HABER

Lütfi Elvan: 3'üncü havalimanı bizim olmazsa olmazımızdır

Atatürk Havalimanı'nın yoğun hava trafiği nedeniyle oluşan uçak park yeri sıkıntısını azaltmak amacıyla, 600 dönümlük araziye yapılan yan yolların açılış yapıldı.

Lütfi Elvan: 3'üncü havalimanı bizim olmazsa olmazımızdır

Atatürk Havalimanı'nın yoğun hava trafiği nedeniyle oluşan uçak park yeri sıkıntısını azaltmak amacıyla, Milli Savunma Bakanlığı’nın devrettiği 600 dönümlük araziye yapılan ilk etapta 26 uçaklık park alanı ve bu alana ulaşacak yan yolların açılışı yapıldı. Açılışı yapan yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan yapımı devam eden 3. Havalimanı ile ilgili olarak sorulan bir soruya, “ 3. Havalimanı bizim olmazsa olmazımızdır. Her Türk Vatandaşının bundan gurur ve onur duyması gerekir” diye cevap verdi.

DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal ve THY Genel Müdürü Temel Kotil'in de katıldığı Atatürk Havalimanı Apronu’n da yapılan açılışta bu alandan ilk olarak THY’nin Cenevre’ye giden uçağının yolcularını da uğurlayan Lütfi Elvan özellikle 3. Havalimanı ile ilgili olarak gazetecilerin sorduğu soruları şöyle cevapladı:

“Türkiye’de havacılık sektörünün büyüme hızı çift haneli rakamlarda. Eğer biz bu büyümede devam edeceğiz dersek, ki, tüm çalışmalar ve veriler de bunu gösteriyor, bizim olmazsa olmazımız 3. Havalimanıdır. Bunu mutlaka yapmak zorundayız. Bu havalimanımızın yapılması, Atatürk Havalimanı’nın atıl kalacağı anlamına gelmez. Çünkü, artık Türkiye hava trafik yoğunluğunun maksimum düzeyde olduğu bir bölgede bulunuyor. Bu yoğunluk batıdan yavaş yavaş doğuya kaymaktadır. Şu anda dünya genelinde bu yoğunluğun en fazla olduğu bölgedir.

Her bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşımızın 3. Havalimanı ile gurur duyması gerekir. Her bir sivil toplum kuruluşumuzun, medya kuruluşumuzun ve bu ülkenin her bir bireyinin onur duyacağı gurur duyacağı bir yatırımdır. Bizim her yurt dışı seyahatimizde bize ilk sorulan soru şudur:’ 3. Havalimanı da ki gelişmeler ne durumda?’. Dolayısıyla 3. Havalimanı bizim için olamazsa olmazımızdır. Gelelim havalimanının yerine. Orayı görenler gördü. Bir bataklık konumunda. Onlarca çukur. Yıllarca orada kömür madenciliği yapıldı. Bu güne kadar kimin sesi çıktı? Hanginiz tepki gösterdiniz? Kimler tepki gösterdi? Yıllarca oralar oyuldu. Bataklık haline dönüştürüldü. İşte biz bu bataklığı gerçek anlamda bu ülkenin yararına sunuyoruz. Yaptığımız şey bu. Bir çok yeri inanın girilemeyecek konumda .Oralar bir düzene sokulacak ve bir anlamda . Burası hem Türkiyemizin, hem de tüm dünyanın hizmetine sunulacak bir havalanı.

Havaalanının yerinin değiştirilmesi kesinlikle söz konusu değil. Bunları yazanları çok merak ediyorum. Gerçekten bu ülkeyi zerre kadar seviyorlarsa, çok samimi olarak söylüyorum, bu ülkenin hayrına bir şeyler söylemek istiyorlarsa bu havalimanının arkasında olmaları gerekir. Ben bunu anlamakta inanın çok güçlük çekiyorum. Dünyanın en büyük havalanını inşa ediyorsunuz, bu havaalanını inşa ederken devletin kasasında bir kuruş para çıkarmadan yapıyorsunuz ve her yıl 1 milyar euro, yani 3 milyar lira da devletin parasına para koyuyorsunuz, buna rağmen itiraz ediliyor. Ayrıca finans konusunda da bir sıkıntı yok.

Kanal İstanbul ile 3. Havalimanı arasındaki ilişkiyi sordunuz. Şu anki mevcut düzenleme Kanal İstanbul’dan çıkacak olan malzeme kullanılmadan da o havalimanı inşa edilecektir.”

