Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (ANASİAD) Bursa Şube Başkanı Alper Ukuşer, Türkiye'nin lüks tüketime saatte 1.6 milyon dolar harcamasını tenkit ederek, üretmeden kalkınmanın mümkün olamayacağını söyledi.
Yazılı bir açıklama yapan ANASİAD Bursa Şube Başkanı Alper Ukuşer, Türkiye'de lüks tüketim çılgınlığının giderek arttığını söyledi. Ekonomi yönetiminin bu gidişe 'dur' demesi gerektiğini belirten Alper Ukuşer, "Başta Tüketici Dernekleri olmak üzere bütün sivil toplum kuruluşlarına ve ülkede yaşayan her bireye büyük sorumluluk düşüyor. Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın yaptığı açıklamada çok çarpıcı sonuçların ortaya çıktı. Son 5 yılda ithal lüks tüketime tam 76,4 milyar dolar harcadık. Yani yılda 13 milyar 739 milyon 600 bin dolar, ayda 1 milyar 144 milyon 966 bin dolar, günde 37 milyon 642 bin dolar, saatte ise 1 milyon 568 bin dolar harcanmış. Biz bu kadar zengin bir ülkemiyiz? Bu gidişe 'dur' demezsek borçtan asla kurtulamayız. Türkiye'nin lüks tüketim harcamalarının ortaya çıkardığı gerçek, petrolden sonra cari açığı tetikleyen en önemli unsur olduğunu ortaya koydu. Lüks tüketim kalemleri arasında kavun kabuğundan elmasa, peynirden muma kadar pek çok ürün dikkatimizi çekti" dedi.
Lüks tüketim harcamalarının gıda ürünleri ve içecek kaleminde, 2003 yılında 1.6 milyar dolar, 2006 yılında 2.4 milyar dolar ve 2007 yılında da 2.6 milyar dolar olmak üzere toplam 10 milyar 766 milyon dolarlık olduğunu ifade eden Ukuşer, "Böylece her yıl 2 milyar 153 milyon dolar, her gün 5 milyon 899 bin dolar, her saat ise 245 bin doları ithal peynir, içki, balık gibi gıda ürünlerine harcıyoruz. Yenilen meyveler, kabuklu yemişler, turunçgil ve kavun kabuğu harcamaları da çok arttı. 2003 yılında 1.3 milyar dolar olan bu ürünlerin ithalatı geçen yıl 2.6 milyar dolara ulaştı. Böylece meyveye hatta kavun kabuğuna 10 milyar 855 milyon dolar harcadık" diye konuştu.
"MOBİLYA İTHALATI ARTTI"
İthal mobilya harcamalarının da arttığını dile getiren Ukuşer, bu süreçte 7 milyar 794 milyon dolarlık mobilya ithalatı yapıldığını, böylece ithal mobilyaya harcanan rakamların da yüzde 148 oranında arttığını vurguladı. Tamamen lüks tüketime hitap eden ve listede, 'İnciler, kıymetli taş ve metal mamulleri, madeni paralar' olarak adlandırılan kalemlere de 2003-2007 aralığında 7 milyar 648 milyon dolar harcandığını hatırlatan Ukuşer, "Aynı dönemde tekstildeki yabancı istilası ise çok arttı. Tekstil ürünleri ithalatı için harcanan 5 yıllık döviz miktarı 20 milyar 448 milyon dolardır. Giyim eşyası içinde 2003-2007 arasında 4 milyar 65 milyon dolar harcadığımız görülüyor. Tekstil alt kalemi olan mensucattan mamul diğer eşya, kullanılmış eşya, paçavralar olarak adlandırılan ürünlere ise son beş yılda 9 milyar 488 milyon dolar harcandı. Yani paçavraya bile 10 milyar dolar vermişiz. Bu tam bir tüketim çılgınlığıdır. Türkiye üretmeden bu şekilde gereksiz ithalata devam ederse cari açık kesinlikle kontrol edilemez. Ekonomi yönetimi bu gidişe engel olacak tedbirler almadır. Ayrıca toplum olarak belirli bilinçle hareket etmeliyiz" şeklinde konuştu.