HABER

Madde bağımlılığı ve zararları

Samsun Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Kaan Durukan, madde bağımlılığının bir alışkanlık değil, kronik bir hastalık olduğunu ve mutlaka hekim tarafından tedavi edilmesi gerektiğini söyledi.

Madde bağımlılığı ve zararları

2004 Trafik Yılı Ekim ayı faaliyetleri kapsamında Şoförler ve Otomobilciler Odası Konferans Salonu'nda, Dr. Kaan Durukan tarafından, araç sürücülerine yönelik "Madde Bağımlılığı ve Motorlu Araç Kullanımı" konulu seminer verildi. Madde bağımlığının kişinin bilincini, dikkatini ve konsantrasyonunu bozduğunu anlatan Dr. Kaan Durukan, "Madde bağımlılığında risk faktörlerinin başında merak, arkadaş baskısı ve sorunlardan kaçma yöntemi ve etrafta kendini kabul ettirme gelmektedir. Madde bağımlılığı bir alışkanlık değil, kronik bir hastalıktır. Çok uzun yıllar sürebilecek bırakma ve yeniden başlama dönemleri ile giden bir kronik hastalık. Bu hastalığın tedavisi mutlaka hekim tarafından yapılmalı. Madde bağımlılığını çok basit, çok sıradan bir kötü alışkanlık şeklinde değil, tam tersine çok ciddi bir hastalık olarak görülmeli. Aileden okula, okuldan sosyal çevreye, ondan sonra içinde bulunduğumuz her türlü kitleye çok büyük görevler düşüyor" dedi.

Sigaranın içinde 4 bin tane zehirli madde olduğunu hatırlatan Dr. Kaan Durukan, "Sigara içenlerde akciğer kanseri olma riski 22 kat, gırtlak kanseri olma riski 50 kat, felç olma riski 15 kat ve kalp hastası olma riski 10 kat daha fazladır. Gebelikte sigara kullanımı erken doğuma, bebek ölümüne, düşük ve doğum ağırlığına neden olmaktadır. En yaygın bağımlılık yapan, en yaygın ölüme sebep olan maddedir" diye konuştu.

Alkolün, yorgunluk ve iktidarsızlık yaptığını, '1 kadeh içersen daha cesaretli olursun' sözünün kesinlikle yanlış olduğunu dile getiren Dr. Durukan, alkol kullananlarda dikkat toplamada güçlük ve reflekslerde yüzde 60 azalma olduğuna dikkat çekti.

"EN ÇOK KULLANILAN MADDE ESRAR"

Sigara ve alkolden sonra en çok kullanılan maddenin esrar olduğunu kaydeden Dr. Kaan Durukan, şöyle konuştu:

"Esrar, ot, joint, marihuana ve gubar isimleriyle bilinir. İçenlerde ilk belirtisi gevşeme, rahatlama, görme ve duyma duyularındaki artıştır. Alındıktan 40 dakika sonra reflekslerde bozukluk, dikkat dağınıklığı ve unutkanlık başlıyor. Bir süre sonra da 'lanet olsun bu maddeyi neden aldım' deniyor. Esrarı kullananlarda cinsiyet hormonunda azalma meydana geliyor. Esrar, en çok kullanılan yasa dışı maddedir. Eroin, krizi çok dramatiktir. Kullananlarda ilk belirtilen hareketlerde ve konuşmada yavaşlama, illerde titreme, göz bebeklerinde küçülme ve yüzde kızarıklar ortaya çıkıyor. Bir kullanımla bile bağımlılık yapabiliyor. Bu kadar korkunç bir madde. Kokainde eroin gibi bir kullanımda bağımlılık yapıyor. Yoksunluk belirtileri çok yüksektir. Bir kere kullanan, 6 ay kullanmasa bile 6 ay sonra yoksunluğunu hisseder. Sürücüler bir kez kullansa 6 ay sonra bile trafik testinden geçemez. Kokain de son derece tehlikelidir."

Kaynak: İHA

En Çok Aranan Haberler