ADANA (İHA) - Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, bu yıl öğrencilerin Lisans Yerleştirme Sınavı'nda (LYS) 5 ayrı sınava gireceğini belirterek, "Sınav süreleri ayrı ayrı olacak. Fen bilimleri testinde kimya bölümü sorularının süresi bitince görevli cevap anahtarlarını toplayıp, diğer kitapçığı dağıtacak" dedi.
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Yarımağan, Çukurova Üniversitesi Mithat Özsam Amfisi'nde katıldığı üniversite sınavındaki değişikliklerle ilgili toplantı sonrası yaptığı açıklamada, uzun bir aradan sonra üniversite sınavının iki aşamalı hale geldiğini kaydetti. Sınavın daha önceki yıllarda olduğu gibi ÖSS, ÖSYS değil de Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) olduğunu belirten Yarımağan, YGS'de lise düzeyinde Türkçe, fen bilimleri, sosyal bilimleri ile matematik-geometri soruları
olacağını anlatarak, "Öğrencilere soru başına 1 dakika süre verilecek. Öğrenciler verilen süre sonunda cevap kağıtlarını bırakıp sınavdan çıkacak. Bu sınavda başarılı olan öğrenciler LYS'ye girme hakkı kazanacak" diye konuştu.
Asıl önemli ve çarpıcı değişikliğin LYS'de yapıldığına dikkat çeken Yarımağan, yapılacak olan 5 ayrı sınavın sürelerinin ayrı ayrı olacağını ve her soru için 1.5 dakika süre verileceğini ifade etti. Yarımağan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Lisans Yerleştirme Sınavları'nda adayların ders düzeyindeki bilgi ve yeteneklerini ölçen ve açık öğretim dışındaki örgün lisans programlarına yerleştirmede esas alınacak başarı puanını belirleyen sınavlar olacak. LYS'de Matematik-Geometri sınavı (LYS 1), Fen Bilimleri (fizik, kimya, biyoloji) sınavı (LYS 1), Türk Dili Ve Edebiyatı-Coğrafya 1 sınavı (LYS 3), Sosyal Bilimler (tarih, coğrafya 2, felsefe grubu) sınavı (LYS 4) ve Yabancı Dil sınavı (LYS 5) olmak üzere 5 alanda yapılacak. Bu sınavların hepsi
için ayrı ayrı süre verilecek. Verilen sürelerin sonunda kitapçıklar toplanıp yeni kitapçıklar dağıtılacak. Öğrencilerin puanları her bir ders için ayrı ayrı hesaplanacak."
İkinci aşama testinde LYS içinde yer alan birinci sınav matematik ve geometriyi birbirinden ayırdıklarını belirten Yarımağan, "Şimdiye kadar bizim uyguladığımız testlerde matematiğin içinde geometri de yer alıyordu. YGS'de matematik ve geometri testlerini birbirinden ayırıyoruz. Matematik testinde 50 soru yer alacak. 75 dakika süre vereceğiz. Geometri testinde 30 soru 45 dakika sürece verilecek. Dikkat ederseniz ikinci aşama sınavlarında soruların biraz daha uzun olacağı dikkate alınarak, soru başına ortalama 1.5 dakika süre verilecek. Birinci aşamada soru başına 1 dakika, ikinci aşamada soru başına 1.5 dakika verilecek. Toplam 80 soru 120 dakika olacak. Matematik ve geometri için ayrı kitapçık dağıtılacak. Sınavın uygulaması bu şekilde gerçekleştirilecek. Cevap kağıtları dağıtılacak. Adaylara matematik testi dağıtılacak. 75 dakika süreleri olduğu hatırlatılacak. 75 dakikanın sonunda matematik kitapçıkları toplanacak, bu kez geometri kitapçıkları dağıtılacak. Böylece testlerin her biri adaylar tarafından eşit sürelerde cevaplanacağı için elde edeceğimiz sonuçlar karşılaştırılabilir daha sağlıklı sonuçlar olacak. Bunu yapmadığımız takdirde bir öğrenci matematiğe zamanının tamamını verebiliyor. Öbürü geometriye bir saat verebiliyor. İki adayın matematik yada geometri sonuçlarını karşılaştırdığınız da eşit sürelerde elde edilmemiş olduğu için çok sağlıklı sonuç elde edilemiyordu" dedi.
Fen bilimleri sınavında 3 test olduğunu, bunların fizik, kimya ve biyolojiden oluştuğunu ve her biri için ayrı ayrı dakikalar verildiğine işaret eden Yarımağan, şöyle devam etti:
"Fizik soruları dağıtılacak, sınav başlandı denilecek, 45 dakika sonrada bitti denilecek. 45 dakika sonra 'Süre bitmiştir. Lütfen herkes kağıdını masanın üzerine koysun, arkasına yaslansın'. Klasik öğretmen uygulamasıdır, lisede olduğu gibi. Soru kitapçıklarının toplanması 15 kişilik sınıfta 1 dakikada olabilir. Ama 180 kişilik sınıflarımız da var, oralarda biraz daha uzun sürebilir. Bu süre tabii ki sınav süresine dahil değil. Daha sonra ikinci kitapçıklar dağıtılacak. Herkese dağıtıldıktan sonra süre
başlayacak. Yani 45'er dakika soruna başına bir dakikalık süre net süredir. Uygulama açısından bizim bu sene çok ciddi bir takım hazırlıklar yapmamız lazım. Biz bu uygulamayı LES'te yaptık. Bazı hatalar yapılıyordu. Bu sene hiç hatasız uygulamak durumundayız. En önemlisi de şu; fizik sorusunda adaya verilen soru kitabının türü ile kimya da verilen soru kitabı aynı olmalı. Fizik, kimya ve biyoloji de aynı soru kitabını adaya doğru olarak vermek gerekecek. Bunu da öğretmenlerimizi bilinçlendirerek, yapmayı planlıyoruz. Bunun için de eğitim CD'si hazırlıyoruz."
Yarımağan, yeni sistemle birlikte LYS'leri sadece sınav il merkezlerinde yapmayı planladıklarını da sözlerine ekledi.