'nı yapanlarda liberaldi herhalde. Bugün olduğu gibi o dönemde de Avrupa, Türkiye'ye yönelik ithamlarda bulunuyordu."

TURHAN:"ANAYASA ROMANTİZMİ YAPILMAMALI"

Paneli yöneten Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr Mehmet Turhan, Anayasa hukukçularının özgürlükçü olmak zorunda olduğunu belirterek, "Anayasa romantizmi yapılmamalı. Ülkemizde aşırı bir kutuplaşma var. Uzlaşma ile yeni bir Anayasa hazırlanabileceğini düşünmüyorum " dedi. Turhan ülkelerinin anayasaları bilimsel olmadığını belirterek "Bilim adamları hazırlayamaz böyle bir şey. Yurttaşlar hazırlamalı. Yurttaşları temsil edenler bilim adamlarına danışarak yapmalı" şeklinde konuştu.

SOYSAL:"ANAYASA MUTLAKA LAİK OLMAK ZORUNDADIR"

Dışişleri eski bakanı ve Anayasa Profesörü Dr. Mümtaz Soysal, Anayasa hukukunun en önemli özelliğinin her ülkenin kendine özgü olmasından kaynaklandığını belirterek "Çünkü her ülkenin kendine özgü sorunları vardır. Ve anayasalar sorunlar çözmek için yazılmıştır. Bizim anayasamızın genel esasların başında anayasanın mutlaka laik olmak zorundadır" dedi. Soysal dünyada iki ülkenin anayasasında laikliğin kullanıldığını belirterek şunları söyledi.
"Bu ülkelerden biri Fransa biri Türkiye'dir. Türkiye de demokrasi ancak laiklik ile olur sonucuna varıldığı için bu madde konmuş. Türkiye'nin pek çok sorunu varken anayasa değişikliği tartışması yapıyoruz. Acaba bir oyuna mı geliyoruz diye düşünüyorum. Durup dururken anayasa tartışması içine girmemizi izah edemiyorum. Değişiklik metninde değişmesi teklif dahi edilemez denen maddeleri bile ‘düzeltiyoruz' dilerek en arkaya itmişler. Taslağı hazırlayanlar siparişi verenlerin hoşuna gideceği bir metin oluşturmuşlar"

BATUM:"FİCTİON ANAYASA"

Prof Dr. Süheyl Batum iktidarın gerçek yüzünü gizlemeK için ‘Fiction (hayali, kurgu) Anayasa' hazırladığını söyledi. Dünya iki anayasa yapma yöntemi olduğunu söyleyen Batum şöyle devam etti:
"Birincisi silbaştan yapma yöntemidir. Bunu yapan ülkelere baktığımızda yönetim şekillerini değiştirdiklerin görüyoruz. İkinci yöntemde Anayasanın bazı maddelerinde değişiklik yapmaktır. Değiştirilemez denen maddeleri değiştiremezsiniz. Kadınlar kendilerini bu taslakta bulamıyor. Kim kendini buluyor? ‘Türbanı serbest bırakalım, inanca göre eğitim, ve yargı siyasallaştırılsın' diyenlere taslak hitap ediyor. Meclis sivil toplum örgütleri alır oturur, kendini kurucu meclis gibi görerek daha demokratik bir anayasa hazırlayabilirdi. Böyle yapmazsak kurgu anayasa olacak"

HAFIZOĞULLARI:"SİVİL İHTİLAL"

AKP'ye yönelik eleştirilerde bulunan Prof. Dr. Zeki Hafızoğulları da "Siz iktidar olarak kurucu meclis yerine geçmek istiyorsunuz. Bu bir sivil ihtilaldir" dedi. Kendisinin hoca olduğunu belirten Hafızoğulları "Sınav kağıtlarını okurken temel hataya bakarım. Temel hata varsa sınav kağıdının gerisini okumam çizerim. Ben bu anayasa taslağının gerisini okumuyorum" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler