HABER

Leasing'de KDV düzenlemesi amacını aştı

ANKARA (ANKA) – Vergi Konseyi Başkanı Mustafa Uysal, finansal kiralama (leasing) işlemlerinde alınan KDV'nin yüzde 1'den yüzde 18'e çıkarılmasını, "Kötüye kullanılan alanlar vardı. Ancak düzenleme amacını aştı" diye değerlendirdi.

Bu durumun düzeltilmesi gerektiğini ifade eden Uysal, doğrudan yatırım sağlamayan, kötüye kullanılan alanların ayrılarak yüzde 18 KDV alınması, kalan alanların ise yüzde 1 KDV'ye tabi olması gerektiğini söyledi.

Uysal, yüzde 18'in 8'e çekilmesi tartışmaları ile ilgili olarak da, "Yüzde 18 alamadım, yüzde 8 alayım, gibi bir şey olmamalı. Yatırım sağlayan alanlarda oran yüzde 1'de kalmalı" diye konuştu.

KOBİ'lerin yatırımlarını keseceği gerekçesiyle eleştirilen leasing KDV artışını ANKA'ya değerlendiren Uysal, "Leasing'de kötüye kullanılan alanlar vardı. Bunu da görmezlikten gelmememiz lazım. Ancak düzenleme amacını aştı diye düşünüyorum ve düzeltileceğini umuyorum" dedi.

-FİDER DE SUİSTİMALLERDEN HABERDAR-
Leasing'in özellikle KOBİ yatırımlarında orta vadeli finansman sağlayan bir model olarak önemli işlev gördüğünün altını çizen Uysal, "Ancak uygulamada bunu aşan ve bunu sadece KDV avantajı için kullanan işlemler olduğu da bir gerçek. Hatta bu konuyla ilgili olarak FİDER (Finansal Kiralama Derneği), dernek üyeleri içinde kurallar oluşturdu. Suistimal eden işlemlerden onlar da haberdarlar ve yapılmaması konusunda da kendi üyelerine tavsiyede bulunuyorlar. Ama buna rağmen istismar edilen alanlar olduğu da açık. Yatırım malı niteliğinde olmayan bazı harcamalar da leasing'den yararlanıyor" diye konuştu.

-VERGİ ÖNGÖRÜLEBİLİR OLMALI-

İstismarı önlemek amacıyla bu kararın alındığını ancak bu arada yatırım yapan KOBİ'lerin de zarar görür hale geldiğini vurgulayan Mustafa Uysal, "Vergi sisteminin temel ilkeleri arasında öngörülebilir olması ve ekonomi ile uyumlu olması önem taşır" dedi. Maliye Bakanlığı'nın son beş yılda bu yönde önemli düzenlemeler yaptığını ifade eden Uysal, "Ancak finansal kiralamada kötüye kullanımı, istismarı önleme üzerinde durulurken amacını aşan bir düzenleme yapıldığını düşünüyorum. Sektör temsilcileri ile görüşülseydi daha iyi bir düzenleme yapılabilirdi. Bu kararnamenin de hem kötüye kullanımları önleyecek hem de KOBİ'lerin finansman kaynağı ihtiyacını gözetecek biçimde sektör temsilcileri ile birlikte çalışılarak kısa sürede düzeltileceğini ümit ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.

-MALLAR GRUPLARA AYRILMALI-
Finansal kiralamada KDV düzenlemesi için malların gruplar olarak ayrılmasını öneren Uysal, sektörün potansiyeli ve yatırım için öncelikli mallar konusunda belirleme yapılarak, ikili yapı oluşturulması gerektiğini anlattı. Kötüye kullanılan alanlarda KDV'nin yüzde 18'e çıkartılması gerektiğini söyleyen Uysal, "Daha önce yapıldı. Binek araçlarda yüzde 1'le alamıyorsunuz, kapattılar o kapıyı. Bu alanlar da kapatılırsa leasing sadece orta vadeli yatırım yapan KOBİ'lerin yararlandığı bir şey olur. O da bir KDV hediyesi değildir hiçbir zaman. KDV'nin sadece bir ertelenmesidir çünkü KOBİ'nin sattığı üründen KDV gelecek. Sadece ertelemenin getirmiş olduğu finansman avantajından yararlanıyor. Sistem vergi kredisi gibi çalışıyor. Sonunda o KDV yine idareye ödeniyor" diye konuştu.

-KOBİ BANKALARA MECBUR KALIR-

KDV oranı yüzde 18 olduğunda KOBİ'lerin bankalara yönelmek durumunda kalacağını öngören Uysal, şunları kaydetti:
"Bankalarla daha zor KOBİ'lerin çalışması. Kredi isteyecekler, teminat isteyecekler, ipotek isteyecekler. Oysa leasing'de önemli bir unsur gözden kaçıyor. Mal leasing şirketinin üzerine, siz kiralamış oluyorsunuz. Kira süresinin sonunda devrediyorsunuz. Leasing'i yapan KOBİ eğer kredisini zamanında ödeyemezse mala el konuluyor. Dolayısıyla leasing şirketleri KOBİ'lerden ayrıca bir teminat istemiyordu. Bankalar teminat isteyecek haliyle. Leasing hakikaten kolay bir yöntem olarak KOBİ'lere bir can damarı gibi."

-18 ALAMADIK 8 ALALIM, OLMAZ-
Yatırıma esas alanlarda yüzde 1 oranına devam edilmesi gerektiğini vurgulayan Uysal, yüzde 18'in yüzde 8'e çekilmesi tartışmaları ile ilgili olarak, "Yüzde 1 olarak devam etmeli. Yüzde 8 yapmak gibi bir yaklaşıma gitmemek lazım. Yüzde 18 alamadım yüzde 8 alayım, gibi bir şey olmamalı. İki gruba ayrılmalı. Kötüye kullanılan alanlar belirlenmeli, oran yüzde 18 olmalı. KOBİ'lere yatırım sağlayan makineler, ekipmanlar ayrı tutulmalı, burada yüzde 1 KDV alınmalı. Böylece sistem bir zarar görmez. Kötüye kullananların da önü kapatılmış olur" diye konuştu.

-LEASING İLE PERDE TAKIYORLAR-

Finansal kiralamadaki kötüye kullanım örneklerine işaret eden Vergi Konseyi Başkanı, "Perde takıyor leasing'le yapıyor. Mobilya, mefruşat; dekorasyon yapıyorsun leasing'e giriyor. Mesela bir işletmenin ofisini dekore ediyorsunuz; perde takıyorsun, raf yapıyorsun, dolap alıyorsun; leasing oluyor. Amaç onları teşvik etmek değil. Amaç yatırımı, istihdamı, üretimi artırmaya dönük makine-ekipmanı teşvik etmek. Adam bina alıyor, leasing'le alıyor. Normalde bina alınca yüzde 18 KDV ödemesi lazım, leasing ile yüzde 1 ödüyor" dedi. (ANKA)

En Çok Aranan Haberler