TRABLUS (AA) - Libya'daki Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'nin (TM) Siyasi Diyalog Komisyonu Başkanı Abdusselam Nassiyye, Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame'ye Tunus'ta yeniden görüşülen siyasi anlaşmada yapılacak değişikliklere ilişkin talep listesi sundu.
TM Siyasi Diyalog Komisyonu Başkanı Nassiyye'nin BM Özel Temsilcisi Selame'ye teslim ettiği resmi listede, Libya'da 7 Temmuz 2012'de seçilen Milli Genel Kongre (MGK) üyelerinin Devlet Yüksek Konseyi'ne katılması, anlaşmada bulunan egemenlik yetkilerinin TM yerine Başkanlık Konseyine verilmesini öngören ek hükümlerden 8'inci maddenin ise kaldırılması istendi.
Genelkurmay Başkanının yetkilerinin yeni Başkanlık Konseyine devredilmesinin de askeri, güvenlik ve komutanlıkla ilgili kararlarda oy birliği ve TM'nin onayına başvurulması şartıyla kabul edilebileceği belirtildi.
Başkanlık Konseyinin şu an olduğu gibi bir başkan ve 9 yardımcı yerine bir başkan ve 2 yardımcıdan oluşması talebinin yinelendiği listede, ayrıca siyasi anlaşma ve anayasaya göre yeni hükümetin TM'den güvenoyu alması gerektiği aktarıldı.
TM, 16 Ekim'de BM gözetiminde Tunus'ta yapılan diyalog görüşmelerini askıya aldığını bildirmişti. Devlet Yüksek Konseyi Diyalog Komisyonu'nun daha önce halledilen konulara ve sözleşmelere geri dönmekte ısrarcı olması nedeniyle bu kararın alındığı kaydedilmişti.
Libya Devlet Yüksek Konseyi ile TM heyetleri arasındaki diyalog görüşmelerinin ikinci turu Tunus'ta cumartesi günü başlamıştı.
Libyalı heyetler, 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde imzalanan siyasi anlaşmanın maddelerinde, BM Libya Özel Temsilcisi Selame'nin önerdiği eylem planına uygun değişikliklerin yapılması konusunu ele almak üzere görüşmelere başlamıştı.
Selame, geçen ay önerdiği eylem planının birinci aşamasının Suheyrat Anlaşması'nda değişiklik yapılmasını, ikinci aşamasının önceki müzakerelere katılmayan siyasi grupları bir araya getiren ulusal konferans düzenlenmesini, üçüncü aşamasının ise anayasa için bir referandum yapılması ve parlamento ile cumhurbaşkanının da anayasaya uygun şekilde seçilmesini öngördüğünü ifade etmişti.
BM, Afrika Birliği, Avrupa Birliği ve Arap Birliği'nden oluşan dörtlü komisyon da Selame'nin Libya'daki eylem planını onaylamıştı.