İSTANBUL (İHA) - Atatürk'ün eşi Latife hanımın Gazi Mustafa Kemal Paşa'ya yazdığı mektuplar ve bazı notlar, ilk kez Fatih Bayhan tarafından yayınlandı.
Gazeteci yazar Fatih Bayhan, geçtiğimiz hafta piyasaya çıkan "Latife Hanımın Kağıtları" isimli kitabında Atatürk ve Latife hanımın ilişkileri ile ilgili birçok ayrıntının bulunduğunu söyledi.
Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ile evlenen bir insanın merak edilmesinin doğal olduğunu ifade eden Bayhan, "En acı hatıraları ve en mutlu anları not alan kültürlü bir hanımefendiydi Latife hanım. Bu mektuplar Latife hanımın 1975'de vefat etmesinden sonra bir sandıkta ortaya çıkıyor. Önemli belgeler var. Bunların açıklanması gerekiyor. Belgeleri inceleyen bilirkişi Prof. Dr. Reşat Kaynar belgelerin 25 yıl sonra açıklanmasını çünkü henüz Türk toplumunun bu duruma hazır olmadığını ifade ediyor. Kitapta Latife hanımın Atatürk ve yaverine yazdığı mektuplar var" dedi.
Bayhan, Atatürk'ün Latife hanıma "Latif" diye hitap ettiğini belirterek, "Atatürk evlendikten sonra Latife hanıma, 'Latife bana asker sözü ver. Evliliğimiz ve ayrılığımızla ilgili konuşma' demiş ve Latife hanım da 'Asker sözü paşam' diyerek cevap vermiştir. Bu sözden sonra Latife hanım hiçbir şekilde basına ilişkileri ile ilgili konuşmamış ve bütün sırlarını içine atarak günlük ve mektuplara dökmüş" şeklinde konuştu.
"Kitabınızda Atatürk'ün annesi Zübeyde hanımın gelini Latife Hanıma ile ilgili yazdığı bir mektuptan bahsediliyor. Bunu anlatır mısınız?" şeklindeki soru üzerine Bayhan şunları söyledi:
"Atatürk'ün iki yaveri vardı. Ali Çavuş ve Salih Bozok. Ali Çavuş Atatürk'ün Fikriye hanımla evlenmesini ancak Salih Bozok ise Latife hanım ile evlenmesini istemekteydi. Zübeyde hanım İzmir'e geleceği zaman bu bilgi Ali Çavuş tarafından Latife hanımdan saklanmıştı. Latife hanım da Atatürk'ün annesi Zübeyde hanımın geleceğinden habersiz olduğu için onu tren garında karşılayamamıştı. Zübeyde hanım bu duruma çok içerlemiş ve Mustafa Kemal'e bir mektup yazarak, 'oğlum bu iş olmaz' demişti. Salih Bozok da Atatürk'ün Latife hanım ile evlenmesini istediği için bu mektubu, 'bize uygun bir insandır' diye değiştirmişti. Bu olay daha sonra Salih Bozok tarafından Çankaya'da bir sofrada Atatürk'e itiraf edildi".
Fatih Bayhan kitabın yazma aşamasında Latife hamının ailesi ile görüşüp görüşmediğinin sorulması üzerine, "Ailesi benimle irtibata geçti. 'Onur duyduk' dediler. Gizemli aşkın tarafı olan insanın ailesiyle temasa geçmek beni bir yazar olarak mutlu etti. Kitabın yazımı süresince onlarla mülakatlar yaptık. Kitabın tamamında ailesi bana destek oldu. Bize de çok teşekkür ettiler" diye konuştu.
Kitabın tanıtımının 14 Aralıkta Dolmabahçe Sarayı'nda yapılacağını hatırlatan Bayhan, bunun nedenini ise "Atütürk, Latife hanımdan ayrıldıktan sonra Dolmabahçe Sarayı'nda oturmaya başladı. Latife hanım hiçbir zaman Dolmabahçe'ye gelmedi. Bu nedenle tanıtımı Dolmabahçe'de yapacağız" diyerek açıkladı.
Bayhan, kitabı yazarken Atatürk ve Latife hanımı rüyasında el ele gördüğünü ifade ederek, bunun kendisine çok büyük mutluluk verdiğini söyledi. Kitabın kapağında Latife hanımın başının açık bir fotoğrafının kullanıldığını söyleyen Bayhan, "Çünkü Latife hanım Atatürk köşke çıkınca muhalifler karşı çıkmasınlar diye başını kapatmıştı ve ayrıldıktan sonra başını açtı. Latife hanım Fransa'da eğitim görmüş bir insandı" şeklinde konuştu.