ATATÜRK HAVALİMANI DEVAM EDECEK

Bakan Lütfi Elvan, 3. Havalimanı bittikten sonra Atatürk Havalimanı’nın yerinde kalacağını ve özellikle yapılacak olan bölgesel imalat sonrası çapraz uçuşlarla devam edeceğini belirterek şöyle konuştu:

“ Şu anda, orada yoğun bir şekilde sondaj ve etüd çalışmaları yapılıyor. Yüzlerce araç çalışıyor. Yoğun bir çalışma söz konusu. Burada herhangi bir sıkıntımız yok. Bizim böyle bir havaalanı yapmamızdan rahatsız olanlar olacak. Ülkesini seven her vatandaş bu projenin arkasında durur. Hiçbir sıkıntı olmayacak. 2023 hedeflerimizden bir tanesi de bölgesel uçak imalatı. Kendi uçağımızı imal etmek. Özellikle ilave çapraz uçuşlara geçeceğiz. Yani bugün 7 il merkezinden Türkiye’nin 52 havalimanına sağlanan uçuş, belki 7 havalimanından olmayacak belki 15-20 ilden olacak. Bu tür çapraz uçuşları sağlayacağız. Dolayısıyla gelecekte bunlar yapılacak ve Atatürk Havalimanı konusunda da her hangi bir sıkıntı yaşamayacağız.”

ATATÜRK HAVALİMANI DÜNYADA 13. SIRADA

BakanElvan yapımı tamamlanan 26 uçaklık park yerinin açılışı sırasında Atatürk Havalimanı’nın şu anda dünyada 13. sırada olduğunu belirterek, şu bilgiyi verdi:

“Atatürk Havalimanı’na gelince, gerçekten burası son yıllarda dünyanın en önemli havalimanlarından birisi konumuna geldi. Uluslararası Havacılık Teşkilatının Ekim ayında yayınlamış olduğu bir başka raporda ilk kez dünyadaki en fazla yolcu taşıyan ilk 15 havalimanı arasına girdi. Şu anda dünyada 13. sırada. Daha önce 23-25-18 bandı üzerinde yer alıyordu. Atatürk Havalimanı’nın günlük aşağı yukarı 1300’ün üzerinde uçağın inip kalktığını görüyoruz. Yani her bir dakikada bir iniş-kalkış yapılmaktadır. Pik saatlerde bu rakam 40 saniyeye inmektedir. Bu yoğun trafikte hiçbir aksamaya neden olmadan bu apron yatırımın ve paralel taksi yolu yatırımını gerçekleştirmemiz büyük bir başarı. Ben burada hem DHMİ Genel Müdürlüğümüze, hem de yüklenici firmaya teşekkür ediyorum.

Atatürk Havalimanı’nda 101 adet uçak park yeri vardı. Bu gün biz buna 26 park yeri daha ilave ettik. Bu uçaklardaki gecikmelerin önüne ciddi bir şekilde geçecek. İptaller bitecek. Sadece bu 26 adet orta ve büyük gövdeli uçakların park yeri ile yetinmeyeceğiz, önümüzdeki yılın ilk yarısında 17 uçaklık park yerini de sizin tabirinizle ‘Teneke Mahallesi’ denilen bölgede hizmete sokacağız. Toplam 267 milyon liralık bir yatırım gerçekleştirdik. İnen kalkan uçak sayısı 1300’ü geçti. Önümüzdeki yıl bu rakam 1400 olacak. Bu yıl sonu itibariyle yaklaşık 57 milyon yolcu taşınması bekleniyor. Bu ay itibariyle 48 milyon yolcu taşıdık. Geçen yıl 50 milyon yolcu taşımıştık.”

ÇANAKKALE’YE KÖPRÜ

Ulaştırma, Denizcilik ve Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan daha sonra bir soru üzerine Çanakkale Boğazına da bir köprü yapılacağını kaydederek ve şöyle konuştu:

“İstanbul’un en önemli problemlerinden birisi ulaşım. Bununla ilgili olarak Kuzey Marmara Otoyolu projesini başlattık. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün yapımı devam ediyor. 2015’de bunları tamamlayacağız. Bu arada Sakarya Akyazı’dan Kurtköy’e kadar, Odayeri’nden Tekirdağ Kınalı’ya kadar olan kesimin de ihale ilanını verdik. Tekirdağ’dan sonra otoyolumuz Çanakkale’ye kadar gidecek. Çanakkale’den Balıkesir’e kadar inecek. Balıkesir’de İstanbul- İzmir otoyolu ile birleşecek ve Çanakkale Boğazını da köprüyle geçeceğiz Bununla ilgili çalışma da hızla devam ediyor. Belki köprü üzerinde bir demir yolu hattı da olabilir."

(DHA)

En Çok Aranan Haberler