Libya'daki uluslararası askeri operasyonlar bu gece yerel saatle 23:59'da sona eriyor.
Yedi aydır süren operasyonların bitmesi, BM Güvenlik Konseyi'nde geçen hafta oy birliğiyle kabul edilmişti.
Konsey geçen Mart ayında Muammer Kaddafi yönetiminin protestoculara karşı saldırıya girişmesi üzerine, Libyalı sivillerin korunması için "gereken her türlü önlemin alınmasını" kararlaştırmıştı.
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Birleşik Koruyucu Operasyonu'nun örgütün tarihindeki en başarılı operasyonlardan biri olduğunu söyledi.
Rasmussen bir katliamı önlediklerini ve sayısız sivili kurtardıklarını belirtti.
NATO Genel Sekreteri "Libya halkının kendi geleceğini belirlemesi için gereken koşulları oluşturduk" diye konuştu.
NATO uçakları yedi ay boyunca Libya'da 26 bin dolayında sorti yaptı, yaklaşık 10 bin hedefi vurdu.
Binden fazla tank, araç ve silahın imha edildiği, ayrıca Albay Kaddafi'nin komuta ve kontrol ağının dağıtıldığı belirtiliyor.
Rusya, Çin, Güney Afrika, Hindistan ve Brezilya operasyonlara karşı çıkmış ve NATO'yu, BM'nin verdiği yetkileri aşmakla suçlamışlardı.
Libya'da yönetimi üstlenen Ulusal Geçiş Konseyi ise geçen hafta güvenlik gereksinimlerini belirlemek için daha fazla zamana ihtiyaçları olduğunu kaydederek, NATO'nun askeri faaliyetlerini sürdürmesini istedi.
Ancak Güvenlik Konseyi diplomatları, Libyalı sivillerin korunması görevinin yerine getirildiğini ve bundan sonraki güvenlik desteğinin ayrıca değerlendirilmesi gerektiğini belirttiler.
BBC muhabiri Jonathan Beal, NATO'nun misyonu sona erse de Batılı güçlerin Libya'yla ilgilenmeye daha uzun bir süre devam edeceğini söylüyor.
Ulusal Geçiş Konseyi yönetimine destek amacıyla küçük bir askeri danışman heyeti bölgede kalacak.
Amerikalı ve İngiliz uzmanlar da eski rejimden kalan füzelerin ve iç savaş boyunca ülkeye yağan silahların yanlış ellere düşmesini engellemek için çabalarını sürdürüyor.