HABER

Likapa, çay ve fındıka alternatif

TRABZON (İHA) - Dünyada başta Kanada olmak üzere birçok ülkede üretimi yapılan ve 'mavi altın' olarak bilinen likapanın (yaban mersini), Doğu Karadeniz Bölgesi'nin yüksek rakımlı ve meyilli kesimlerinde yetiştirilebildiği bildirildi.

Kültür meyvesi olarak Türkiye'de sadece Rize'nin İkizdere İlçesi'nde Osman Nuri Yıldız isimli vatandaş tarafından üretimi yapılan likapanın, bilimsel olarak araştırmasını yapan Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Çelik, yaklaşık üç yıldır Yıldız'ın bahçesi ile ilgilendiklerini söyledi. Karadeniz Bölgesi'nde bazı girişimcilerin likapa üretimi için çalışmalar yaptığını ifade eden Çelik, "Doğu Karadeniz Bölgesi yaylalarında yabani formları bulunan ve halk arasında ligarba, çera, lifos, çalı çileği, çay üzümü, çoban üzümü gibi yerel isimlerle adlandırılan likapa, bölgenin yüksek rakımlı dağ ve meyilli alanlarında, asitli topraklarda kolaylıkla yetişmektedir. Yöre halkı tarafından taze olarak reçel ve pekmez yapımında kullanılan likapanın, kültürü yapılması durumunda doğada bulunan formlarına göre daha iri, sulu ve tatlı meyve verirken, hastalık ve zararlılara karşı da daha iyi korunma sağlanmaktadır" şeklinde konuştu.

Amerika Birleşik Devletleri'nde 1906 yılında başlatılan seleksiyon çalışmaları sonucunda ortaya çıkarılan ve çok popüler bir meyve olan likapayı kendi bahçesinde yetiştiren Osman Nuri Yıldız ise, likapayı ilk olarak Polonya'da gördüğünü ve oradan getirerek yetiştirmeye başladığını söyledi. Bahçesine diktiği likapayı komşularına da dağıttığını kaydeden Yıldız, "Bir zaman sonra, komşularıma verdiğim likapaları çöpte gördüm. O zaman beni anlamadılar. Şimdi tekrar likapa fidesi istiyorlar. Artık kimseye bir tek fide bile vermem" diye konuştu.

Yılda yaklaşık 207 bin ton üretimi yapılan likapanın kilogramı ABD'de 16 dolardan, ülkemizde ise 6 milyon liradan satılıyor. Doğu Karadeniz Bölgesi'nin iklim ve toprak yapısına uyum sağlayan ve 'mavi altın' olarak adlandırılan likapanın, ağırlıklı olarak çay ve fındık tarımı yapılan bölgede, alternatif bir ürün olabileceği ifade ediliyor.

En Çok Aranan Haberler